Un ONG din judetul Neamț a finalizat elaborarea planurilor de management pentru 9 arii protejate cu specific forestier din județele Neamț și Iași

0

O dată cu sfârșitul anului 2015, se apropie de final și proiectul Model de management privind ariile naturale protejate atribuite în custodie în judeţele Neamţ şi Iaşi, proiect implementat de către Asociația Ecoturistică Prietenii Pădurii Bălțătești în colaborare cu Direcțiile Silvice Neamț și Iași.

prietenii padurii baltatestiCo-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu, Axa prioritara 4, Sectorul protecția naturii, proiectul și-a propus realizarea planurilor de management pentru 9 arii protejate aflate în custodia celor două direcții silvice, arii protejate ce se întind pe o suprafață de 9503 ha.

Beneficiarii proiectului au folosit experientele acumulate în cadrul altor proiecte cu finanțare externă, derulate în raza Direcției Silvice Neamț. Astfel, Asociaţia Ecoturistică Prietenii Pădurii Bălţăteşti a fost înființată în anul 2003, în cadrul proiectului național Managementul Conservării Biodiversității, implementat în nordul județului Neamț de către Parcul Natural Vânători Neamț și prin care s-a realizat primul ghid oficial pentru elaborarea planurilor de management pentru arii protejate, ghid care se găsește pe website-ul Ministerului Mediului și Pădurilor fiind folosit și în prezent.

În primii ani de la înființare, Asociaţia Ecoturistică Prietenii Pădurii a derulat în zona Bălţăteşti – Târgu Neamț proiecte mici si activități pe linie de ecoturism, educație, conștientizare, apoi si-a extins aria de activitate la nivelul întregului județ, iar în 2011 a început colaborarea și cu Direcția Silvică Iași.

Borca (10)Demarat în octombrie 2012 și estimat inițial pentru o perioadă de 29 luni, proiectul Model de management privind ariile naturale protejate atribuite în custodie în judeţele Neamţ şi Iaşia fost prelungit ulterior datorită deselor schimbări ale reglementărilor ce vizează aprobarea planurilor de management, rămânând de parcurs doar etapa emiterii de către autoritatea centrală de mediu a actului oficial pentru aprobarea acestor documente.

Cele 9 arii naturale protejate sunt: ROSCI0159 Pădurea Homiţa, ROSCI0167 Pădurea Roşcani şi 2.539 Pădurea Roşcani, ROSCI2161 Pădurea Medeleni, ROSCI0171 Lunca Mirceşti şi 2.549 Lunca Mirceşti, ROSCI0176 Pădurea Tătăruşi 2.546 Pădurea Tătăruşi, ROSCI0181 Pădurea Uricani şi 2.538 Pădurea Uricani, ROSPA0096 Pădurea Micleşti de pe raza judeţului Iaşi şi 2.663 Rezervaţia Faunistica Borca, 2.662 Rezervaţia Faunistica Brateş, aflate pe raza judeţului Neamţ.

La sfârșitul lunii noiembrie, la sediul Directiei Silvice Neamț – custodele ariilor protejate incluse în proiect la nivelul județului, s-a desfășurat Conferința de final a acestui proiect, unde au fost prezentate atât rezultatele activităților, cât și modalitatea de obținere a acestora, precum și oportunitățile pe care le oferă programele europene de finanțare pentru perioada următoare, în conjuncție directă cu implementarea și monitorizarea planurilor de management sau privind alte aspecte ale gestionării capitalului natural.

Dintre activitățile derulate, cele mai laborioase au fost studiile complexe (inventarieri, cartografieri, baze de date), care au stat la baza elaborării planurilor de management pentru  ariile protejate din proiect.Brates (4)

O altă componentă importantă a proiectului a reprezentat-o activitatea de conştientizare publică. Astfel, s-au realizat aplicaţii teoretice și practice relativ la speciile şi habitatele de interes comunitar şi naţional din cele 9 arii naturale protejate vizate de proiect, însoţite de deplasări in teren.

Pe parcursul elaborării planurilor de management, în cursul lunii mai 2014 a avut loc prima sesiune de consultare publică legată de procedura de elaborare şi aprobare a planurilor de management, iar in cursul lunii octombrie 2014 s-a organizat a doua sesiune de activități de informare/consultare a factorilor interesați, în faza finală a procesului de elaborare a planului de management.

Ulterior, luându-se în considerare observațiile primite, atât la consultările publice cât și pe parcursul elaborării, au fost realizate cele 9 planuri de management în varianta complexă pentru uz și diseminare (hărţi, tabele, referinţe, exemple etc), precum și în varianta sintetică pentru publicarea în Monitorul Oficial.

Planul de management al unei arii protejate reprezintă nu numai documentul principal în baza căruia se face administrarea acesteia, ci asigură și posibilitatea accesării ulterioare de fonduri în vederea realizării infrastructurii de vizitare, promovării și conștientizării legate de capitalul natural specific.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate