Proiect de 900.000 lei pentru reabilitarea și modernizarea Școlii din Crăcăoani

1

Primăria Crăcăoani așteaptă un răspuns din partea Guvernului, în ceea ce privește obținerea unei finanțări nerambursabile prin PNDL II, pentru reabilitarea și modernizarea Școlii Gimnaziale “Gheorghe Savinescu” din localitate.În acest sens, administrația publică locală a depus o solicitare, prin Consiliul Județean Neamț, încă din martie a.c.

Potrivit primarului Petre Zamfir, “Școala Gimnazială >Gheorghe Savinescu < este construită înainte de 1980 și nu a fost niciodată reabilitată în întregime. De-a lungul anilor, au fost executate doar lucrări minore, care nu suportau amânare, cu bani de la bugetul local. Îmi doresc să oferim elevilor și cadrelor didactice cele mai bune condiții pentru desfășurarea actului educational”.

Așadar, o dată ce fondurile guvernamentale vor fi alocate, școala din Crăcăoani ar urma să fie reabilitată și modernizată la standarde europene, investiția fiind estimată la suma de 900.000 lei.

“Proiectul pentru modernizarea Școlii >Gheorghe Savinescu< presupune lucrări pentru izolarea termică a clădirii, schimbarea instalației electrice, centrală, geamuri… totul are nevoie de reabilitare”, precizează primarul comunei, Petre Zamfir.

Atestat documentar din 1876, învățământul din Crăcăoani trece printr-o serie de transformări de-a lungul timpului. Până în anul 1920 a funcționat sub conducerea directorului Gheorghe Săvinescu, într-o clădire cu două camere. În perioada interbelică si până în anul 1963, elevii au putut învăța în această școală șapte clase.

În 1963 se dă în folosinta actuală cladire a scolii, constuctie cu etaj, situată în centrul civic al comunei Crăcăoani. Peste doi ani, din 1965, devine Școală generală cu 8 clase, iar din 1974 -Școală generală cu 10 clase.

În perioada 1989-1992, la învățământul tehnic–profesional au fost înființate clase cu profil corespunzător nevoilor de moment ale localității, respectiv două clase de industrie uşoară. Ulterior, s-a introdus invățământul complementar (clasele IX – X).

Şcoala este construită din cărămidă şi acoperită cu țiglă. Celelalte scoli din comună au o vechime considerabilă, Scoala Cracăul Negru-1878, Scoala Mitocul Balan-1894, iar Scoala Magazia-1894. In acest ultim sat, între anii 1967-1969 s-a ridicat un frumos lăcaș de cult, actuala clădire a școlii. De asemenea, la Cracaul Negru, in anul 2012 s-a dat in folosinta noua scoala- o constructie arhitectonica deosebita.

Conform adresei numărul 1434/14.04.2009 a Inspectoratului Şcolar al Județului Neamț, Scoala cu clasele I-VIII Crăcăoani a devenit singura unitate şcolară cu personalitate juridică şi activitate financiar- contabilă, având în subordine Şcoala Magazia, Scoala Cracaul Negru, Scoala Cracaoani nr.2, Scoala Mitocul Balan.

Din data de 14.06.2012 in conformitate cu Hotărârea Consiliului Local Crăcăoani s-a stabilit noua denumire a școlii- ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,GHEORGHE SĂVINESCU”, omagiindu-se astfel și așezându-se în matca logică a istoriei personalitatea celui care a fost directorul Școlii Crăcăoani în vremuri grele ce au urmat Primului Război Mondial, luptător si erou în cel de-al doilea Război Mondial, potrivit site-ului oficial al instituției de învățământ.

Andreea T.

1 Comentariu
  1. Stavarache Dumitru spune

    Doresc sa aflu informatii despre Ghrorghe Savinescu, surse documentare. Unde este consemnata participarea la ultimul razboi?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate