Proiect internațional implementat cu succes la Târgu Neamț: „Reduce your Ecological Foodprint! 3”

0

În perioada august 2017 – iunie 2018, Asociația Puzzle OptimEast a desfășurat proiectul „Reduce your Ecological Foodprint! 3″, finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Cea mai importantă parte a proiectului a avut loc în perioada 24 aprilie – 1 mai. Atunci, la Târgu Neamț s-au reunit 45 de tineri din nouă țări (Germania, Israel, Turcia, Marea Britanie, Italia, Spania, Bosnia și Herzegovina, Ucraina şi România).

Participanții au discutat despre alimentația sănătoasă, despre impactul pe care îl are alimentația asupra mediului.

Pe parcursul mobilității au avut loc diverse tipuri de activități: vizite, sesiuni de informare, discuții, open space, etc. Tinerii au fost implicați și în procesul de pregătire al meselor zilnice. În acest fel, nu doar au observat modul în care se pregătesc diverse rețete și ce tipuri de ingrediente se folosesc pentru diverse diete (vegetarian, vegan, fruterian, stoneage, macrobiotic, religios), dar au și înțeles faptul că fiecare ingredient are un anumit impact asupra mediului înconjurător, în ceea ce privește în principal consumul de apă.

Proiectul s-a dovedit că a avut un impact crescut asupra tinerilor: unii au început să nu mai consume la fel de multă carne, sau au renunțat aproape complet, au început să fie mai atenți la ce mănâncă, de unde cumpără, cum sunt pregătite alimentele.  De asemenea au organizat între timp și activități de conștientizare la nivelul comunităților din care provin, ne-a precizat Viorela Chiper, președinte Puzzle OptimEast.

Pentru a crește gradul de conștientizare al comunității locale, pe data de 5 iulie va avea loc o discuție pe tema alimentației sănătoase la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț începând cu ora 13.00. „Discuția va fi una interativă și atractivă, datorită metodei aplicate. Fishbowl este o metodă nonformală care permite unui grup larg de persoane să discute despre anumite topicuri. Avantajul acestei activități nonformale este că toată lumea poate participa la conversație. Invităm pe toți cei interesați mai mult sau mai puțin de o alimentație sănătoasă să ni se alăture pentru a discuta despre o alimentație sănătoasă„, transmite Viorela Chiper.

De asemenea, tinerii voluntari ai asociației au fost și sunt antrenați în diverse activități, discuții pe această temă.

Proiectul a fost la a III-a ediție pe această temă. Primele două ediții au avut loc în Potsdam, Germania și Newcastle upon Tyne, UK.  De fiecare dată, chiar dacă conceptul a fost același, discuțiile principale s-au schimbat. În acest an, la Târgu Neamț s-a pus accent mai mult pe produse realizate în cantități mici, cât mai natural și cu specific local.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate