Redescoperirea lecturii: Proiectul „Creanga de aur”

0


Miercuri, 17 decembrie, la Colegiul Național „Ștefan cel Mare” a avut loc o conferință de lansare a proiectului „Creanga de aur”.

Coordonat de prof. dr. Elisabeta Pascu, proiectul educațional a fost desemnat câștigător de Fundația Mereu Aproape din București, în cadrul programului de granturi de cărți Books 4 youth II. Astfel, liceenii din clasele a XI-a și a XII-a vor beneficia de 1000 de volume de carte, literatură școlară, autori clasici români.

„Am gândit acest proiect ca o încurajare a lecturii în rândul tinerilor, pentru că din ce în ce mai puțini elevi citesc și sunt pasionați de lectură. De la bun început, am avut sprijinul colegilor de limba și literatura română, care fac parte din echipa de proiect, și susținere din partea conducerii școlii. Acest proiect este dedicat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a și se va desfășura pe parcursul anului școlar. Vom avea în fiecare lună câte o activitate, în care vor fi implicați elevii din clasele a XI-a și a XII-a. O parte dintre ele se desfășoară la Colegiul Național Ștefan cel Mare, o parte  vor avea loc în alte locații din zonă. Vor fi activități frumoase, interesante, în care vom implica elevi, părinți, voluntari. Sper că vom avea rezultate bune, iar lectura va deveni o prioritate”,  precizează prof. dr. Elisabeta Pascu, coordonatorul proiectului.

Participând la acest proiect, elevii cu vârste cuprinse între 17 și 19 ani, care se pregătesc să susțină examenul de simulare a Bacalaureatului la Limba și literatura română, iar mai apoi, examenul de maturitate, sunt stimulați să-și îmbunătățească comunicarea orală, necesară obținerii unui calificativ maxim în cadrul examenului de Competențe lingvistice în limba română. De asemenea, au ocazia de a-și evalua proprii colegi, jurizând, alături de profesori și invitați, concursuri literare sau artistice, într-un mediu ambietal propice experiențelor culturale.

Implementat pe parcursul acestui an școlar, proiectul propune liceenilor o serie de activități deosebite. Una dintre acestea, intitulată „Scrisori imaginare”, s-a desfășurat în luna decembrie. 30 de elevi au participat la un concurs epistolar și au redactat scrisori adresate unor scriitori care le-au influențat pozitiv personalitatea, prin lecturarea operei lor. Pentru originalitate și interesul arătat, liceenii au fost premiați cu diplome și cărți.

În cadrul proiectului, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” colaborează cu Primăria Târgu Neamț, Biblioteca Orășenească, Cetatea Neamț, Casa Culturii „Ion Creangă”, muzeele din Târgu Neamț și împrejurimi, Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, Liceul Teologic Ortodox „Cuvioasa Parascheva” de la Mănăstirea Agapia, Liceul Tehnologic Petricani și Asociația de părinți „Ambra” a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.

Proiectul „Creanga de aur” reprezintă o încercare de a repune în drepturi cartea și biblioteca, de a le readuce în atenția elevilor și a părinților, de a contribui la redescoperirea lecturii ca plăcere, ca relaxare.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate