Subvenţii agricole pentru anul 2014

0

      Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Centrul Judeţean APIA Neamţ informează potenţialii beneficiari că pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, aceştia trebuie să depună la Centrele locale APIA Neamt , în intervalul 3 martie – 15 mai 2014, o singură cerere de plată. Pentru cererile de plată depuse începând cu data de 16 mai, se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 9 iunie 2014, cererea de plată nu mai este admisă la calculul plăţii pentru anul în curs.

       Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

        Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa decel puţinun hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin0,1 hectare.

      De asemenea, solicitantul trebuie să respecte Bunele Condiţii Agricole şi de Mediu (GAEC) şi Cerinţele Legale în Materie de Gestionare (SMR) pe toată suprafaţa fermei.

Măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt:

  1. Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);

  2. Ajutoare naționale tranzitorii (ANT):

  • ANT 1- culturi în teren arabil;

  • ANT 2- in pentru fibră;

  • ANT 3- cânepă pentru fibră;

  • ANT 4- tutun;

  • ANT 5- hamei;

  • ANT 6- sfeclă de zahăr.

  1. Schema de plată separată pentru zahăr;

  2. Schema de sprijin pentru orez din zonele defavorizate altele decât zona montană;

  3. Plăţi compensatorii pentru măsurile de dezvoltare rurală:

Măsura 211 – Plăţi compensatorii pentru zonele montane defavorizate;

Măsura 212 – Plăţi compensatorii pentru zonele specific şi semnificativ defavorizate din punct de vedere natural.

Măsura 214 – Plăţi de Agro-mediu*:

  • Pachetul 1 (P1) – Pajişti cu înaltă valoare naturală;

  • Pachetul 2 (P2) – Practici agricole tradiţionale;

  • Pachetul 3 (P3) – Pajişti importante pentru păsări;

  • Pachetul 4 (P4) – Culturi verzi;

  • Pachetul 5 (P5) – Agricultura ecologică;

  • Pachetul 6 (P6) – Pajiști importante pentru fluturi;

  • Pachetul 7 (P7) – Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu.

„Angajamentele aferente Masurilor 211,212,214 se continuă. Pentru angajamentele care au fost finalizate în anul 2013 se acceptă prelungirea lor cu un an, pentru anul 2014, sub rezerva aprobării PNDR de către Comisia Europeană. Nu se incep angajamente noi in anul 2014. Facem precizarea ca pentru anul 2014 nu se poate accesa clauza de revizuire. Rugam fermierii nemteni sa se prezinte la sediile APIA conform programarilor care au fost afisate la sediile primariilor de pe raza fiecarui UAT (Unitate Administrativ Teritoriala), in vederea verificarii si depunerii cererilor de plata unice pe suprafata”, a declarat directorul executiv coordonator, Mihai Dorneanu.

INFORMAȚII SUPLIMENTARE:

CERINŢELE MINIME RELEVANTE PENTRU MĂSURILE DE AGRO-MEDIUcare trebuie respectate la nivel de fermă, conform Anexei 4B1 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013

1 – Este permisă utilizarea numai a acelor produse de protecţie a plantelor care au fost autorizate pentru vânzare şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare.

2 – Persoanele care folosesc produsele de protecţie a plantelor trebuie să fie calificate (să aibă o atestare profesională).

3 – Persoanele care folosesc produsele de protecţie a plantelor clasificate ca având “toxicitate ridicată” sau ca “toxice” trebuie să fie înregistrate la serviciul special din cadrul poliţiei judeţene din raza de activitate. De asemenea, trebuie să fie înregistrate la unitatea sanitar-veterinară sau la inspectoratul județean pentru siguranţa muncii.

4 Folosirea produselor de protecție a plantelor poate fi realizată doar pentru scopul în care aceste produse au fost omologate și numai conform instrucţiunilor de utilizare.

5 – Tratamentele cu produse de protecţie a plantelor nu sunt permise în zonele de protecţie a apelor, în zonele protejate, în zonele de protecţie sanitară, zonele de protecţie ecologică, precum şi în alte zone protejate stabilite de autorităţile competente.

6 – Îngrăşămîntele naturale aplicate nu pot conţine mai mult de 170 kg de azot (N) ca îngredient pur pe 1 ha de teren agricol.

7 – Fermierii trebuie să respecte perioadele în care aplicarea fertilizatorilor este interzisă.

8 – Aplicarea îngrăşămintelor pe terenurile cu pante abrupte trebuie realizată prin încorporarea îngrășămîntelor în sol şi luarea în considerare a condiţiilor meteorologice.

9 – Nici un tip de îngrășământ nu poate fi aplicat pe terenuri acoperite de zăpadă, pe terenuri cu apă în exces sau pe terenuri îngheţate.

10 – Nu vor fi folosiţi fertilizatori în apropierea resurselor de apă în conformitate cu următoarele indicaţii: Fertilizator solid – nu mai aproape de 6 m de apă. Fertilizator lichid – nu mai aproape de 30 m de apă. În apropierea staţiilor de captare a apei potabile, nu va fi folosit niciun tip de fertilizator la o distanţă mai mică de 100 m faţă de staţia de captare a apei.

11 – Fermierii trebuie să se asigure că îngrăşămintele sunt distribuite uniform.

12 – Fermierii trebuie să urmeze un plan de fertilizare.

13 – Interzicerea folosirii fertilizatorilor neautorizaţi pentru vânzare.

14 – Operatorii care produc produsele ecologice au obligaţia de a-şi înregistra această activitate la MADR, prin compartimentul de specialitate, şi de a se supune controlului unui organism de inspecţie şi certificare aprobat.

15 – În vederea protejării speciilor de păsări migratoare este interzisă uciderea sau capturarea intenţionată, indiferent de metoda utilizată.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate