Tabăra de Cultură și Civilizație Românescă „Acasă la Noi”: tineri din Republica Moldova, în vizită la Târgu Neamț

0

24 de copii și tineri din Anenii Noi, Republica Moldova se află la Târgu Neamț în perioada 15- 22 august, unde participă la Tabăra de Cultură și Civilizație Românească „Acasă la Noi”.

Organizat de Asociația Culturală ASTRA, în colaborare cu Primăria Târgu Neamț, evenimentul oferă tinerilor din Basarabia oportunitatea de a conștientiza faptul că de o parte și de alta a Prutului și în jurul granițelor României se vorbește o singură limbă, iar istoria e comună.

Marți, 18 august, la Primăria Târgu Neamț a avut loc o întâlnire între reprezentanții orașului  (primarul Daniel Harpa, city managerul Vasile Apopei) și cei aproximativ 20 de tineri participanți la tabără, însoțiți de către Octavian Zelinski- președintele Asociației de Cultură ASTRA-Anenii Noi și de către Petru Voicu- secretar raional. Au participat și prof. de istorie Emanuel Bălan- director adjunct al Liceului „Vasile Conta” și prof. Dorin Moroșanu- directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”.astra

„Vrem să le demonstrăm copiilor că avem aceeași limbă, aceeași istorie și, poate, același viitor”,  a subliniat Octavian Zelinski, președintele Asociației de Cultură ASTRA- Anenii Noi.

Primarul Daniel Harpa i-a asigurat pe oaspeți că au tot sprijinul lui pe parcursul șederii lor la Târgu Neamț. Aceștia sunt cazați la căminul Colegiului Ștefan cel Mare și servesc mesele la Clubul Școlar Sportiv.

La sfârșitul întâlnirii, edilul de Târgu Neamț  a precizat că și-ar dori încheierea unui protocol și o înfrățire a celor două unități administrative- teritoriale. S-a făcut schimb de cadouri simbolice, iar tinerii din Moldova au primit în dar câte un suvenir specific orașului Târgu Neamț, micuțe obiecte prelucrate din lut de meșterul popular Ionela Lungu.

Până pe 22 august, programul taberei include turul orașului Târgu Neamț, vizite la Cetatea Neamț, Muzeul „Veronica Micle”, Casa Creangă din Humulești, Muzeul „Nicolae Popa” din Târpești, vizite la mănăstirile din zonă, astfel încât copiii să cunoască istoria locală, să-și perfecționeze limba română și să comunice cu tinerii din zonă.

Majoritatea copiilor participanți sunt pentru prima dată în zona Neamțului,  așa că organizatorii le-au pregătit și un tur al orașului Piatra Neamț, drumeții la Cheile Bizacului, Lacul Izvorul Muntelui, Lacul Roșu și alte activități cultural- educative.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate