„SHOAH! NU UITA!” Holocaustul, comemorat la Târgu Neamț

0

Luni, 13 octombrie, Sala de Ședințe a Primăriei Târgu Neamț a găzduit o activitate de comemorare a Holocaustului. Organizatorii evenimentului au fost Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Liceul „Vasile Conta”, Primăria orașului și Federația Comunităților Evreiești din România – Obștea Târgu Neamț.

Au fost prezenți Elena Preda (inspector școlar), Emanuel Bălan (Asociația Pro Democrația și profesor de istorie), profesor dr. Luminița Muscalu, Margareta Mihăilescu (director al Casei Culturii „Ion Creangă”), profesori de istorie din Târgu Neamț, precum Adina Cucoș sau Ion Arsintescu, liceeni și alte persoane interesate de subiect. La activitate au participat și lideri ai comunității evreiești din județul Neamț, Emil Nadler și Marcel Grinberg.

Activitatea a început cu vizionarea unui documentar despre ce a însemnat Holocaustul în România. „A fost o lecție de conștientizare, o lecție în care le-am arătat elevilor ce se poate întâmpla dacă nu suntem toleranți, dacă nu suntem informați. Astfel de evenimente nu ar trebui să se repete, deși în Europa mișcările antisemite devin din ce în ce mai puternice pe fondul crizei economice, ceea ce este un pericol și pentru România”, spune Emanuel Bălan.

Au urmat discuții pe marginea subiectului, iar unii elevi s-au documentat și au prezentat anumite aspecte ale tragicului eveniment petrecut  în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Tinerii prezenți au aflat mai multe despre Albert Einstein, celebrul fizician de origine evreiască născut în Germania.

„Ce s-a întâmplat e o temă de meditație. Parțial, lucrările liceenilor au fost interesante, dar unii au stat mai mult obligați aici. Nu sunt de acord cu termenul toleranță. Toleranța presupune două părți: una superioară și alta inferioară. Nu sunt de acord cu acest lucru, câtă vreme de la Dumnezeu toate ființele sunt egale. Termenul de conviețuire ar fi cel potrivit. Oricum, nu s-a schimbat nmic. Trăim de nou o recrudescență a antisemitisului, simultană cu scăderea IQ-ului, deci lucrurile se repetă. Definiția scurtă a prostiei este raționamentul greșit repetat. Toată lumea greșește, dar când greșeala se repetă deja apare prostia ca fenomen, ca boală, nu ca întâmplare”, spune Emil Nadler, președintele Comunității Evreiești din Piatra Neamț.

Câteva minute de atenție privind Holocaustul pot ajuta elevii să reflecteze asupra abuzului de putere, asupra rațiunii care trebuie folosită permanent, asupra manipulării în masă, astfel încât evenimentele tragice să fie evitate pe viitor.

Holocaustul a fost un eveniment de cumpănă, nu doar pentru secolul al XX-lea ci pentru întreaga istorie a umanităţii. A reprezentat o tentativă fără precedent de asasinare a unui întreg popor şi de a-i face să-i dispară cu totul istoria şi cultura. Aproximativ șase milioane de evrei au fost uciși în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, programul de exterminare fiind condus de Adolf Hitler.

Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național marcat pe 9 octombrie la nivel național şi dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate