Scandal la Târpești între primar și localnici

9

    Doi localnici din satul Târpești, comuna Petricani nu au liniște la bătânețe din cauza unei palme de pământ. Vasile Olaru și Ioan Anesia, vecini gard în gard, s-au certat cu primarul Petrică Rotaru Popa de la niște lucrări făcute în spatele grădinilor. Se pare că decizia primarului de a îndigui râul Țolici, care inundă gospodăriile la fiecare ploaie mai puternică și pentru care a necesitat încălcarea proprităților celor doi săteni, i-a nemulțumit total pe aceștia. Oamenii se plâng că primarul le-a stricat grădinile, dar și vechiul drum de țară pe unde treceau toți sătenii cu animale și fânețuri. Atât sătenii, cât și primarul consideră că dreptatea le aparține.

     A venit ieri și mi-a spus că vrea să facă drum. I-am zis să măsoare terenul meu și dacă am în  plus, nu sunt contra. Dar nu am venit nimeni să măsoare. Eu am actele mele de propietate, dar nu l-a interesat. A făcut drum pe vreo 50 de metri lungime și 3 lățime din grădina mea. Un drum care nu trebuie nimănui. El mă întrebă pe mine de ce am pus răchită aici pe marginea râului, dar el în fața casei lui de ce a pus răchită? Am pus ca să am o apărare contra apei –  a explicat supărat Vasile Olaru, unul dintre proprietari.

        Săteanul se plânge și de faptul că peste apă are 8o de prăjini de fânețe la care nu mai poate ajunge și nu mai are pe unde să transporte fânul acasă. Eu nu mai zic nimic că s-a băgat câțiva metri în grădină la mine, dar pe unde să trecem noi și ceilalți vecini cu fân, cu animale, cum să facem?

       Vecinul Ioan Anesia, întrebat daca este bucuros că are drum nou a răspuns că nu. Eu i-am zis să-mi dea actul să vad dacă are voie să facă drum la mine prin grădină, dar nu mi-a arătat nimic. El mi-a cerut mie act să vada dacă am titlu de proprietate. Uitați pe acolo era drum de sute de ani, a spus bătrânul arătând cu mâna spre celălalt mal al apei. Pe acolo intram cu tractorul cu mașina, cu căruța. Acum a făcut dig, dar asta-i dig? Dar de 75 de ani noi am stat așa și niciodată n-am dat telefon la 112 că ne ia apa. Acum a venit cu echipa lui de la Primărie să facă drum ca să-și facă lui beneficiu acolo. Mi-a blocat pe partea cealaltă, pe unde intram de obicei, dar eu pe drumul astă pot intra în curte? A cui sunt banii cu care a făcut drumul? Sunt ai noștri, bani publici ai comunei.

      Oamenii revoltați de decizia primarului de a le face drum prin grădina proprie fără acceptul lor s-au postat în fața utilajului care balasta pământul în semn de protest. Gestul lor de a-și proteja terenul cu propia viață, l-a determinat pe primarul comunei să ordoneze polițiștilor locali să-i îndepărteze din cale pe cei doi: Eu am stat în spital de patru ori în vara asta și am probleme și cu inima și cu mâna dreaptă pentru că mi-a fost ruptă. M-au prins bodyguarzii când le-a dat ordin și mi-au sucit mâna asta de am crezut că mi-o rupe din nou, a povestit Vasile Olaru, după care a continuat vecinul său, Ioan Anesia: Lui i-a sucit mâna și pe mine m-a strâns de coaste de abia m-am dus până acasă. Vroiau să mă urce în mașină să mă ducă la pușcărie. Altercațiile s-au declanșat atunci când oamenii au solicitat autorităților locale să le prezinte și lor proiectul lucrărilor și n-au primit nimic. Atitudinea autoritară și lipsa de comunicare i-a întârâtat pe localnici și mai rău: Pe unde trece tot satul asta cu animalele dacă nu mai există drumul vechi? Eu cu vecinu m-am înțeles, nu-i îngrădesc accesul. Eu m-as apuca cu o lopată să stric digul, dar nu pot că-mi dă amendă. Eu nu știu unde-i dreptatea. Nu știu.

         Localnicul Vasile Olaru a continuat să-și verse oful și a spus : Eu i-am zis că doar dacă mor eu intră în grădina mea și el mi-a spus că să mă duc în casă și să mor. Dar eu i-am amintit, de când l-am ales primar cum umbla cu mașina lui și lua toți schilozii de prin case și-i învăța să voteze și l-au făcut primar. Celălalt sătean, a completat și el: Dar și eu l-am votat că-i vecin aici. Un văr de-al meu drept a candidat și pe el nu l-am votat. M-am gândit să-l votez că mi-e vecin aici și facem o treabă bună, dar el a stricat, nu a făcut nimic bun. I-am zis, domnule primar urcă-te mata în Dacie și mergi pe drumul ăsta și vezi dacă ai pe unde înturna. Și răspunsul lui a fost că el nu are Dacie, are Logan.

      Pentru umilința și încălcarea dreptului de proprietate de care se plâng bătrânii, săteanul Ioan Anesia a mărturisit că se duce la DNA să-l reclame pe primarul comunei Petricani. Rămas parcă cu gândul la singura dorință care ar fi putut aplana conflictul de la bun început, localnicul Vasile Olaru a repetat: Eu i-am dat actele și i-am solicitat așa: să vină întâi să-mi măsoare terenul și dacă am în plus să-l ia. Eu n-am fost de rea-credință cu nea’ Ion, dar nouă nu ne-a arătat niciun act că are voie să facă drum.

     Primarul Petrică Rotaru Popa, se apără și spune că tot ce a făcut, a făcut pentru binele comunității. Pentru început, vreau să vă spun că nu le-am stricat decât 10 plăntuțe de porumb. Acolo era o cărare, din care am mai rupt, să zic 1 metru. Regulamentul Apelor Române, spune că din mijlocul apei, 15 m pe-o parte și pe alta este domeniu public sau este domeniul Apelor. Ei s-au întins până în marginea apei. Am verificat titlurile de proprietate ale fiecăruia și am calculat și au ieșit în jur de 2,3 prăjini în plus la fiecare. Edilul comunei Petricani susține că drumul balastat a fost cerința cetățeanului Ioan Anesia: Mi-a cerut să-i fac drum, pentru că el nu are pe unde duce grâul cules de pe dealuri și fânul. El era învățat să care totul prin apă. Când era apa mare se oprea cu bunurile în parcarea de la muzeu, iar când se retrăgea apa putea să treacă și el. Eu am închis și am făcut dig acolo și de aceea omul a vrut să-i fac drum

      Lucrările demarate pe albia râului Țolici, care se întind pe circa 400 de metri nu vor rămâne așa. Primarul vrea ca malurile să fie consolidate cu piatră îmbrăcată în plasă de sârmă împletită pentru durabilitate. În capătul lucrării de îndiguire a malurilor apei se va construi un pod care să facă legătura cu suprafețele de teren ale sătenilor de pe partea cealaltă a râului. Motivul pentru care edilul Petrică Rotaru Popa nu a prezentat proiectul și sătenilor dezorintați și nemulțumiți de schimbările produse în scurt timp pe locul în care au trăit o viață, este explicat de acesta: Acum vreo săptămână a fost o ploaie torențială și a intrat apa peste tot. Și în grădină la ei și în curte la mine și în casă la mine. Au venit domnii de la Ape, au fotografiat, au prezentat imaginile domnului Păvăleanu și de atunci s-a luat măsura asta de a se face diguri. Primarul a mai precizat că lucrarea nu este a Primăriei și că lucrul acesta a fost explicat oamenilor. Eu, ieri dimineață i-am chemat pe amândoi cu actele pentru a vorbi cu ei și a lămuri situația. Le-am spus că le iau cam 1 metru, dar chiar nu le-am luat deloc. Le-am spus să se înțeleagă între ei că eu vreau să le fac acolo un drum, ca și Anesia să aibă pe unde să-și ducă grâul, fânul, să-și ducă la iarnă căruțele de lemne. Olaru a zis că nu, doar dacă primește pământ în loc. Și de ce să-i dau, dacă nu i-am luat nimic din suprafața lui arabilă?”

       Primarul spune că s-a văzut dator să ia măsuri împotriva inundațiilor care au loc frecvent în zonă atunci când plouă mai serios, pentru a proteja muzeul Nicolae Popa, care este o atracție veritabilă pentru turiștii străini cel puțin în timpul verii.

Viorela Gherasim

9 Comentarii
  1. noname spune

    Fotografiile sunt strigătoare la cer! Rusinică domn primar!!!! Cred că domnu cu Logan şi nu cu Dacie nu ştie să numere până la zece de i-au ieşit la numărătoare 10 plăntuțe!

  2. Sanda spune

    Acesta este rasplata celor pe care i-am sustinut sa ne conduca si sa ne apere.Rusine.

  3. nina spune

    este la tara in Romania asta vre-o gradina care nu este intinsa pana la rau??????????Foarte multi au inchis aiurea terenul,nu au acte dar AU GURA MARE.DIGUL ESTE BUN! SI DACA LA O ADICA..LE LUA PRIMARIA CEVA TEREN DIN CAPATUL GRADINII..CE ATATA MARE SCANDAL?Sustin primarul pentru ca face ceva impotriva inundatiilor!MOSNEGII..O S A SE IMPACE CU IDEEA TOT ASA CUM S-AU LAMURIT IN 1961 CU COLECTIVU! CA ASTA E VIATA!SI IN DEMOCRATIE ESTE FORTA MAJORA,NU?

  4. popa nic spune

    Inainte de a exprima opinii de genul ” nu ştie să numere până la zece” e bine sa se stie ca Rotaru Petrica este absolventul unei facultati pe vremea cand se facea carte in Romania!
    Cat priveste problema drumului cu pricina,este vorba de fostul „prund” de pe malul raului pe care vecinii l-au acaparat de-a lungul timpului.Mai sunt si persoane trecute de 60 de ani care cunosc realitatea din teren,asa ca relativizati putin atunci cand exprimati opinii….

  5. ciocan ion spune

    domnul primar isi apara muzeul.nu a facut nimic altceva in comuna asta.

  6. noname spune

    Doamna Nina,”moşnegii” nu trebuie să se împace cu ideea, edilul trebuie să se împace cu legea! De ce nu s-au făcut măsurători înainte? S-a mers pe logica lui „toți fură” ? Rusinică!!!

  7. noname spune

    Domnul Popa Nic, în articol scrie că s-a făcut un drum lung de vreo 50m şi lat de 3m prin gradinile țăranilor. Acolo numai 10 „plăntuțe” s-au distrus! Dacă tot e mare intelectual, de ce nu răspunde la întrebările țăranilor civilizat? Limbajul dânsului lasă mult de dorit, iar faptele… se văd! Rusinică!!!

  8. Dl Tep spune

    Ca trebuie facut ceva impotriva inundatiilor sa a altor calamitati de la natura sunt perfect de acord, dar a incalca flagrant drepturile cetateanului si dreptul la propietate nu pot admite .Toate aceste lucrari se fac pe baza de proiecte , de hotarari,asta pentru cei care nu stiu ce are la baza inceperea unei lucrari de orice fel.Faceti comentarii sa va aflati in centrul atentiei, poti avea o suta de facultati daca nu ai calitatea de OM,si Dl Primar de unde stie ce pamant detin satenii din Tarpesti daca el este venit aici de pe alte plaiuri si nu este un om al locului.Sa mearga la Vrancea de unde este si sa masoare terenurile acolo unde s a nascut si nu unde a fost adoptat de comunitate.

  9. popa.nic spune
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate