Regina dulciurilor, ciocolata. Astăzi este ziua ei
Cum ar fi viața fără ciocolată?! Nimeni n-a găsit vreun răspuns favorabil până în zilele noastre. În anul 1995, francezii i-au dedicat o zi internațională, pe 11 iulie. De atunci, ciocolata este sărbătorită în toată lumea, de toți iubitorii acestui deliciu.
Istoria celui mai cunoscut gust dulce- irezistibil începe în urmă cu aproximativ 4000 de ani, când arborele de cacao sălbatic creștea în America Centrală. Pentru azteci și mayași, ciocolata era o băutură divină, mai ales că o ceașcă de băutură făcută din pudră de cacao permitea unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.
Pe vremea aceea, boabele de cacao erau atât de valoroase încât imperiul Aztec le folosea ca monedă, potrivit historia.ro.
Se presupune că primele boabe de cacao au fost aduse în Europa de Cristofor Columb, în jurul anului 1503, însă nimeni nu ştia la ce folosesc. Câţiva ani mai târziu, conchistadorul spaniol Hernán Cortés a descoperit Lumea Nouă. Când s-a întors în Spania, din Mexic, în 1528, şi-a umplut galionul cu boabe de cacoa şi cu echipamente necesare pentru a produce băutura de ciocolată, scrie descopera.ro. Spaniolii au îmbunătățit-o, adăugând trestie de zahăr, miere și scorțișoară, pentru a contracara gustul amar.
Cu timpul, noul produs a căpătat popularitate pe continentul european, iar ciocolata era considerată un aliment de lux. Abia în anul 1657 un francez deschide prima ciocolaterie din lume, în Londra.
După ce au fost inventate diverse utilaje necesare în producția de cacao, în secolul al XIX-lea prețul a scăzut, iar ciocolata a devenit accesibilă unui public mai larg. C.J.Van Houten din Olanda e cel care, în 1828, încercând să obțină un “praf de ciocolată” mai fin din boabele de cacao, a reuşit să izoleze pentru prima dată untul cremos al acestora. Untul a fost amestecat, în 1847, cu un lichior de ciocolată, de către firma engleză Fry and Sons, rezultatul fiind prima ciocolată solidă, cu un gust dulce şi o culoare foarte închisă.
În 1875, Daniel Peter şi Henri Nestle s-au asociat pentru a introduce laptele în ciocolată.
Popularitatea bomboanelor de ciocolată a explodat pur şi simplu după Primul Război Mondial, când ciocolata a fost inclusă drept raţie fiecărui soldat înrolat.
Până în 1930, existau deja 40.000 de diferite sortimente de ciocolată.
Încoronată drept „regina dulciurilor”, ciocolata este, cu siguranță, una dintre cele mai delicioase ispite, fie că e albă, neagră, cu lapte, aerată, cu alune sau cu rom.
Din punct de vedere caloric, ciocolata este neutră, deci permisă în diete. În ciuda opiniilor răspândite, potrivit cărora gustul delicios al ciocolatei dăunează sănătății, cercetările recente au demonstrat că are efecte benefice asupra organismului: accelerează metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral, hipertensiune şi diabet. Numai dacă este consumată… cu măsură!