Lecția lui Tudor Gheorghe, la Târgu Neamț

0

Ieri, 26 martie, Tudor Gheorghe a susținut la Târgu Neamț un spectacol cu casa închisă. Peste 600 de suflete s-au înghesuit spre sala „Ozana” din incinta hotelului „Ozana”, pentru a-l vedea pe maestru. Conform impresarului, biletele (cu prețul de 50 lei) s-au vândut ca pâinea caldă, la câteva zile după punerea lor în vânzare.

33

De obicei, nu fac nicio intervenție înainte de spectacol, însă acum voi face o excepție. Am ales să vin aici, la Târgu Neamț, deși știam că e închisă Casa Culturii. Dumneavoastră nu aveți nicio vină că nu aveți Teatru, Filarmonică, Casă de Cultură, că sunteți privați de spectacol.

…Cu aceste cuvinte și-a început maestrul Tudor Gheorghe prestația de FIX două ore (19:07- 21:07).

UntitledÎn timpul spectacolului, denumit sugestiv „Lecția”, Tudor Gheorghe a dezbătut mai multe teme de actualitate, arătându-și mâhnirea pentru stâlcirea limbii române în limbajul tinerilor, prin folosirea cuvintelor împrumutate din limba engleză și/sau omitea vocalelor. Și-a  prezentat, cu umor, punctul de vedere privind industria showbiz-ului, clasa politică și situația învățământului școlar de astăzi. Spre deliciul publicului, întreg spectacolul a fost condimentat cu astfel de „intruziuni” umoristice/ironice.

După spectacol, maestrul a oferit fanilor autografe și a cunoscut o parte dintre membrii Cenaclului „Mugur de Fluier” și Grupul ATOR (Asociația Tinerilor Ortodocși Români) din Târgu Neamț, care i-au dedicat  un scurt program de muzică folk.

Înainte de plecare, Tudor Gheorghe a avut amabilitatea de a acorda un scurt interviu pentru ziartarguneamt.ro:

Reporter: Maestre, nu mai aveți nevoie de nicio prezentare, numele „Tudor Gheorghe” vorbește de la sine. Ați susținut în această seară, aici, la Târgu Neamț, un spectacol cu casa închisă. Nu mulți artiști reușesc această performanță. Care este secretul dumneavoatră?

Tudor Gheorghe:

O reciprocitate civilizată: eu respect publicul și publicul mă respectă pe mine.

Reporter: Știm ce părere are publicul târg nemțean despre dumneavoastră. Ce părere are maestrul Tudor Gheorghe despre public?

Tudor Gheorghe:

Definiția cea mai frumoasă o dă domnul Macedonski în celebra domniei sale „Noapte de Noiembrie”, unde spune că și publicul urmează să fie tot ce-a fost. Făptură neînțeleasă, nici om de duh, nici prost. Privind cu nepăsare la tot ce se petrece, mai rece ca mine în groapa mea cea rece.

Să știi că publicul este cum și-l face artistul. De aceea fiecare artist își merită publicul lui. Publicul care vine la mine e un public avizat, e un public pe care l-am crescut 30, 40 de ani și pe care nu l-am trădat niciodată. Publicul știe că eu n-am făcut niciun compromis cu viața și cu arta mea și de asta este o onoare pentru mine de fiecare dată când mă întâlnesc cu oamenii, indiferent că sunt la Târgu Neamț, că sunt membri ai Academiei Române, doctoranzi la Harvard sau oameni simpli. Eu sunt la fel și cu unii și cu alții, iar ei simt că nu-i mint. Reacția lor este pe măsură.

Reporter: Aveți fani care nu au reușit să ajungă… Ce ar trebui să știe despre spectacolul dumneavoastră, numit „Lecția”?

Tudor Gheorghe:

Dicționarul explicativ al limbii române dă cinci definiții pentru cuvântul „lecție”. Spectacolul meu, Lecția, are câteva elemente din toate cele cinci definiții. De la pledoaria pentru păstrarea limbii române în forma ei pură, la redescoperirea primelor manifestări literare, de la candoarea exprimării poetice a iubirii, erotică sau romantică, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste. Acestea sunt câteva din temele dezbătute în spectacolul „Lecția”. E un spectacol care are umor, care are lacrimi, care are meditație. E un spectacol colorat, care poate satisface și pe cei tineri, și pe cei mai în vârstă.

 

Cei care nu au putut fi prezenți la spectacolul susținut în Târgu Neamț, pot vedea „Lecția” maestrului Tudor Gheorghe și la Iași (29 martie), Tecuci (3 aprilie), Reșița (30 aprilie), Târnăveni (11mai) și Târgu Lăpuș (18 mai).

 Andreea Trăsnea

tg

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate