SMART VILLAGE, un nou proiect european coordonat de Asociația Ținutul Zimbrului [Comunicat de presă]

0

Situația coronavirusului în Europa se va îmbunătăți treptat. Se așteaptă ca turismul să joace un rol important în revigorarea economiei. Călătoriile peste mări sunt mai rare din cauza pandemiei, dar turismul de proximitate este în atenția multora dintre cei care călătoresc. De asemenea se observă o creștere a interesului față de turismul rural, oamenii încep să aprecieze tot mai mult un stil de viață individual, mai sănătos, mai natural, autentic.

Acest aspect vine și în sprijinul proiectului SMART VILLAGE – Developing Rural Tourism Businesses through Circular Economy and Social Innovation pe care Asociația Ținutul Zimbrului îl coordonează.

Proiectul este finanțat prin programul Erasmus+ al Comisiei Europene.

Proiectul este implementat în perioada septembrie 2020 – august 2022 de un consorțiu de 9 parteneri din 6 țări europene, organizații cu experiență în domeniul turismului, educației adulților, metodelor inovative de dezvoltare: Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și Irene’s Travel, Asociația Ținutul Zimbrului din România; European Digital Learning Network, Italia; EUROGEO VZW, Belgia; CCS Digital Education Limited, Ireland; UPI – ljudska univerza Zalec, Slovenia; Rusenska Tarovsko Industrialna Kamara, Bulgaria; Aintek Symvouloi Epicheiriseon Efarmoges Ypsilis Technologias Ekpaidefsi Anonymi Etaireia, Grecia.

Turismul rural din Europa se confruntă cu mari schimbări. În timp ce provocări cum sunt depopularea și serviciile publice de slabă calitate, iar acum pandemia COVID-19 continuă să pună multe comunități rurale sub presiune economică și socială, există, de asemenea, oportunități noi și interesante pentru locuitorii din mediul rural. Oportunitatea apare din factorii-cheie ai schimbării rurale din secolul XXI, inclusiv atracția turiștilor printr-o gamă largă de experiențe legate în general de activități bazate pe natură, agricultură, stil de viață /cultură rurală, pescuit sau observarea peisajului rural. Această atracție este completată de impactul tehnologiilor digitale existente și emergente asupra atitudinii și preferinței turistice pentru destinațiile care promovează economii cu emisii reduse de carbon și circulare, bioeconomia, variante de transport sustenabile.

Pe baza cercetărilor noastre anterioare, a analizei literaturii de specialitate și a situației actuale din cauza crizei pandemice, persoanele în vârstă pot juca un rol important în renașterea turismului rural, dar trebuie să aibă competențe și abilități îmbunătățite în aspectele antreprenoriale și în ceea ce privește un „sat inteligent”.

Proiectul SMARTVILLAGE își propune să dezvolte un curs de formare dedicat persoanelor adulte aflate în risc de excluziune socială din cauza obstacolelor economice din zonele rurale îndepărtate, care vor învăța cum să dezvolte o nouă afacere și să contribuie la dezvoltarea comunității în care trăiesc. Aceștia vor învăța cum inovarea socială și economia circulară pot ajuta serviciile rurale, cum ar fi sănătatea, educația, energia, mobilitatea și alte servicii sociale de importanță cheie în zonele rurale marginalizate, unde aceste servicii sunt adesea în declin. În ultimii ani, ideea unei economii circulare a primit o atenție considerabilă la nivel mondial, deoarece oferă o oportunitate de a optimiza și promova dezvoltarea durabilă prin noi modele bazate pe îmbunătățirea continuă și resursele regenerabile. Schimbarea către o economie circulară va duce la noi modele de afaceri și lanțuri de valori, iar acest lucru afectează procesele de proiectare, producție, utilizare și gestionare a deșeurilor, precum și colectarea de produse și materiale pentru reutilizare.

Consorțiul proiectului SMART VILLAGE va crea un nou curriculum educațional pentru îmbunătățirea noilor abilități și competențe digitale de bază la peste 900 de adulți seniori deficienți din punct de vedere economic și cu calificare scăzută, afectați de criza pandemiei COVID-19, mai exact care trăiesc în zone rurale defavorizate din cel puțin 9 comunități locale europene. Proiectul va învăța persoanele în vârstă cum să-și creeze propria afacere în sate folosind oportunități inovatoare de turism cultural local bazate pe cele mai bune practici de inovare socială și principiile economiei circulare. Acest proiect poate fi o mare oportunitate pentru seniori de a-și câștiga existența în criza economică generată de perioada pandemiei, de a-și menține mintea angajată și provocată și de a rămâne activ în comunitate.

Proiectul SMART VILLAGE va produce noi abordări inovatoare de predare și învățare sub forma unui studiu de cercetare și a unei colecții de bune practici, 4 manuale multiple, un kit de instruire, o platformă de e-learning ca instrumente pentru dobândirea competențelor antreprenoriale în turismul rural.

Rezultatele intelectuale ale proiectului vor asigura un impact direct asupra a peste 900 de cursanți adulți (seniori) până în 2022, care își vor crește abilitățile digitale scăzute. Proiectul se concentrează pe dezvoltarea competențelor pentru seniori (peste 50 de ani), adulți care doresc să lucreze în sectorul lanțului turistic din zonele rurale, principalele considerate marginalizate (zone depopulate, izolate sau cu acces limitat la infrastructură: rețele de transport rutier, electricitate și telecomunicații, inclusiv Internet) sau sunt incluse în populațiile marginalizate, fiind persoane cu venituri mici, persoane cu risc de sărăcie sau excluziune socială și funcționari publici adulți (+40) ai administrației publice locale și manageri din sectorul privat al IMM-urilor din satele rurale .

În prezent suntem în procesul de cercetare pentru a înțelege care sunt cu adevărat nevoile comunităților locale. În acest sens vă solicităm să ne sprijiniți prin completarea următoarelor formulare:

– aveți peste 40 de ani și vă doriți să începeți o firmă în mediul rural în turism sau într-un domeniu conex turismului (transport, alimentație, fermă, stână, pensiune, furnizor de servicii și infrastructură de agrement/ timp liber), etc: https://forms.gle/Ji438XfYWemfCaAC6

– sunteți activ pe piața turistică locală, sistemul de învățământ, administrația locală etc: https://forms.gle/PmaQcpUMncoMy4GN6

Acest proiect poate fi un pas înainte pentru dezvoltarea sustenabilă a destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului care este și unul din obiectivele Asociației Ținutul Zimbrului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate