Premiul I cu coroniță

0

Anul școlar 2013- 2014 s-a încheiat astăzi, 20 iunie, pentru toate unitățile de învățământ. Elevii târg nemțeni, însoțiți de părinți, au participat  la festivitățile de premiere, iar cei din clasele terminale și-au luat adio de la anii petrecuți pe băncile școlii.

Buchete de flori, haine alese, diplome, bucuria recunoașterii meritelor, nostalgia anului școlar apus. Cuvinte de laudă sau de îmbărbătare, soare, emoții. Vedeta zilei a fost coronița de flori, primită doar de elevii care au obținut cea mai mare medie din clasă.

Elevii I-IV, fără coroniță

Din anul școlar 1998-1999, de când calificativele au luat locul notelor, învățătorii evită să acorde coronițe premianților din clasele I-IV. Sistemul de notare din învățământul primar nu permite ierarhizarea copiilor la nivelul clasei, așadar locul I, al II-lea, al III-lea și mențiune au dispărut odată cu coronița de flori. Nemulțumiți sunt părinții și bunicii elevilor silitori: Acum, nepotul meu primește diplomă de merit. Scrie doamna învățătoare la ce materii este el bun. Aș fi vrut să aibă si coroniță de flori pe cap, are numai de Foarte Bine! Și acum am acasă poza mamei lui, când a luat ea premiul I cu coroniță. Era o tradiție frumoasă și o amintire din copilărie, aflăm de la doamna Margareta, bunica unui copil în clasa a II-a.

În unele unități de învățământ, tradiția nu a dispărut complet: Se dă coroniță la elevii care au obținut numai Foarte Bine, un fel de premiu I. E meritul lor, după un an de învățatură. Și asta îi stimulează, să învețe bine în continuare. E o mândrie, atât pentru ei cât și pentru părinți.

Toți elevii din ciclul primar primesc, în ordine aleatorie, diplome pentru rezultatele obținute, pentru concursurile la care au participat sau pentru abilitățile speciale dovedite la clasă. Învățătorii care acordă și coronița de flori, încalcă regulamentul.

Pentru liceeni, nu e la modă. Coronița se mai poartă doar în clasele V- VIII

Nici la liceu nu se mai poartă coronița, fiindcă adolescenții o consideră demodată sau simbol comunist. Anii de gimnaziu rămân singura perioadă de studiu în care această distincție este acordată: Am o fetiță în clasa a V-a. Sunt mândră s-o văd cu coroniță pe cap, diploma cu premiul I parcă nu are aceeași însemnătate. E prima dată, în clasele I-IV nu ne-au lăsat să cumpărăm.

Pentru liceu și gimnaziu, există un regulament al Ministerului Educației de acordare a premiilor. Pot primi premiul I (+coroniță) doar elevii care termină anul școlar cu media generală între 9.50 și 10, premiul al II-le- medii cuprinse într 9 și 9.50, premiul al III-lea- medii generale între 8.50 și 9. Fiecare unitate școlară își face propriul regulament astfel încât să îl respecte pe cel al MEN. De obicei, primește coroniță numai elevul cu media generală cea mai mare.

Vânzare slabă

IMG_1838[1]Mândri de performanțe copiilor, părinții scot din buzunare sume cuprinse între 20 și 60 de lei pentru coroniță. La Târgu Neamț, cea mai ieftină coroniță este cea din flori artificiale (20 lei). Prețul crește în cazul celor din flori naturale: Am dat comandă pentru coronița băiatului meu. A vrut neapărat trandafiri albi și albaștri. M-a costat 50 de lei, însă nu regret. Am o mare satisfacție să-l văd cu ea pe cap!

Fiindcă vânzarea merge prost, florarii din Târgu Neamț realizează coronițe de flori doar la comandă: Nu are rost să stric trandafii fără să am comandă. Dacă nu o vând, nu mai am ce face cu ea, ne mărturisește una dintre florărese.

Deși fetița ei nu primește coroniță la școală pentru că este în clasa a III-a, o mamă întâlnită la florărie i-a făcut poze elevei  cu coronița pe cap, apoi a pus-o la loc, pe raft…

Cu sau fără coroniță, elevii au terminat cursurile, după un an de zile în care au învățat mai mult sau mai puțin, iar vacanța mare bate la ușă. Anul școlar 2014- 2015 va începe pe 15 septembrie.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate