Priorități în 2015 pentru administrația publică locală

6

Cu siguranță, cea mai mare realizare a conducerii orașului Târgu Neamț în anul 2014 este micșorarea semnificativă a gradului de îndatorare, de la 70% la 30%. Dacă până acum, administrația publică locală nu putea mișca prea multe din lipsa puterii financiare pentru cofinanțarea proiectelor, în anul 2015 lucrurile ar trebui să difere. Scuza „Nu avem bani să facem, să dregem’ nu mai este valabilă. Lunar, Primăria dispune din ianuarie de 2 miliarde de lei vechi în plus, bani pe care, până în decembrie, îi dădea la BCR, pentru a achita cunoscuta datorie lăsată moștenire de fosta conducere. Această sumă poate fi acum folosită pentru investiții.

Condiții pentru pacienții spitaluluiharpa-daniel

Potrivit primarului Daniel Harpa, prioritatea numărul 1 pentru anul 2015 este continuarea lucrărilor de modernizare și reabilitare la Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie”. Aflată într-o stare de neinvidiat până nu demult, unitatea spitalicească a beneficiat în 2014 de numeroase reparații și dotări. „Toate secțiile spitalului trebuie să ajungă la standarde ridicate în anul 2015. Fiecare locuitor al orașului, dar și cei din comunele limitrofe, trebuie să beneficieze, dacă sunt pacienți acolo, de cele mai bune condiții. Pe lângă continuarea modernizării corpurilor de clădire, ne-am propus pentru anul acesta și dotarea secțiilor cu aparatură performantă”, spune edilul.

Reabilitarea infrastructurii

Nici infrastructura nu stă pe loc. Imediat după sezonul rece, lucrările de asfaltare vor fi reluate. „O altă prioritate este finalizarea lucrărilor pe cele șapte străzi începute din 2013. De fapt, trei dintre ele au fost terminate. Mai avem zona Blebea- strada Vânătorului, Daciei și șoseaua de centură. Pe alte 22 de străzi vor începe lucrările de modernizare”, precizează primarul Daniel Harpa.  Urmează să fie asfaltate următoarele străzi:  1 Mai, Alexandru cel Bun, Câmpului, Cetății, Ion Roată, Izvor, Moldovei, Romana, Unirii, 1 Decembrie 1918, Luncii, Prunilor, Fdt. Viei, Fdt. Fabricii, Zorilor, Fdt. Zorilor, Oituz, Fdt. Dogari, Fdt. Marieni, Fdt. Mocani, Fdt. Bujor, Cucoș.

„Cu siguranță, vom termina și lucrările la canalizare și continuăm cu lucrările de apă- canal în zona Băile Oglinzi. Sper să convingem reprezentanții SIF Transilvania pentru a începe lucrările de modernizare a stațiunii Băile Oglinzi”, adaugă edilul.

Continuarea investițiilor la unitățile de învățământ

Până la sfârșitul lui 2015, lucrările de extindere, modernizare și reabilitare la Școala nr.3 „Ion Creangă” din Humulești vor fi finalizate. Obiectivul de investiție are o valoare totală estimate la 1.938.787 lei, din care 68.804 lei reprezintă cofinanțarea Primărei. Și la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” vor începe lucrările, cel mai probabil de săptămâna viitoare (proiectul Reabilitarea și modernizarea a trei corpuri de clădire, cu o valoare de 2.751.507 lei, din care 73.456 lei – cofinanțare Primărie). După terminarea procedurii de licitație, va fi construit un corp nou de clădire cu trei săli de clasă la Școala nr. 2 „Grigore Ghica – Vodă”. Toate cele trei proiecte sunt finanțate de Guvern.

An nou, investiții noi

„Avem în procedură de licitație și lucrările la stadion. Mă refer la modernizarea bazei sportive, prin construirea unei piste de atletism, tribune acoperite și probabil o tabelă electronică”, spune primarul Daniel Harpa. De asemenea, edilul ne asigură că în cel mai scurt timp posibil vor începe lucrările la bazinul de înot din spatele stadionului.

Pentru anul 2015, administrația publică locală își propune și anveloparea blocurilor din fonduri europene, crearea mai multor spații de joacă pentru copii, redeschiderea cinematografului. De asemenea, pentru zona centrală a orașului sunt proiectate deja trei parcări în spatele blocurilor.

Conducerea Primăriei caută soluții și pentru parcul de la poalele Cetății Neamț. Dacă până acum proiectul depus la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord Est nu a putut fi pus în practică, din cauza lipsei puterii financiare de cofinanțare, în acest an șansele de modernizare a parcului cresc semnificativ, datorită reducerii gradului de îndatorare.

În anul 2015, administrația publică locală dispune de armele necesare pentru a demonstra că se zbate în interesul târgnemțenilor. Mai sunt încă multe lucruri de făcut, multe nedreptăți de reparat, iar locuitorii orașului așteaptă rezultate. Chiar dacă unii refuză să înțeleagă, sau se cred manipulați, rezultatele nu apar peste noapte. E nevoie de timp, de bani, de implicare. E nevoie însă și de încredere, de optimism – caracteristici pe care târgnemțenii le-au pierdut cu timpul, din cauza durerii în cot a unora, din cauza lichelelor de care nu scăpăm așa ușor.

Andreea Trăsnea

6 Comentarii
  1. george spune

    str veterani e trecuta la terminate?
    noroc ca a inghetat noroiul

  2. Mozart spune

    Mai usor cu pianul pe scari domnisoara ziarist ca riscati sa intrati in criza de echidistanta. Calm, ca-i bun omul, dar nici de pus la icoane. N-ati vazut cum a decurs dezapezirea orasului: drumuri, pietonal? Ori cum umblau masinile printre spectatorii de la Festivalul de Datini si Obiceiuri? Studentii ce fac jurnalism (sunt facultati de profil, de regula in cadrul Universitatilor), obisnuiesc sa capete un spirit critic si echidistant.

  3. ioana spune

    Ma lasi

  4. ionut78 spune

    Tabela electronica noua la stadion?Pentru ce pentru liga a III, din cate stiu si tabela actuala tot electronica e. Cand vor raspunde primarii pentru lucrurile pe care le fac, altfel decat doar prin vot, asta nu e raspundere, si nu ma refer doar penala, ci si civila. Se face vreo dezbatere publica cu privire la unele „investitii”, vor targnemtenii tabela electronica la stadion si nu stiu ce investitii, in afara de cei apropiati primariei, Nu este pista de atletism, trebuie doar intretinuta. Se organizeaza vreo olimpiada internationala transmisa de eurosport la tg neamt si nu stiu eu? Sa ne explice primarul cum de i-au venit in cap aceste investitii, cat la suta din populatia orasului va beneficia de ele, la meciurile de fotbal vin 100-200 de oameni, la atletism sunt cred ca 50 de copii maxim. Despre ce vorbim noi aici? Cat despre bazinul de innot e un proiect cred ca de pe vremea lui lungu sau a lui Arnautu, deci nu e a lui, a ca il reia el, incercand sa castige la imagine, dar ca si la predecesorii lui cred ca e doar praf in ochi. Cinema e ok, doar in masura in care chiar exista cerere, sunt destui impatimiti si dispusi sa plateasca 20-30 de lei pe weekend in oras pentru a umple o sala de cateva zeci de locuri? Adica cineva chiar gandeste investitiile astea s-au le face doar pe principiu de a cheltui bani, eventual le mai dam bani si celor de la nu stiu ce organizati de tineret care sa promoveze nu stiu ce chestii inutile etc…si uite asa se duce bugetul. Partie nu mai vrea sa faca?S-a prins ca sunt anumite norme iar dealurile de aici nu le indeplinesc.

    1. iqqqq spune

      TABELA ELECTRONICA VA FI PROCURATA TOT DE LA ACEEASI FIRMA CARE A LIVRAT CEASUL CARE ESTE AMPLASAT IN INTERSECTIE LA INTIM?? CAT A COSTAT CEASUL ALA DOMNILOR?PARCA ACOLO ERA SOCLU PENTRU STATUIA LUI STEFAN CEL MARE??!! SOCLUL DE PIATRA CU CEAS ELECTIC CHINEZESC SE POTRIVESC CA NUCA IN PERETE.MAI DEGRABA CEASUL AVEA UN SUPORT MAI INALT, FACUT PE BARE DE INOX..CA SA SE INCADREZE CU ZONA.VRE-UN ARHITECT A CONSULTAT CINEVA DIN CEI CARE L-AU AMPLASAT IN ASA HAL???CAND PUBLICATI SI FACTURILE CU PRETUL ACESTOR ACHIZITII CA SA LE COMPAR CU PRETURILE DE PE NET???????????????????????????????????????????????????????????ASTA AR INSEMNA TRANSPARENTA!

  5. Vartic Mihaela spune

    Strada B.P.Hasdeu când va fi terminata? S-a început ceva și atât a rămas.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate