Problema aprovizionării cu legume și fructe în 1968-1969, la TÂRGU NEAMȚ

0

Suntem în plin comunism, când socialismul continua să fie edificat, dar chiar și în socialism sunt probleme. Una dintre ele, identificată (sic!) de către reporterii ziarului „Ceahlăulˮ- oficiosul județean al PCR, într-un raid anchetă din luna iulie 1968, era cea a aprovizionării cu legume și fructe, în plin sezon, când acestea se găseau, dar nu în aprozare.

Raidul anchetă era deschis cu știrea că Centrul de Legume-fructe Tîrgu Neamț a deschis două noi aprozare, unul permanent și celălalt sezonier. În total, în orașul de sub cetate funcționau 7 astfel de unități de desfacere, cu „3 mai mult față de anul trecut, acestea fiind mai bine aprovizionateˮ. Cu toate acestea, cele mai multe produse lipseau din aceste unități.

Piața, acolo unde țăranii îți aduceau produsele de prin gospodării, era și ea destul de săracă, doar varză, morcov și pătrunjel. Însă la magazinul CLF-ului din piață, acolo unde responsabil era Maria Amariei, gospodinele aveau de unde cumpăra, „rafturile pline cu legume și fructe de sezon, adică cartofi, ardei, vinete, morcov, pătrunjelˮ, dar faorte multe era nemulțumite că nu se găsea ceapă. Cauza lipsei acesteia era, după cum informa merceologul CLF-ului Toma Dumitrache, „neonorarea contractelor de către CAP Păstrăveni și Urecheni.ˮ

La unitatea nr. 2 din centrul orașului, responsabil Emil Cojocariu, situația aprovizionării era bună, dar existau și aici mici probleme de aprovizionare. Această situație era explicată de către directorul CLF Tîrgu Neamț, C. Ocheană prin „lipsa mijloacelor de transport care să asigure o aprovizionare permanentă a celor 7 centre din oraș și a altor 45 de centre din comunele de munte și de pe traseele turistice

O altă problemă găsită, era cea a comercializării unor produse de proastă calitate la același preț cu cele de calitate superioară.

Situația nu se îmbunătățise nici după un an, în vara lui 1969, când un nou raid anchetă scotea la iveală proasta aprovizionare dar și alte probleme. Ziariștii au descins la unitatea nr 35 de lângă Cetatea Neamț, gestionar fiind Maria Ghiță, unitate „slab aprovizionată într-o zonă plină de turiști.ˮ Situția era știută și de către directorul centrului, unul dintre vinovați fiind merceologul Gheorghe Iliescu care condiționa aprovizionarea cu legumele și fructele căutate cu cele care nu prea erau comecializate. Unii șoferi sau merceologi condiționau aprovizionarea de „atențiileˮ date de gestionarii aprozarelor, situația care se cunoștea la CLF dar și la Consiliul Popular.

Ceapă mică, de slabă calitate la același preș, de 4,50lei kg cu ceapă cu bulbul mare,m frumos, adusă dintr-un județ din sudul țării sau cartofi mici, plini de pământ era oferiți cumpărătorilor deși în magazie erau lăzi pline cu cartofi noi și frumoși.

Gheorghe Ungureanu, președintele Sfatului Popular (primarul de atunci), știa de problemă și explică „că datorită unei analize recente, unor măsuri şi indicaţii, aprovizionarea populaţiei din Tîgu Neamţ cunoaşte acum o oarecare îmbunătăţireˮ și totuși, concluzioanu ziariștii, trebuie mai multă preocupare și implicare, în special din parte CLF Tîrgu Neamț care se angajase să aprovizioneze populația cu „80 de tone de legume şi fructe, dar desfăcuse până la 20 iunie doar 4.352 kg.ˮ

Nici cooperativa orăşenească de consum (preşedinte Gh. Andron) nu s-a achitat prea bine de sarcinile sale. Ea trimisese în ultimele 3 zile spre desfacere în unităţile din oraş… 19 păsări. Or, indicaţia de a achiziţiona mai multă carne de pasăre nu s-a dat întâmplător . Există cerinţe care trebuie împlinite printr-o preocupare mai atentă, prin grija continuă de a răspunde operativ solicitărilor populaţiei.

Prof. Emanuel Bălan

Surse:

Ceahlaul, nr 123, 13 iulie 1968, p. 1; nr. 429, 8 iulie 1969, p. 1, 3.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate