S-au micşorat lefurile angajaţilor din Primăria Târgu Neamţ

0

Primăria oraşului Târgu Neamţ strânge cureaua şi umblă la salariile angajaţilor. După cele trei modificări salariale la nivel naţional şi o hotărâre a Consiliului Local din 31 ianuarie a.c., funcţionarii publici de sub Cetate vor avea salarii mai mici anul acesta, faţă de decembrie 2017.

Negocieri fierbinţi au avut loc zilele trecute, între angajaţii primăriei, executiv şi legislativ.

Zeci de variante a noii grile de salarizare au fost analizate pentru a se ajunge la un numitor comun.

O armată de funcţionari publici au participat miercuri, 31 ianuarie la şedinţa ordinară a legislativului. După lungi discuţii, consilierii locali au trecut la vot şi au ales varianta de mijloc, cu 17 voturi pentru şi două abţineri (Vasile Apopei şi Constantin Iliescu).

De tăiat, s-a tăiat din salarii, dar nici prea mult, nici prea puţin. Pentru toate funcţiile publice şi contractuale din cadrul Aparatului de specialitate al primarului şi din cadrul serviciilor publice din subordinea Consiliului Local al oraşului Târgu Neamţ.

Contactat telefonic, primarul Daniel Harpa ne-a precizat următoarele:

„Într-adevăr, principala modificare este scăderea salarială.  Ierarhia funcţiilor a fost primul criteriu luat în calcul. Am încercat pe cât posibil să o respectăm, să existe diferenţe de trepte între fiecare funcţie în parte. Am ţinut cont şi de responsabilităţile pe care le are fiecare. Există şi un articol, 19 din Legea 153/2017, care stipulează necesitatea stabilirii salariului şi în funcţie de responsabilitatea, complexitatea şi impactul deciziilor impuse de atribuţiile corespunzătoare fiecărei activităţi desfăşurate.

Un al treilea criteriu au fost creşterile sau modificările salariale care au avut loc pe parcursul anului trecut. Pentru a crea un echilibru, a fost nevoie ca pentru unii să crească mai mult, iar pentru alţii mai puţin. De data aceasta, în funcţie de ce a dovedit şi practica, a scăzut salariul, dar cumva proporţional şi cu creşterea anterioară. La cine a crescut mai mult în 2017, a scăzut mai mult acum.

Sunt situaţii în care, având în vedere noul salariu minim stabilit la nivel naţional la 1900 lei, salariul scade cu 500, 1000, 700 lei. Noi am încercat să le privim echitabil, în funcţie de tot ce s-a întâmplat pe parcursul anului 2017.

Cert este că salariile scad. Privit per total fond de salarizare, economia pe care primăria oraşului Târgu Neamţ o va face lunar ar fi de circa 1 miliard 150 milioane lei vechi (14 miliarde pe an) faţă de 2017. Aceşti bani vor fi folosiţi în primul rând pentru investiţii.

In urma discutiilor cu angații pe tema salariilor, a apărut și problema sarcinilor de serviciu, a supra sau subdimensionării unor departamente și a volumului de muncă pe care îl au unii față de alții, pe aceleșsi funcții. A ieșit astfel la iveală necesitatea reevaluării organigramei și a fișelor de post pentru fiecare angajat în parte. Astfel, având în vedere finalizarea problemei salariilor, vom lua în calcul propunerea angajatilor de rediscutare a organigramei”.

Bineînţeles că mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Târgu Neamţ au înghiţit în sec la aflarea veştii. Deşi n-au zis nici pâs când au avut o creştere salarială destul de consistentă, în 2017.

„Insist ca persoanele nemulţumite să ia în calcul majorările făcute pe tot parcursul lui 2017, începând cu luna ianuarie, nu doar această diminuare făcută la începutul anului 2018. Oricum au mai mult decât în ianuarie 2017, aşa cum era şi corect, ţinând cont că pragul salariului minim s-a modificat de la 1450 la 1900 lei”, a conchis edilul.

Andreea T.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate