Peste 60 de elevi de la „Conta” au descoperit obiectivele culturale ale Capitalei României

0

În perioada 31 mai – 3 iunie, 61 de elevi şi cinci cadre didactice de la Liceul „Vasile Conta” din Târgu Neamţ au efectuat o excursie cu scop educativ, pentru a descoperi obiectivele culturale ale Capitalei României.

Obiectivele vizitate au fost diverse: Palatul Parlamentului, Muzeul Forţelor Aeriene, Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Geologie, Muzeul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa”, Centrul Vechi, Ateneul Român, Institutul de Fizică a Pământului de la Măgurele, Patriarhia Română, Piaţa Unirii, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Universităţii, Arcul de Triumf.

Elevii participanţi din clasele a VI-a şi a VII-a au fost însoţiţi de profesorii Daniela Cristea, Emanuel Sandu, Oana Filip, Lăcrămioara Ilica şi Karina Cojocariu. În seara zilei de 2 iunie,  au fost spectatori la piesa de teatru „Idolul şi Ion Anapoda” care a fost pusă în scenă la Teatrului Naţional Bucureşti.

 

La Kilometrul 0

Întotdeauna excursiile reprezintă un prilej de socializare, dar şi o oportunitate de descoperire a unor zone deosebite, încărcate de istorie, cultură și tradiţie.

O legendă spune că Bucureştiul a fost întemeiat cu multe secole în urmă de un cioban pe nume Bucur, care plecase cu gândul să îşi ducă turma la Dunăre, dar a rămas lângă apele Dâmboviţei.  Această poveste ne-a determinat să pornim pe aceste meleaguri care au înflorit treptat datorită oamenilor destoinici.

Prima zi a stat sub semnul grandorii. Deşi a luat naştere în perioada comunistă, Palatul Parlamentului ne-a trezit interesul şi ne-a impresionat prin atmosferă şi mărime.  Situat în partea centrală a Bucureştiului, Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, cea mai scumpă clădire administrativă din lume și cea mai grea clădire din lume. Aici am fost întâmpinaţi mai întâi la Senat de doamna senator Emilia Arcan care ne-a condus în Sala Senatului. În sala de şedinţe a Senatului am intrat în pielea oamenilor responsabili cu legile. Surpriza doamnei senator ne-a luat pe neaşteptate: am sărbătorit anticipat ziua de 1 Iunie. De la balconul clădirii am admirat amplul Bulevard al Unirii şi ne-am reamintit de marea personalitate muzicală care i-a salutat pe români de acolo, de sus: Michael Jackson. În partea opusă a clădirii, la Camera Deputaţilor, am fost însoţiţi de domnul Dănuț Andruşcă, deputatul Circumscripției nr.29 Târgu – Neamț, încântat de decizia noastră de a veni la Bucureşti, acesta implicându-se în derularea în condiții optime a programului nostru de vizite. Muzeul Forţelor Aeriene a reprezentat o altă mare surpriză. Avioane, elicoptere, paraşute, scaune de catapultare, pionieri ai aerului, toate reunite într-un ansamblu muzeal care merită vizitat. Seara s-a încheiat cu o plimbare în Centrul Vechi şi o masă la Hanul lui Manuc.

A doua zi a debutat cu o vizită la Institului de Fizică a Pământului. Ne-am cutremurat de ceea ce am aflat. Deşi era o zi liberă pentru bugetari, angajaţii institutului erau la muncă pentru a înregistra vibraţii pământului. A fost o lectie aflată sub semnul interdisciplinarităţii care ne-a trezit interesul.

Muzeul Ţăranului Român, Muzeul de Geologie şi Muzeul de Ştiinţe ale Naturii „Grigore Antipa” au fost următoarele obiective vizitate într-o zi importantă pentru copii: 1 Iunie. Rugăciunea rostită în pragul serii la Patriarhia Română ne-a ajutat să ne revigorăm pentru o nouă zi.

Dimineaţa zilei de 2 iunie ne-a condus paşii spre Muzeul Național Cotroceni, o instituție culturală de prim rang, amenajată în cadrul unui monument istoric reprezentativ pentru arhitectura românească de la sfârșitul secolului al XIX-lea, palatul regal Cotroceni. Aici am participat la o lecţie în care istoria şi artă au fost protagonistele.

Turul Capitalei ne-a oferit prilejul să admirăm Arcul de Triumf, să pătrundem în locuri cu renume ca Piaţa Unirii, Piaţa Revoluţiei, Piaţa Universităţii sau să analizăm arhitectura Ateneului Român. Seara a fost sub semnul valorilor, căci am fost spectatori ai Teatrului Naţional Bucureşti. Actori celebri precum Dan Puric, Ileana Stana Ionescu, Cesonia Postelnicu, Silviu Biriş, Ileana Olteanu, Irina Cojar ne-au condus într-o comedie amară despre căutarea fericirii, scrisă de unul dintre cei mai importanţi dramaturgi interbelici,  G.M. Zamfirescu.           

În dimineaţa zilei de 3 iunie ne-am despărţit de Bucureşti, dar în drumul spre casă am hotărât să rămânem tot sub semnul legendei, aşa că am pornit spre Mânăstirea Curtea de Argeş, „Pe Argeş în jos”. Credinţă, istorie, arhitectură unică, linişte, iată câteva cuvinte care contribuie la definirea acestui loc de vis. Monumentul de la Matiaş închinat soldaţilor care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial a încheiat lecţia de istorie cu o simulare pe câmpul de luptă ce ne-a reamintit de patriotismul înaintaşilor. Braşovul cu atmosfera boemă de sărbătoare regăsită în Centrul Vechi ne-a declanşat nostalgia pentru timpul care a trecut prea repede. Ne-am reîntors cu forţe şi cu dorinţa de a pleca, în scurt timp, spre alte ţinuturi româneşti sau europene aflate sub kilometrul 0. A fost o excursie de nota 10!

prof. Daniela Cristea și Emanuel Sandu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate