Târgu Neamţ: Taxa specială de salubrizare, panică fără rost dacă aveţi contract cu Rossal

6

E perioada în care locuitorii orașului Târgu Neamț primesc în plic înștiințări din partea Primăriei orașului cu privire la taxele și impozitele locale aferente anului 2018.

Pe hârtia respectivă, este inclusă și recenta taxa specială de salubrizare, pe care trebuie să o plătească persoanele fizice și juridice care nu au încheiat contract cu Rossal.

Acest fragment din înștiințare a creat o adevărată panică sub Cetate. Numeroși locuitori ai urbei au venit revoltați la primărie să ceară explicații, crezând că e musai să o achite, chiar dacă au contract cu societatea care ridică deșeurile menajere. Se înșeală. Ce trebuie să știe aceștia, e că:

„Primăria are obligația legală de a încasa această taxă în situația în care oamenii nu au contract cu firma Rosal.

Din câte cunosc, până la această oră nimeni nu a achitat această taxă la noi, preferând varianta de a clarifica situația cu firma Rosall. Îi sfătuiesc pe cetățenii care nu au încă un contract încheiat să facă demersurile necesare, pentru că suma care ar trebui să o plătească la operatorul de salubritate este mai mică decât taxa percepută de Primărie”, precizează edilul Daniel Harpa.

Informații de background:

Art. 26, alin. 3 din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 prevede: ”Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (1) lit. c), şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii fără contract”.

Reamintim că Primăria orașului Târgu Neamț s-a văzut nevoită să aplice legea de mai sus și a instituit această taxă specială de salubrizare. Practic, mai devreme sau mai târziu, cine nu are contract cu Rossal plătește dublu la Primărie, la “Taxe și Impozite”. În caz contrar, nu li se eliberează niciun document aviz/autorizație/certifical fiscal atunci când au nevoie.

Așadar, între cei cu contract și cei fără contract, există o singura diferență:  suma pe care o achită pentru acest serviciu, de care beneficiază ambele categorii.

Pentru persoanele fizice, taxa specială de salubrizare este de 12,04 lei/persoană/lună fără TVA, dublu spre deosebire de cei 6.02 lei + TVA, cât plătește un cetățean care a încheiat contract cu Rossal.

În cazul persoanelor juridice, taxa specială de salubrizare instituită este de 688 lei/tonă/lună fără TVA. În mod normal, firmele plătesc lunar 344 lei/tonă +TVA, dacă au încheiat contract de prestări servicii cu Rossal.

Andreea Trăsnea

Citeşte şi:

Cei care nu încheie contract cu Rossal, plătesc DUBLU pentru gunoi, la Primărie!

6 Comentarii
  1. Bumbea spune

    ,,INSTITUIREA ” taxei de catre Primarie /C.L in conditiile in care nu am c o n t r a c t si f a r a a – mi efectua servicii , presupun ca este abuziva / ilegala. Ex : Daca am o firma pentru servicii de c u r a t e n i e pot o b l i g a / impune Primaria/ C.L sa.mi plateasca serviciile care nu le efectuez , daca ei refuza sa faca c o n t r a c t ( conventie intre mine si ei ) cu firma mea ?? Cum definesc ei c o n t r a c t u l ???Propun dotarea tomberoanelor cu cod de bare corespunzator fiecărui titular de contract cu Rosal ,unitatea de măsură colectata de la pf sa fie Kg nu persoana!!! Masina colectoare sa fie dotata cu cantar electronic si casa de marcat. Se cantareste tomberonul , se citește codul de bare , casa de marcat din cabina , iti elibereaza bonul fiscal.Ceteteanul plateste cat gunoi preda , nu este pungasit !!!

    1. Andreea Trăsnea spune

      Art. 26, alin. 3 din Legea serviciului de salubrizare a localităţilor nr. 101/2006 prevede: ”Autorităţile administraţiei publice locale au OBLIGAȚIA să instituie taxe speciale, conform prevederilor alin. (1) lit. c), şi să deconteze lunar operatorilor, direct din bugetul local, contravaloarea prestaţiei efectuate la utilizatorii FĂRĂ contract”.

      1. ion spune

        am inteles, exista o lege.
        Dar cod de bare, cantar, casa de marcat sau bon de cantar, e voie?
        Nu e clar ca firmele de salubritate ne fura? Ca orice afacere administrata de stat.
        La cate tone au contractat pana ar trebui o coloana de masini sa le duca la Girov. Verifica cineva cat „colecteaza” si cat duc la groapa de gunoi?

      2. LARA spune

        PRESTATIA EFECTUATA , DOVADA PRESTATIEI UNDE ESTE, SUNT PERSOANE CARE NU LI S-A LUAT GUNOI SI TB SA PLATEASCA TAXA . TAXA CONFORM LEGII SE PERCEPE PENTRU UN SERVICIU PRESTAT CARE TB DOVEDIT INTR-UN FEL SAU ALTUL.

  2. Murarii petru spune

    Nu sunt locuitor al orașului Tg. Neamț ,sunt locuitor al municipiului Iași din 1979 ,am o proprietate in Tg. Neamț de la părinți .am primit declarația de impunere taxe si impozite si taxa de salubritate desi mama care locuiește in Târgu neamț are contract de salubritate cu Rosal .Oare funcționării de la stabilire taxe si impozite de la primăria Târgu neamț lucrează cu capul sau cu picioarele ?

  3. Olteanu Maria spune

    Daca eu nu locuiesc în apartament de ce sunt obligate să plătesc taxe de salubrizare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate