Târgu Neamţ: În zi de Obor, polițiștii au stat cu ochii pe atelajele hipo

2

La Târgu Neamț, toate zilele de luni vin la pachet cu o prezenţă sporită a vehiculelor cu tracţiune animală pe drumurile publice.

De multe ori acestea nu sunt echipate corespunzător și îngreunează traficul rutier, mai ales atunci când circulă pe INTERZIS (pe drumurile naționale și pe cele unde sunt instalate indicatoare de interzicere a accesului).

Tocmai pentru prevenirea unor astfel de evenimente rutiere, poliţiştii s-au pus din nou cu ochii pe căruţe, în zona Oborului. Luni, 30 aprilie, în intervalul orar 8.30-11.00, Poliția Locală a orașului Târgu Neamț a desfășurat o acțiune comună cu agenții rutieri din cadrul Poliției Naționale.

„Noi am avut competență de a nu permite accesul căruțelor în zona centrală, conform indicatorului rutier montat lângă Judecătorie. Am direcţionat conducătorii de atelaje hipo pe strada Veronica Mice, respectiv centura orașului. I-am îndrumat să se supună regulilor și am verificat ca atelajele să fie înmatriculate. La acțiune au participat doi lucrători de la Poliția Locală, care au acționat pe sectorul Lidl- pod Ozana”, a declarat Florin Tofan- șef Serviciul Poliția Locală a orașului Târgu Neamț.

Acţiunile de prevenire şi responsabilizare vizează inclusiv găsirea unor soluţii conform prevederilor legale în vederea asigurării  unor trasee de deplasare şi a reducerii riscului rutier.

„Pe parcursul acestei acţiuni preventive, au fost verificate 10-15 atelaje cu tracțiune animală.

Majoritatea erau veniți la Obor. Numai doi dintre conducători vroiau să intre în oraș, sub pretextul că se îndreaptă spre Răucești. I-am îndrumat să circule pe rute ocolitoare, care nu trec prin centrul orașului, iar oamenii au fost mulțumiți pentru că i-am informat corespunzător. Le-am arătat indicatorul și au înțeles acțiunea noastră.

Dacă ne mai poate sprijini Poliția Națională, vom desfășura astfel de acțuni în fiecare dimineață de luni, ca să conștientizăm populația să intre în legalitate”, a conchis șeful Serviciului Poliția Locală a orașului Târgu Neamț.

Potrivit acestuia, a fost blocat și accesul sub podul de la Ozana.

Pentru prevenirea evenimentelor rutiere nefericite, circulaţia căruţelor pe drumurile publice este o responsabilitate comună a autorităţilor – poliţie, autorităţi locale, instituţii publice, dar şi cetăţenilor –căruţaşi, pietoni sau şoferi, care trebuie să adopte un comportament preventiv în trafic şi să respecte cu stricteţe legislaţia rutieră.

În atenția conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală:

– conducerea, pe drumurile publice, a unui vehicul cu tracţiune animală, necesită înregistrarea acestuia, iar conducătorul lui trebuie să aibă cel puţin 16 ani şi să nu sufere de afecţiuni de natură a-i diminua capacităţile psiho – motorii;
– vehiculul cu tracţiune animală nu poate fi condus pe autostrăzi, drumuri naționale, în municipii, precum şi pe drumurile la începutul cărora există indicatoare care interzic accesul;
– conducătorul vehiculului trebuie să aibă asupra sa actul de identitate;
– vehiculul cu tracţiune animală trebuie să fie dotat cu catadioptri, iar pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, trebuie să fie dotat cu dispozitiv de iluminare, astfel încât să fie observat, cu uşurinţă, de ceilalţi participanţi la trafic; totodată, căruţaşul trebuie să poarte vestimentaţie cu elemente reflectorizant-fluorescente.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. George spune

    De consumul de alcool care e omniprezent in rândul căruțașilor nu spune nimeni nimic. Ca să nu mai zic de asigurare rca care lipsește cu desăvârșire din legislație. Iar un astfel de atelaj îmi acroșeaza masina sau mai grav, circulă nesemnalizat pe timp de noapte și se produce un accident în care victima moare sau rămâne cu sechele pe viață cine plătește despăgubiri? Se vede clar discriminarea între căruțași și șoferi.

  2. Bogdan spune

    Am avut un incident cu un carutas de etnie roma,stand in intersectie,aflandu-ma in spatele lui,calul speriindu-se de alta masina si a dat inapoi urcandu-se cu caruta pe masina mea.
    Ca urmare in astfel de cazuri,conducatorii acestor atelaje cu traciune animala,nefiind asigurati rca,nefiind impus prin legislatia in vigoare,pagubitul poate doar sa inainteze un proces pe numele carutasului pentru despagubiri,dar pentru cazuri usoare cheltuielile de judecata sunt mai mari decat paguba,deci nu se merita. Asadar,carutasii iresponsabili se aleg doar cu o amenda,iar pagubele materiale ale autoturismelor fiind suportate in majoritatea cazurilor de sofer.
    Majoritatea conducatorilor acestor vehicule cu tractiune animala,referindu-ma la cei de etnie de pe raza orasului targu neamt,nu au nici cea mai mica cunostinta despre legislatia rutiera si ce prevede ea. Intra in intersectii pur si simplu printre masini,ceilalti soferi fiind nevoiti sa le acorde o foarte mare atentie datorata mersului haotic.
    As sustine cu desavarsire o initiativa care sa prevada detinerea unui atestat de catre fiecare conducator de vehicul cu tractiune animala,obtinut in urma unei examinari din legislatia rutiera.
    Dar pana atunci sa se impuna ca fiecare atelaj sa fie inmatriculat la primariile de resedinta si sa fie echipate corespunzator,deoarece circula pe drumurile publice si pun in pericol ceilalti participanti la trafic,vehiculele nerespectand conditiile ce se impun prin lege.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate