Târgoveți distinși cu titlul PRO URBE (partea I)

0

Titlul PRO URBE reprezintă cel de-al doilea titlu onorific ca semnificație, care se acordă de către Consiliul Local al orașului Târgu-Neamț. Este oferit persoanelor care, în activitatea lor îndelungată în domeniul culturii, învățământului, sănătății, artei, științei, economic, social și sportului, desfășurată în folosul localității și al locuitorilor, au dobândit reputație, respect și stimă.

Iată care sunt tîrgoveții distinși cu titlul de cetățean pro urbe:

GEORGETA BRAȘOVEANU

Georgeta Brașoveanu a fost angajata Spitalului Orășenesc ”Sfântul Dimitrie” începând cu anul 1971 până în anul 2011. A ocupat funcția de statistician medical, dovedind profesionalism și dedicare în rezolvarea sarcinilor încredințate. Începând cu anul 1990 a inițat și dezvoltat mai multe proiecte pentru sprijinirea activității spitalului, majoritatea în colaborare cu Fundațiile Fryslan-Moldova –Olanda și Moldova –Fryslan –România.

Astfel, Georgeta Brașoveanu a contribuit la dotarea cu echipamente și mobilier a secțiilor spitalului, a inițiat campanii de donații pentru achiziționarea de aparatură medicală, sprijinind astfel îmbunătățirea serviciilor oferite de spital.

Tot datorită dumneaei, prietenii din Olanda au donat diverse bunuri și bani către beneficiarii Fundației Filantropice ”Omenia”, dar și către Centrul de Integrare și Terapie Ocupațională (C.I.T.O). În anul 2013, dna Brașoveanu s-a implicat ca voluntar în cadrul proiectului ”Purtați pe brațe”- proiect al Fundației de Dezvoltare Locală ”Speranța”- înscris într-o competiție de strângere de fonduri organizată de BCR. Cu ajutorul ei și a partenerilor olandezi , proiectul a obținut premiul de 5000 euro de la BCR, iar orașul Târgu Neamț avea pentru prima dată o mașină accesibilizată pentru transportul persoanelor cu dizabilități, beneficiarii C.I.T.O. fiind transportați acum în condiții decente.

Georgeta Brașoveanu a fost distinsă cu titlul PRO URBE, pentru implicarea în dezvoltarea mai multor domenii ale vieții sociale, servicii medicale, sector neguvernamental, școli și alte instituții din oraș.  


prof. AGNETA TOLOCAN

Absolventă a Facultății de Biologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, și-a început cariera de profesor în anul 1989. Între anii 1994-2015 a fost profesor titular la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu-Neamţ, iar în perioadele 2003-2005 şi 2015-2016 a fost Director Adjunct la aceeași unitate școlară.

În cadrul activităţii ştiinţifice, prof. Agneta Tolocan a publicat articole în reviste de profil şi a participat sau a coordonat conferinţe şi simpozioane.

În ceea ce priveşte pregătirea elevilor, s-a preocupat în mod special de ridicarea nivelului ştiinţific al acestora la cele mai înalte culmi ale ştiinţelor medicale. Astfel, prin dăruire profesională şi perseverenţă, elevii pregătiţi de prof. Agneta Tolocan au obţinut rezultate de excepţie la olimpiade şi concursuri, dar mai ales la examenele de admitere la Universităţile de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Cluj, Târgu-Mureş.

Doamna profesor Agneta Tolocan şi-a pus amprenta pe carierele medicale a peste 60 de medici ce au absolvit cu medii de 10 sau peste 9.50 universităţile de medicină şi farmacie.

În semn de apreciere şi recunoştinţă pentru întreaga sa activitate didactică închinată pregătirii a mai multor generaţii de elevi în spiritul excelenţei educaţionale, a fost distinsă cu Titlul PRO URBE.


DANIEL CHIRILĂ

Actor, regizor, dramaturg, coordonator de proiecte în teatru, fondator al platformei cultural Frilensăr, inițiatorul Centrului educațional  de arte performative CEVA, activist civic.

A obținut Premiul pentru cel mai bun spectacol acordat de juriul liceenilor la Festivalului de Teatru Piatra Neamț 2018 cu spectacolul Înaintea erei noastre, Premiul pentru Costume și Premiul Juriului cu spectacolul Înaintea erei noastre în cadrul Undercloud 2017, Premiul pentru cel mai bun spectacol Gala Hop 2016 cu spectacolul ± Lorenzo, Premiul pentru dramaturgie la Maratonului teatrului independent 2014, Premiu Carpato – danubiano-pontic la FNTI 2014 cu Mălăieș în Călcăieș și Premiul pentru cel mai bun One-man show la Avanscena Onești 2015 cu Câinele de Daniel Chirilă. În cei 5 ani de activitate profesionistă are peste 30 de participări la festivaluri din țară și străinătate.

A fost managerul proiectelor culturale ”Green-Frilensăr pe contour”, ”Consum Excesiv”, ”After hop” și ”C.E.V.A- comunitate, educație, viitor și artă”, finanțate de Administrația Fondului cultural Național.

În fiecare an se dă șansa tinerilor liceeni ai localității Târgu-Neamț să se implice în procesul de creare a unui spectacol. Acesta include partea de documentare reală, prin care conform temei și a întâlnirilor organizate, tinerii se pot manifesta în societate, pot spune o poveste reală prin ARTĂ. În cadrul taberelor organizate au participat și artiști din alte orașe pentru exploatarea talentului exprimat prin muzică, dans, desen și actorie.

Nu doar la nivel de oraș, Daniel Ioan Chirilă duce veștile în lung și-n lat, și-i duce pe tineri și la festivalurile de prin țară. Astfel, piesa de teatru colectivă “Absent/Prezent” a câștigat premiul al doilea în cadrul Festivalului de Teatru și Film de scurt metraj pentru tineret-FesTin, Caracal. Premiera a avut loc în orașul nostru, dar a fost jucată și în cadrul Centrului de Teatru educațional Replika, din București.

Un alt proiect inițiat de Daniel Ioan Chirilă a fost CEVArezistențe care a constat în întâlnirea a 10 tinere pasionate de teatru cu 5 rezidenți specializați în dramaturgie, muzică, dans, scenografie și regie. Astfel, tinerele și-au însușit un alt rol, pe lângă cel de performer, ele au devenit adevărați regizori. Împreună, pe parcursul atelierelor ținute săptămânal, au creat un spectacol despre poziția unei fete în orașul Târgu-Neamț, raportată și la experiența anterioară a mamei acesteia. Premiera spectacolului a avut loc pe 2 august, în Parc Cetate, conform reglementărilor ce vizează prevenirea răspândirii virusului.

Pe lângă pregătirea de specialitate, a reușit să insufle tinerilor din Târgu-Neamț pasiunea pentru teatru, pentru artă. Daniel Ioan Chirilă a contribuit la dezvoltarea personală, dar și profesională a tinerilor. Unul dintre cei mai dinamici artiști din România, Daniel Ioan Chirilă (actor, regizor, dramaturg) lucrează mult cu tinerii, face tot felul de spectacole, care despre dependența de alcool, care despre dependența de tehnologie, și este un cetățean foarte implicat. 

În semn de recunoaştere şi apreciere pentru activitatea desfăşurată în domeniul artei în folosul oraşului şi al tinerilor, a primit Titulul PRO URBE.


prof. EMANUEL BĂLAN

Absolvent al Facultăţii de Istorie-Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava și cu studii aprofundate în specializarea „Românii în istoria universală în epoca modernă şi contemporană”, este doctorand în cadrul Şcolii doctorale de ştiinţe socio-umane din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, domeniul istoriei, cu teza „Evreii din judeţele Neamţ, Roman şi Bacău în timpul guvernării Antonescu (1940-1944).

A fost profesor de istorie la Şcoala Profesională Vânători Neamţ (2002/2003), la Şcoala Generală Nr. 3 Târgu-Neamţ (2003/2004), la Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu-Neamţ (2004/2007), la Colegiul Ştefan cel Mare Târgu-Neamţ (2007/2015), la Liceul Vasile Conta(2015-prezent). Totodată, elevii pregătiţi de prof. Emanuel Bălan s-au remarcat prin premii şi distincţii la concursurile şi olimpiadele la care au participat.

 A publicat cărți și manuale şcolare. Totodată, a contribuit la redactarea lucrării „Monografia judeţului Neamţ” şi la redactarea lucrării „Neamţul în războiul de întregire naţională – memorie şi istorie”. A scris lucrarea monografică Târgu-Neamț. File de istorie, ce urmează să fie lansată în curând.

Din anul 2007 şi până în prezent este preşedinte al Asociaţiei Pro Democraţia Club Târgu-Neamţ, postură din care a coordonat numeroase proiecte şi activităţi, remarcându-se organizarea, începând cu anul 2010, a evenimentului anual „Gala Internaţională a premiilor de Excelenţă DEMOS T.N.

S-a acordat Titlul «PRO URBE »Domnului Profesor EMANUEL BĂLAN, în semn de recunoaștere și apreciere pentru activitatea desfășurată în folosul orașului și al locuitorilor săi.


Am distins cu Titlul PRO URBE persoanele care, prin acţiunile lor dezinteresate (donaţii, acţiuni umanitare, activități nonprofit etc.) au determinat o îmbunătăţire semnificativă a condiţiilor de viaţă a locuitorilor orașului nostru sau a unui domeniu al vieţii economice, sociale, culturale.

Cu siguranță, încă sunt târgoveți printre noi care merită (și vor primi) acest titlu onorific.

Avem nevoie acută de modele, de exemple pozitive, iar dumnealor sunt demni de respectul nostru. Mulțumiri alese și… la cât mai multe activități PRO URBE!”, a transmis primarul Daniel Harpa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate