Poate fi Târgu Neamţ un oraş turistic?

9

      Iată o întrebare la care mulţi dintre noi s-au gândit! Răspunsul – deşi are Targu-Neamtnevoie de o argumentaţie solidă – poate fi unul afirmativ. Realităţile actuale ne arată că în Târgu Neamţ şi în împrejurimi există numeroase obiective de interes public şi un ansamblu de monumente istorice care ne asigură un loc onorabil în ierarhia destinaţiilor turistice din această parte a ţării. Şi totuşi, de ce ar mai fi nevoie pentru ca oraşul Târgu Neamţ să atragă un număr mult mai mare de turişti? Experienţa statelor vecine şi chiar a unor zone 296264_161270550720503_536616110_ndin România, a arătat faptul că e nevoie de câteva condiţii esenţiale pentru ca o anumită localitate să devină destinaţie turistică. E nevoie în primul rând de o bună infrastructură, dar, din păcate, la acest capitol încă mai este de lucru. Spaţiile de cazare insuficienete, condiţiile de agrement, mijloacele de transport şi drumurile, reprezintă principalele probleme care implică o soluţionare urgentă.

De asemenea, promovarea este un aspect important al marketingului turistic. 601228_161137714067120_408507126_nDeşi multe dintre obiectivele intens vizitate în această zonă se ,,autopromovează” prin valoarea lor istorică sau religiosă, faima lor depăşind în multe cazuri hotarele ţării, e necesară o strategie mult mai bine pusă la punct pentru a le face cunoscute la nivel naţional. Nu sunt multe locuri în ţară unde, pe o rază de câţiva kilometri, să întâlneşti numeroase şi diverse obiective cu caracter turistic – mănăstiri, muzee, case memoriale, rezervaţii naturale, staţiuni balneare. O catalogare a acestora ne indică, de fapt, tipurile de turism care se pot practica aici, contribuind astfel la susţinerea materială a respectivelor480228_161137124067179_1194261693_n obiective şi a zonei în ansamblul său. Turismul ecumenic este generat de multitudinea lăcaşurilor de cult existente în vecinătăţile oraşului Târgu Neamţ, mai ales că unele mănăstiri sunt simboluri ale arhitecturii ecleziastice moldoveneşti sau adăpostesc un patrimoniu bisericesc extrem de valoros. De asemenea, turismul cultural are ca suport o serie de monumente emblematice, dintre care cele mai cunoscute ar fi Cetatea Neamţ şi Muzeul Memorial ,,Ion Creangă” Humuleşti, la care se mai adaugă şi casele memoriale ale unor scriitori 984055_161133390734219_73730970_nprecum M. Sadoveanu, Al. Vlahuţă, V. Micle. Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ, Muzeul ,,Nicolae Popa” Târpeşti sau Muzeul ,,Vasile Gaman” sunt alte puncte de interes prin prisma colecţiilor pe care le deţin.

Iată că, una dintre condiţiile esenţiale pentru ca Târgu Neamţ să devină un oraş turistic este îndeplinită – există obiective turistice! Rămâne doar ca, printr-un379644_161133367400888_1428151877_n efort susţinut, toate acestea să fie mult mai bine cunoscute şi puse în valoare, astfel încât turismul să asigure un segment economic important pentru dezvoltarea acestei regiuni. Autoritatea locală, întreprinzătorii privaţi, instituţiile de cultură, agenţii de turism ar trebui să conlucreze pentru ca, într-un viitor nu foarte îndepărtat, întrebarea din titlul acestui articol să aibă un răspuns pozitiv.

Viorela Gherasim

9 Comentarii
  1. nicu spune

    In ultima fraza ati concluzionat foarte bine cam care ar fi cheia unei reusite pentru ca turismul local sa prinda viata .
    Iar in poza a doua as vedea un obiectiv care ar genera profituri prin realizarea unui proiect care sa cuprinda mai multe idei de atragere a turistilor. Atat pe zona actualului stadion ,a parcului , cat si pe o mica portiune din albia raului ozana.
    Turismul in zilele noastre simte nevoie de dinamism , de miscare si voie buna , de inviere a traditiilor stramosesti prin implementarea acestora in programe dinamice si cu tente realistice.
    Iar daca pe langa aceste specialitati inedite reusesti sa-i mai acorzi si anumite suplimente cu alt caracter(plimbari in natura , zimbrarie , strutarie , calarie la dumbrava , o sauna la Oglinzi etc etc), atunci reusita turismului ar fi intradevar simtita. Atat material cat si ca numar real de turisti ce ne-ar calca pragul.
    Fara dinamism nu se va reusi niciodata .
    Degeaba fiecare investitor incearca sa-si faca ordine si curatentie in ograda proprie , daca intre ei nu sunt uniti si nu incearca sa gaseasca solutii care sa dinamizeze activitatea turismului local, asteptand doar sa primeasca turistul gandindu-se ca daca local arata bine si e bine pus la punct , automat turistul ii va calca pragul.
    O mentalitate invechita care ii va duce in pragul falimentului , sau doar pe un fagas de supravietuire.
    Iar ca sa gandesti o afacere pe un termen scurt , e ca si cum ai incerca sa-ti potolesti foame cu un pahar de apa , gandind ca e suficient pana la primul chiorait de matze.
    Fara sacrificii , idei noi si o mai buna conlucrare intre afaceristii si administratorii acestui oras , niciodata nu se va reusi in domeniul turismului. Vom continua pe aceasi linie de plutire(supravietuire).

  2. Karin Mann spune

    Targu Neamt can never fbe a a Tourist City with blood on his Hands from killed dogs …. europe watch you and each dog that your city killed is on a list … nobody will come to a land or a town that kills dogs, we know your false major …

    1. Gigi spune

      Yes, yes, you’re right… foarte multi turisti vin in romania, in general, sa vada gloatele de caini de pe strazi. Eu zic sa includem in listele de obiective turistice si adaposturile pentru catzei. Cu taxa de intrare, ca la manastirea Neamt.

    2. cetatean targ-nemtean spune

      Dear Karin Mann,

      Take these dogs home and grow them as they are you children … As for me , personaly, I can live without them in peace and harmony ! .. and I think is more than 80% of Tirgu Neamt’citizens will subscribe to me.

      Anyway, (KM) you can go to sleep! (evil grin)

      P.S. : dear turist , please come and visit our city and I promise that you’ll find a nice, quiet and peacefull place!

      Kind regards

  3. vasile spune

    Ca sa ajungi la Tg Neamt din Bucuresti faci cel putin 6 ore, daca respecti codul rutier. Ajungi amortit si nu iti mai arde de peisaj sau de monumente si biserici.
    De aceea, majoritatea turistilor din Bucuresti si turistii straini ajunsi in Capitala cu avionul, prefera tinte turistice din apropiere ca Valea Prahovei , Brasov si Sibiu sau zone conectate la autostrazi.
    Apreciez ca apropierea de un oras mare cu acces international cat si existenta unor facilitati rutiere rapide (autostrazi) sunt factori determinanti in dezvoltarea turismului in zona Tg. Neamt.
    Dar astazi Iasul, orasul cel mai mare situat in apropierea targului, a pierdut peste 90 000 de loc. fata de 1990; industria lui este moarta la fel ca si celelalte sectoare economice. Iasul nu este atractiv nici pentru investitorii straini si nici nu are legaturi rutiere rapide , iar aeroportul este unul de tip provincial.
    Vorba lui Pastorel Teodoreanu: Iasul are doua iesiri (Cimitirul Eternitatea si Gara) si nici o intrare.
    Deci, domnita faceti demersuri pe langa alesii dvs in Parlament, „expertii” nemteni din guvern, loby-ului nemtean din Bucuresti etc. pentru ca autostrazile Iasi-Tg.Neamt- Tg. Mures , Bucuresti- Iasi si Tg. Mures- Cluj sa se faca in „cincinalul” acesta.
    Eu sunt sceptic ca sunt in stare sa faca aceste autostrazi in urmatorii 20 de ani! 🙂

  4. nicu spune

    Uitati ce fac altii http://www.transilvaniabusiness.ro/Cel-mai-mare-trand-transilvanean-cu-apa-sarata-la-Praid , iar noi nu suntem in stare sa gasim cateva idei pentru a ridica standardul in turism si pentru a atrage cativa investitori sau pentru a atrage fonduri europene.
    Apropo, sa ne anuntati cand veti mai vedea ceva facut prin acest oras. Dar ca fapt divers va spun ca in afara de asfaltarea unor mici portiuni de strazi si de plantatii cu panseluta, nu cred ca veti mai vedea altceva in urmatorii 2 ani.
    Oare de ce? Nu din motive financiare ..ca asta e doar un pretext, ci din lipsa de implicare.
    In limba romana se cheama – BLAZARE !

    1. nicu spune

      E un simplu pronostic pe care il anticipez urmand exemplu primarului de dinainte.
      Dar , daca ma insel atunci va fi o bucurie pentru mine.

  5. radu spune

    Buna ziua! Nu stiu sa mai fie oras mai frumos ca Tg.-Neamt cu atatea locuri turistice:Cetatea-Neamt,Muzeul Nicolae Popa,Muzeul de Istorie,Casa Veronica Micle,Casa Ion Creanga,Locul unde venea Sadoveanu la pescuit si recreere langa Schitul Vovidenia Casa Alexandru Vlahuta,Atatea manastiri renumite aproape una de alta.Zimbraria Dragos-Voda,Monumentul Vanatorilor de munte si multe alte obiective daca ar fi incluse intr-un program de vizitare sa fie autobuze caresa faca aceste excursii cineva care sa se ocupe cu asa ceva cu ghid care sa insoteasca turistii am putea strange foarte multi bani si am beneficia si de fonduri.Este o idee care ne va prinde bine in viitor de se va pune in practica.

    1. radu spune

      Altii din mai putin stiu sa faca bani,iar noi cu atatea obiective nu stim sa atragem investitori si fonduri? oare nu avem oameni capabili sa se implice?Pana la urma dezvoltarea orasului depinde si de turism.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate