Noua troiță din Pometea a fost sfințită

2

Vechea troiță din Pometea, de la ieșirea din Târgu Neamț spre Făltceni, a fost schimbată  cu una nouă, sculptată în lemn de stejar. Joi, 13 noiembrie, un sobor de preoți în frunte cu părintele protopot Ioan Dogariu a oficiat slujba de sfințire.

Ridicată prin bunăvoința unor oameni generoși din Parohia Sfinții Voievozi, printre care și primarul Daniel Harpa și city managerul Vasile Apopei, lucrările la troița de pe dealul Pometea au fost finalizate de curând: „Eu locuiesc în acest cartier. A fost o promisiune, o ambiție personală să construiesc această troiță la propunerea părintelui protopop. Slavă Domnului că am reușit să o terminăm. Mulțumesc pe această cale celor care au pus suflet și au contribuit și din punct de vedere financiar pentru a construi această troiță. Am început-o acum câteva luni, iar astăzi a fost sfințită. Mă bucur că am avut alături de mine toți preoții din Târgu Neamț pentru a sfinți această troiță, atât pentru cetățenii care trec prin această zonă, conducătorii auto, cât și pentru locuitorii care se folosesc de acest islaz și vor veni să se roage la această Sfântă Cruce”, spune primarul Daniel Harpa.IMG_9553

13 preoți din Târgu Neamț, primarul Daniel Harpa, city managerul Vasile Apopei, consilierii locali Vasile Dron, Valeriu Bârsan și Viorel Marian, consilierul județean Vasile Nica, Eugen Pitrinjel- directorul Școlii nr. 2 „Grigore Ghica Vodă”, Dorin Moroșanu- directorul Colegiului Național „Ștefan cel Mare” și alți enoriași au înfruntat vremea neprietenoasă de afară pentru a fi prezenți la sfințirea troiței.

„Am avut astăzi onoarea și bucuria de a participa la sfințirea acestei troițe. Era de ani buni aici, în parohia noastră. N-aș putea spune de cât timp, o știu de când eram copil. Dar așa cum timpul trece peste toate, trecuse și peste această troiță. Cu ajutorul unor oameni din parohie, oameni apropiați bisericii, am reușit să ridicăm o nouă troiță, care aduce binecuvântare și ajutor nu numai creștinilor din parohia noastră, ci și tuturor cetățenilor care trec prin această zonă”, afirmă  city managerul Vasile Apopei.

„Această Sfântă Cruce ridicată aici este spre folosul călătorilor, ca semn de ajutorare a lor în călătorie, dar și a enoriasilor celor care se vor închina. Este locul unde înaintașii noștri, acum zeci de ani s-au închinat și au făcut rugăciuni pentru ca Dumnezeu să se milostivească și să coboare binecuvântarea sa asupra pământului cu timp prielnic, ploi și soare. Este semnul pe care tot creștinul îl va lua spre înlăturarea duhurilor celor rele, a vrășmașilor știuți și neștiuți”, explică părintele protopop Ioan Dogariu.

Considerate biserici în miniatură, troițele sunt asociate cu Sfânta Treime, căreia i se aduc închinăciuni. În zilele noastre, creștinii contribuie la construirea lor pentru a face un bine, pentru ajutor divin, dar și pentru ocrotirea comunității din care fac parte.

Andreea Trăsnea

2 Comentarii
  1. George Sebastian spune

    Un deal impadurit de tot soborul, sa manance si poporul. Poate la noapte o fura cineva. Asta da ajutor divin.

  2. iqqqq spune

    MI-E GREATA! GREATA DOMNULE DOGARU….adica …ala ce se numeste protopop!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate