Târgu Neamț: Locuinţă cucuteniană, descoperită în curtea unei actuale biserici

2

Urme ale civilizației Cucuteni ies la iveală într-un sit arheologic din Târgu Neamț.

La Parohia Sfinții Voievozi din cartierul Pometea se construieşte o capelă mortuară. Terenul este inclus în perimetrul sit-ului arheologic, aşadar specialiștii desfășoară cercetare arheologică preventivă în vecinătatea construcției. Rezultatele n-au întârziat să apară: a fost descoperită o locuință cucuteniană şi mai multe obiecte de ceramică, cu o vechime de aproximativ 6000 de ani.

Cunoscută încă din anii ‘30 și cercetată în trecut chiar și de către preotul și arheologul Constantin Matasă, stațiunea cucuteniană din această zonă a Neamțului ne rezervă încă multe alte surprize.

4 hectare de civilizaţie cucuteniană

Acum, dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț este cel care se ocupă efectiv de cercetarea științifică, de înregistrarea datelor arheologice, recoltarea materialului arheologic, a vestigiilor. Cercetează un perimetru de 100 mp din curtea Bisericii „Sfinții Voievozi”, dar întregul sit are aproximativ 4 hectare.

„Știindu-se faptul că e o așezare cucuteniană în acest loc, am asigurat cercetarea preventivă arheologică. Am reușit să surprind resturile unei locuințe cucuteniene, o locuință de acum aproape 6000 ani.

Avem pungi întregi, pline cu ceramică, și trebuie să vedem ce  putem face cu resturile acestei locuințe. E ceva la care ne așteptam, dar însăși vechimea în sine e importantă. Sunt, totuși, vestigii de 6000 ani!

Un amănunt care nu cred  că ar trebui omis e faptul că așezarea e una dintre cele  mai mari din întreaga Depresiune a Neamțului. Ca si suprafață, are aproximativ 4 hectare. Ne aflăm pe marginea așezării, motiv pentru care nici situația arheologică nu este una foarte concludentă și complexă. În timp, zona a fost afectată de diverse lucrări antropice, care au deteriorat situl.

Am reușit totuși să surprindem câteva vestigii. După finalizarea cercetărilor, vom încerca să le valorificăm, fie sub forma unui raport, fie într-o altă manieră. Nu merită să fie ignorate”, ne-a declarat dr. Vasile Diaconu.

O locuinţă care rezistă… 6000 de ani!

Pe dânsul, l-am găsit miercuri, 11 octombrie muncind cu pasiune și admirând urmele culturii Cucuteni. Alături de el erau mai mulți muncitori ai parohiei și însuși preotul paroh Ioan Dogariu, cu hârlețul în mână. Fără să realizeze, acești oameni sunt martorii redescoperirii unei civilizații demult apuse, care este, fără îndoială, cea mai importantă din întreaga preistorie europeană.

Locuința a fost construită în urmă cu 6 milenii, pe un schelet lemnos, lipit cu lut. „O caracteristică a culturii Cucuteni e faptul că  își incendiau locuințele. În cazul de față, incendiul a fost atât de puternic, încât lutul pur și simplu s-a vitrificat, s-a transformat într-o pastă sticloasă”, ne-a explicat arheologul.

Dr. Vasile Diaconu continuă cercetarea arheologică prevenită, în curtea bisericii din Pometea. Acum, sau în viitor, acest sit arheologic va furniza și alte lucruri deosebit de interesante despre civilizația Cucuteni.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. Tim spune

    ….Sit arheologic VA furniza…

    1. Andreea Trăsnea spune

      Graba strică treaba 🙂 Mulțumim!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate