Târgu Neamț la 1975

0

Cum arăta orașul Tîrgu Neamț la 1975, ce se mai construia, aflăm din două materiale publicate de același oficios al P.C.R. Neamț, ziarul Ceahlăul.

Cei care treceau prin Tîrgu Neamț și se îndreptau spre Fălticeni, vedeau cum prindea contur „cel mai tînăr șantier, al policlinicii orășenești. De fapt, cu aceasta se pun bazele unei noi etape în sistematizarea orașului, după realizarea introduceri rețelei de apă și a canalizării.

Toate acestea erau parte a binefacerilor prefacerilor socialiste, iar după cum ne spune reporterul, în cincinalul care tocmai se încheia s-au realizat multe lucruri în orașul de pe Ozana, realizări prezentate și de către primarul Vasile Darie.

De la acesta aflăm că „în perioada 1971-1975 s-au alocat orașului 146 milioane lei, mare parte pentru lucrări de construcții-montaj, din care s-au realizat: fabrica de volvatir, complexul intercooperatist de creştere a animalelor, fabrica de conserve, complexul meşteşugăresc şi cel de artizanat. Casa Arcaşului, motelul Plăieşu, supermagazinul Ozana, filiala Băncii de stat. Au fost construite 240 apartamente, din care 120 de stat, şi două centrale termice aferente blocurilor, din zonă. Industria locală a primit în acest timp 16 milioane lei, din care 6,8 milioane lei numai în 1975 pentru dezvoltări şi dotări. Pentru alimentarea cu apă potabilă a oraşului s-au cheltuit 8 milioane lei pentru canalizare aproape 3 milioane, pentru sănătate 2 milioane (ridicîndu-se o secţie de chirurgie nouă şi o creşă cu 200 locuri), învătămîntul a beneficiat de o extindere la Humuleşti, de finalizarea unor investiţii anterioare dotări pe tru şcoli, două ateliere-şcoală. S-au asfaltat trotuare pe str. V I . Lenin şi 30 Decembrie pe 2,5 km, s-a realizat un spaţiu de parcare de 760 mp la motel, s-a amenajat ştrandul oraşului, s-au extins prestările de servicii pentru populaţie. Numărul angajaţilor a crescut cu 1250, din care 900 femei.”

Pentru 1975 se preconiza inaugurarea policlinicii, autogării, stației de epurare, dar și continuarea rețelei de canalizare, finalizarea secției de mobilă, a unei noi școli cu 8 săli de clasă, a 85 apartamente, din care 45 de stat dar și continuarea asfaltării și modernizării de străzi din zona centrală a orașului.

Se preconiza pentru următorul cincinal ca investițiile să crească la 170 milioane lei, din care se vor realiza „ în principal puternice extinderi şi dotări la unităţile existente, 200 apartamente, un Internat cu 216 locuri, o sală de gimnastică, o şcoală specialăcu 200 locuri, o creşă cu 100 locuri, un cămin pentru nefamilişti cu peste 300 locuri.”

Despre producția economică, același Vasile Darie, declara că, planul producției globale la nivel de oraș a fost deja depășit cu 17 milioane de lei, iar cel al producției marfă cu 18 milioane de lei.

„În sectorul gospodărie comunală se va realiza o depăşire de peste 350.000 lei la prestările de servicii pentru populaţie.  Constructorii vor realiza înainte de termen: cu 30 zile modernizarea şi punerea în circulaţie a str. V.I. Lenin, cu 20 zile darea în exploatare aprimei etape a staţiei de epurare a apelor uzate, cu 20 zile clădirea şcolii generale cu 8 săli de clasă (Scoala nr. 2), cu 30 zile darea în folosinţă a celor 40 apartamente proprietate de stat.”

Veniturile bugetului Primăriei „vor fi depăşite cu 500.000 lei și din acesta şi din alte posibilităţi locale se vor balasta şi întreţine 15 km de drumuri în oraş şi în localităţile componente, se vor repara 1.200 mp trotuare.”

Și locuitorii orașului contribuiau la aspectul acestuia( din păcate astăzi implicarea este zero), „prin muncă patriotică se vor executa, peste prevederi, lucrări de gospodărire şi înfrumuseţare în valoare de 1.700.000 lei, mare parte cu aportul tineretului, din care cel şcolar s-a angajat să depună 10.000 ore muncă la amenajări în zona de agrement a oraşului.”

Din păcate azi, dezvoltarea urbei nu mai este aceiași, iar despre munca voluntară a cetățenilor pentru înfrumusețarea orașului nici nu poate fi vorba.

Prof. Emanuel Bălan

Sursa: Ceahlăul, nr. 1962, 1 februarie 1975, p. 2; nr.  1963, 2 februarie 1975, p. 1, 6.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate