Un cimitir din secolul IV p. Chr. din comuna Urecheni

0

logo

cimitir urecheniÎn anul 1962, cu prilejul săpăturilor pentru fundaţiile fostului IAS Urecheni, au fost semnalate şi distruse câteva morminte, dar fără a se putea preciza numărul lor exact. Doar intervenţia promptă a prof. Vasile Vrânceanu din Târgu Neamţ a făcut ca unele piese de inventar din complexele respective să mai poată fi salvate. Descoperirea s-a făcut în punctul La grajduri sau Ferma Croitoru, aflat în marginea estică a satului Ingăreşti (com. Urecheni), pe terasa medie din stânga râului Topoliţa.

Chiar dacă ne lipsesc informaţii esenţiale despre numărul mormintelor, dispunerea acestora în teren şi eventuale elemente de comportament funerar, pe baza materialelor arheologice păstrate se poate afirma că aici a existat o necropolă a culturii Sântana de Mureş-Černjachov, datată în secolul IV p. Chr.

Materialele arheologice recuperate din acest spaţiu funerar sunt alcătuite din câteva recipiente ceramice şi un pieptene de corn, care îşi găsesc bune analogii atât în aşezări din perioada respectivă, dar mai ales în cimitire.

În strânsă legătură cu materialele prezentate anterior, merită amintit şi faptul că în cursul unor cercetări de suprafaţă efectuate pe valea Topoliţei, la 200 m est de fermă, pe terasa medie din stânga râului, am identificat materiale arheologice de factură Sântana de Mureş-Černjachov care documentează existenţa în acest punct a unei aşezări, foarte probabil cea aferentă necropolei.

Dr. Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate