PRIMELE DEMERSURI PRIVIND ÎNFIINŢAREA CASEI MEMORIALE ,,VERONICA MICLE” DIN TÂRGU NEAMŢ

2

logoEste cunoscut faptul că la Târgu Neamţ se găseşte casa în care a locuit vremelnic poeta Veronica Micle, dar prea puţine lucruri se ştiu despre începuturile acestei instituţii muzeale.

În anii ’40, imobilul se afla în proprietatea unui cetăţean din Târgu Neamţ, dar se afla în situaţia de a fi distrus, motiv pentru care preotul Constantin Matasă înaintează o adresă Comisiunii Monumentelor Istorice în care prezintă situaţia acestei case. Printre altele, preotul Matasă propune ca imobilul să fie cumpărat de stat. De asemenea, este enunţată şi ideea ca Mănăstirea Văratec să pună la dispoziţie o persoană care să se îngrijească de casă, iar în camera principală să fie organizat un muzeu: ,,odată intrată casa în patrimoniul statului şi pentru ca C.M.I. să nu aibă grija întreţinerii ei, s-ar putea conveni cu Mănăstirea Văratic spre a da o maică, care să stea în casă. În acest caz, în camera mare, să se aranjeze un muzeu, neavând voie să locuiască nimeni în ea…1.

Ulterior, ideea amenjării unui muzeu memorial dedicat Veronicăi Micle va fi readusă în atenţie de către prof. Dumitru Constantinescu. Acesta a făcut o serie de demersuri pentru a aduna informaţii şi mărturii de epocă referitoare la istoria acestei case, dar şi în ceea ce priveşte prezenţa efectivă a Veronicăi Micle la Târgu Neamţ. O serie de documente de arhivă ne arată interesul manifestat de prof. D. Constantinescu în acest sens. Printre altele, au fost trimise solicitări la Biblioteca Centrală Universitară ,,M. Eminescu “ din Iaşi, la Arhivele Statului din Cluj şi filiala Arhivelor Statului din Năsăud. Într-o astfel de solicitare, prof. D. Constantinescu amintea că în anul 1939, un grup de elevi şi profesori din Năsăud au montat pe peretele casei din Târgu Neamţ o placă comemorativă din marmură. Într-o altă adresă oficială, D. Constantinescu explica intenţile sale referitoare la organizarea unei case memoriale dedicate Veronicăi Micle, precum şi faptul că dispunea de un material documentar interesant: ,,…în prezent noi ne străduim să adunăm material documentar pentru această casă, care merită cu prisosinţă să devină casă memorială. Suntem în măsură să vă servim cu foto-copii după actele pe care le posedăm pănă în prezent, în cazul în care, d-voastră (Filiala Arhivelor Statului Năsăsud – n.a.) sau orice alte instituţie din Năsăud are nevoie de o asemenea documentare”.

În demersul său de a aduna cât mai multe date despre casa în care a locuit Veronica Micle, prof. Constantinescu a studiat inclusiv arhivele Mănăstirii Văratec, lucru care a fost înlesnit de sora sa, stareţă a aşezământului monahal în perioada anilor ’60.

Din cele menţionate anterior, se poate constata interesul unor oameni care erau apropiaţi de muzeologie şi care conştientizau importanţa unor astfel de instituţii pentru ceea ce însemna viaţa culturală a unei comunităţi. Demersurile celor doi vor fi concretizate la începutul anilor ’80 când, prin grija Complexului Muzeal Judeţean Neamţ, a fost inaugurată Casa Memorială ,,Veronica Micle” Târgu Neamţ.

Roxana Diaconu

(sursa imaginii – Arhiva CMJ Neamţ)

1 Gh. Dumitroaia (coord.), In memoriam Constantin Matasă, Piatra Neamţ, 2001, p. 174.

DSCN7068

2 Comentarii
  1. Razvan spune

    Cine a fost Veronica Micle? Imi puteti spune, fara a cauta pe google, o scriere ce ii apartine, celebra?
    Revin, nu e prima data cand pun aceasta intrebare fara raspuns. Cine a fost Veronica Micle pentru Romania? Care a fost aportul ei? Ca a fost inspiratia lui Eminescu, ca si-au trimis niste scrisori? Era o padure ce ii servise ca sursa de inspiratie poetului, cand facem circuit turistic in padurea respectiva. Era o frizerie unde se tundea Eminescu, facem casa memoriala frizerului?
    Foarte putina lume cunoaste scrisorile schimbate intre ei, dar nu cred ca meritul aste atat de mare incat copii mei sa se uite in sus la bustul doamnei din fata caseimemoriale.
    Avem tineri ce au reusit mult mai multe pentru tara, si traiesc in anonimat; dar facem casa memoriala unei muze ce l-a „fericit” pe scriitor.

  2. 11 spune

    Casa care se vede in imagine este refacuta complet .In luna mai 1980,casa adevarata care era pozitionata cam cu 15 metri mai spre dreapta spre drumul care merge la piata, a cazut pur si simplu .Eu eram chiar atunci pe strada si in spatele meu s-a auzit cum s-a daramat.Originala era mult mai mica ,cu cerdac ingust avand acoperisul facut din dranita plina cu muschi si foarte putreda.Santierul local din acei ani ,au reconstruit-o asa cum s e vede in imagine,facand-o mult mai larga si mai inalta.Cea veche era o cocioaba cu peretii crapati,in care dadeai cu dapul de pragul; usii daca incercai sa intri.Inginerul Ardeleanu,fostul primar din 1990,a refacut-o exact cum se vede in poza,mutand-o mai spre scoala nr 2 cu 15 m.Casa veche a Veronicai Micle se vede intr-o fotografie din monografia orasului scrisa de prof.LUca Gavril in 2008!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate