Ținutul Zimbrului din Neamț rămâne singurul loc din România inclus în Top 100 Destinații Sustenabile din lume

0

Destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului a fost inclusă pentru al 5-lea an la rând în Top 100 Destinații Sustenabile din lume.

Până în prezent, este singura microregiune din România care se regăsește în acest top etilist.

Ținutul Zimbrului se suprapune peste Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu-Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț.

Este una dintre destinațiile incluse în categoria Natură și ecoturism, datorită programului de eliberare a zimbrilor, inițiat de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.

„În fiecare an, competiția Top 100 Destinații Sustenabile colectează povești de turism durabil și bune practici de la destinații din întreaga lume pentru a fi o sursă de inspirație pentru profesioniști în turism, dar și pentru călători. Întrucât sectorul turistic se confruntă cu perioade foarte dificile în ultimii ani, ar trebui să fie sărbătorită rezistența și munca grea a acestor destinații pentru a deveni mai responsabili.

Anul acesta au fost nominalizate 160 de destinații din întreaga lume care au fost evaluate de specialiști de la nivel internațional în domeniul turismului. Dintre acestea, au fost selectate 100 care să fie prezentate ca exemple de bune practici.

Categoriile avute în vedere anul acesta au fost: cultură și comunitate, localizarea lanțului de aprovizionare al destinației, mediu și climă, resetarea și relansarea turismului, natură și ecoturism. Pe 5 octombrie, a fost anunțată lista celor 100 de destinații, în cadrul evenimentului Global Green Destinations Days, care se desfășoară online în perioada 4-7 octombrie 2021„, precizează Viorela Chiper – manager destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Printre organizațiile care au făcut parte din juriu se numără: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First și GLP Films. Evaluarea destinațiilor care sunt nominalizate se realizează prin intermediul a 15 criterii pentru cei nominalizați pentru prima dată, și pe baza a minim 30 de criterii pentru destinațiile nominalizate în mai mulți ani, pe lângă exemplele de bune practici. De asemenea, includerea în acest clasament nu înseamnă că destinația este durabilă, ci că s-au făcut și se fac eforturi pentru a dezvolta destinațiile din punct de vedere sustenabil.

Ținutul Zimbrului este singura regiune în Europa unde marele mamifer se întâlnește în același timp în libertate, semilibertate și captivitate. La nivelul ariei protejate au fost eliberați primii zimbri în anul 2012, iar până în prezent sunt peste 50 de exemplare care mișună libere prin Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț.
Succesul programului este demonstrat prin faptul că aproape jumătate din zimbri au fost fătați în libertate. De asemenea, Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a sprijinit și organizații din alte zone din România să dezvolte programe similare.

Implicarea și informarea comunității, dezvoltarea de experiențe de care să poată beneficia localnicii sau turiștii sunt câteva din atuurile exemplului de bune practici pentru care destinația de ecoturism din Neamț este inclusă în Top 100 destinații sustenabile la nivel mondial.”, precizează Viorela Chiper.

Încă din anul 2015, Asociația Ținutul Zimbrului este cea care coordonează dezvoltarea și promovarea destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului, împreună cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și cu partenerii locali (autorități locale, IJJ Neamț, unități de cazare, producători locali, meșteri populari, instituții de învățământ, alte organizații), iar unul din obiectivele acestui parteneriat este tocmai dezvoltarea durabilă a microregiunii.

Cel puțin ultimul an ne-a demonstrat tuturor că revenirea la autentic, conexiunea cu natura, colaborarea sunt aspecte care ne pot face viața mai ușoară. Acestea sunt principii după care ne ghidăm în dezvoltarea destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului. Cu pași mici, dar siguri, vom ajunge să fim o destinație verde așa cum sunt cunoscutele destinații sustenabile la nivel mondial. Faptul că am încercat să ne dezvoltăm paralel, într-un ritm mai lent pe mai multe domenii și nu pe fiecare în parte separat, a fost o strategie bună de dezvoltare a destinației. Sperăm ca ușor, ușor tot mai mulți actori din comunitatea locală să ni se alăture. Pentru că… prin colaborare, rezultatele vin mai repede și sunt mai vizibile”, a conchis Viorela Chiper – manager destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate