Ruinele cazematelor de la Dumbrava-Timișești

1


Weekendul trecut, ruinele cazematelor din Dumbrava, comuna Timișești au devenit pol de interes pentru autoritățile publice locale și comisarul Josanu Vitalie.

Cel din urmă a organizat ca simplu cetățean, pe facebook, o campanie de cinstire, prin fapte, a eroilor neamului. În jurul său, s-a constituit un grup de voluntari. Sâmbătă, 28 iulie, au venit înarmați cu topoare, clești și drujbe la Dumbrava, cu scopul de a igieniza una dintre cele peste 40 de cazemate de pe linia frontului din cel De-al Doilea Război Mondial, toate înghițite de bălării și decenii de uitare.

Un gest care merită tot respectul.

Totuși, către primărie și dr. Vasile Nica- concesionar al terenului pe care sunt situate ruinele cazematei, nu a ajuns nicio adresă cu privire la această initiativă civică.

Cu scopul de a lămuri situația, la locul intervenției au ajuns primarul Vasile Mărculeț însoțit de consilierul personal- Lucian Iancu,  viceprimarul Dumitru Stoianovici, dr. Vasile Nica și un polițist local.

Mai bine de o oră a durat lecția de istorie locală oferită  de primarul comunei, bazată pe amintirile și povestirile bătrânilor din Timișești, dar și pe informațiile primite de la profesorii de istorie din localitate.

Potrivit acestora, ruinele cazematelor reprezintă pentru comunitate o pată neagră de tristă amintire a unor vremuri tulburi și oamenii din zonă nu își doresc restaurarea lor.

Să rămână cazematele în bălării, cum am găsit noi casele după evacuare”, spunea un bătrân din Dumbrava atunci când primarul i-a cerut părerea cu privire la acest aspect.

După o conversație destul de lungă între primarul Vasile Mărculeț și Josanu Vitalie, care este un bun cunoscător al istoriei scrise și vede în aceste cazemate niște obiective de patrimoniu ce ar putea căpăta interes turistic, voluntarii s-au apucat de treabă și au scos din bălării ruinele cazematei cu pricina. Resturile vegetale urmau să fie ridicate de către autoritățile locale.

Într-un final, pe linia frontului, cele două „tabere” cu opinii diferite au ajuns la un numitor comun: ceva trebuie făcut pentru a marca linia frontului.

În acest sens, primarul Vasile Mărculeț a declarat că va iniția un proiect de amenajare a unui platou cu vedere spre linia frontului din cel de-al Doilea Război Mondial, în apropierea troiței. De asemenea, se ia în calcul întreținerea  periodică a trei cazemate de pe marginea drumului Dumbrava- Urecheni.  Acolo, ar urma să fie pusă o plăcuță în care să se descrie însemnătatea lor  și prin care să se marcheze faptul că pe teritoriul comunei Timișești a fost linia frontului.

1 Comentariu
  1. vv spune

    Dl. primar ar trebui sa se lase de incursiuni in istorie si sa-si completeze cultura generala .
    1.Sunt sigur ca memoria comunitatii poloneze este mai afectata de al 2-lea razboi mondial, dar exista Auschwitz , ca monument , respectiv obiectiv turistic,
    2. Nu am stiut ca armata germana a fost armata ocupationala , (se ocupa cu ce?)
    Oare a adunat de la batranii satului si informatii despre ce a facut armata rusa cand a traversat linia frontului?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate