[VIDEO] Poetul Gheorghe Simon, condus pe ultimul drum

0

Marți, 18 mai, poetul și profesorul Gheorghe Simon a fost condus pe ultimul drum, în satul său natal mult-iubit, Agapia.

Numeroși oameni au venit să îl vadă pentru ultima oră și să prezinte condoleanțe familiei îndurerate.

La slujba de înmormântare, oficiată de un sobor de preoți, au fost prezenți și Daniel Harpa- primarul orașului Târgu-Neamț, Adrian Neculai Nastasă- primarul comunei Agapia, colegi de catedră, poeții Daniel Corbu și Nicolae Sava, Adrian Alui-Gheorghe, Olguța Creangă-Caia  și mulți alte alte suflete dragi regretatului poet.

sursa video: Lulu Roșu

Renumitul poet GHEORGHE SIMON a fost fiul Agapiei și cetățean de onoare al orașului Târgu-Neamț, unul dintre cei mai distinşi şi mai profunzi intelectuali nemțeni, un suflet de o rară modestie.

Despre Gheorghe Simon

Născut la 27 martie 1950, în localitatea Agapia, județul Neamț, profesorul și scriitorul Gheorghe Simon – își începe primii ani de școală în comuna sa natală, parcurgând mai apoi cursurile Liceului « Ștefan cel Mare » din Târgu Neamț, pregătirea sa intelectuală desăvârșindu-se în aula Universității « A.I Cuza » din Iași, în cadrul Facultății de Litere. În timpul studiilor universitare va deveni totodată membru fondator și redactor șef-adjunct al revistei « Opinia studențească ». Deși propus pentru învățământul superior și cercetare, va fi numit profesor de limba franceză la Școala «Nicolae Grigorescu » din Agapia, unde este și în prezent.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Asociației Europene „Franșois Mauriac”. În Franța, i-au fost traduse mai multe eseuri de specialitate – « La quete sens conquete » – în anul 1994 și «James Joyce, une lecture romaine » – în anul 1996.

A debutat cu poezie în Ziarul Ceahlăul, în anul 1969, opera sa fiind cunoscută și apreciată în România prin volumele: «Fulgere captive» – Editura Junimea, în anul 1984 ; «Viața după Iisus» – Editura Pantheon, în anul 1996 ; «Duminica absențelor» – Editura Princeps, în anul 2004 ; «Ardere de tot» și «Agapia, Amin!» – Editura Princeps, în anul 2009, „Dumnezeu citește din cartea vieții” în 2009.

Și fascinanta lume a revistelor literare i-a recunoscut activitatea creatoare de eseist, fiind apreciat cu Premiul revistelor – Luceafărul, Ateneu, Tribuna, Antiteze.

Împletită armonios între pedagogie și creația literară, activitatea scriitorului Gheorghe SIMON reprezintă pentru spirituali­tatea din zona Târgu Neamț o valoare culturală de excepție ce se poate înscrie exemplar, în orice clasament al erudiților români. Tot exemplar a fost și OMUL Gheorghe Simon- blând, de o rară modestie și simplitate, în contradictoriu cu elaborata dumnealui creație literară, dedicată lui Dumnezeu, Agapiei și sufletelor cititorilor de pretutindeni.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate