Un raport de activitate al Căminului ,,Ion Creangă” din Humulești (1939-1941)

0

În anii ’30 ai secolului trecut, la Humuleşti s-au pus bazele Căminului ,,Ion Creangă”, organizaţie alcătuită, în special, din cadre didactice de la şcoala din localitate, la care se mai alăturau preotul satului şi diverşi oameni care doreau să se implice activ în viaţa comunităţii. Una dintre cele mai importante activităţi în care s-a implicat Căminul ,,Ion Creangă” a fost organizarea manifestării prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la naşterea scriitorului humuleştean. Unii dintre membrii aceluiaşi cămin au fost şi cei care au pus bazele unei prime colecţii cu specific muzeal dedicată lui Ion Creangă, şi care a fost adăpostită iniţial la şcoala din Humuleşti. De altfel, căminul funcţiona pe lângă instituţia de învăţământ din localitate. În arhiva Muzeului de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ se găseşte, printre alte documente, şi un raport privitor la activitatea desfăşurată de membrii Căminului ,,Ion Creangă” din Humuleşti în perioada 1939-1941. Deşi datele sunt destul de sintetice, credem că ele pot avea relevanţă pentru a înţelege gradul de implicare al membrilor acestei organizaţii în activităţi variate, de la cele culturale, până la cele cu implicaţii sociale. Redăm în cele ce urmează conţinutul acestui raport: ,,În anul 1939 s-au organizat 9 șezători cu care prilej s-au ținut și conferințe în număr de 7 din: medicină umană, veterinară, pomicultură și conferințe cu caracter patriotic și național.

S-au organizat două expoziții de covoare și lucruri de mână cu prilejul venirei M. S. Voevod Mihai de Alba-Iulia la 20 iunie 1939 și cu prilejul sfințirei monumentului Eroilor Vânătorilor de Munte la 29 iunie 1939.

Tot în cursul acestui an s-a inaugurat biblioteca și muzeul Căminului în ziua de 7 maiu 1939 la care au luat parte autoritățile de la centru.

În anul 1940 s-au organizat de către maestrul Dl. Ghe. Salomia, corul religios al Căminului, un parastas la mormântul mamei povestitorului Ion Creangă în ziua de 7 ianuarie 1940, cu care prilej s-a făcut și pomenirea povestitorului de la a cărui moarte s-a împlinit 50 de ani la 1 ianuarie 1940.

În cursul acestui an s-au organizat serbări la sărbătorile naționale și la 28 ianuarie 1940.

În cursul anului 1941 activitatea culturală a Căminului s-a mărginit la distribuirea de cărți pentru cetit din bibliotecă, și totodată prin elevii de curs complimentar sprijinind toate inițiativele venite de la centru pentru ajutorarea orfanilor de războiu, văduvelor și fii mobilizaților.

În cursul anului 1941 ni s-a dat un aparat de radiu de către prefectura jud. Neamț, cari până la ianuarie 1942 a funcționat în cancelaria Căminului, iar de atunci în fiecare duminică la școala unde a fost instalat pentru a lua parte cât mai multă lume la ora satului și de informații.

Deoarece o parte din persoane cari au alcătuit Sfatul Căminului au plecat din localitate, iar 3 au decedat și conform statutului, împlinindu-se 3 ani de la alegerea Sfatului, rugăm Consfătuirea de a alege și realege membrii noului Sfat”.

 Roxana DiaconuCăminului-,,Ion-Creangă”-din-Humulești

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate