Votul publicului a plasat Ținutul Zimbrului pe locul II în LUME, dintre cele „100 Top Sustainable Destinations”

0

Ținutul Zimbrului (Bison Land) este pe locul doi în lume (!) la categoria Votul Publicului (People’s Choice Awards) din rândul Top 100 Destinații Sustenabile.

zimbrii liberi din Neamt (foto: Felicia Aron)

Din cele 15000 de voturi pentru 100 de locuri de renume din toate părțile globului, zona Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț a primit 1544 voturi, clasându-se pe locul 2 după Bitez – Bodrum, Turcia.

„Sprijinul și încrederea oferite de comunitatea noastră sau de turiști ne confirmă că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea și promovarea destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului.

Am fost plăcut surprinsă de mobilizarea pe care am observat-o în cele cinci zile, de când am anunțat că se poate vota și până în momentul în care s-a spus Stop vot, sau chiar după acel moment. S-a putut vota timp de trei săptămâni, însă noi am făcut public doar cu câteva zile înainte. Și… să fim pe locul doi în lume în aceste condiții este o confirmare atât a vizibilității activității noastre, dar și a faptului că suntem o comunitate unită și că avem o zonă bogată din multe puncte de vedere.  

Mulțumim mult pentru sprijinul și încrederea acordate acum, precum și de-a lungul anilor!”, transmite Viorela Chiper – manager destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului.

În fiecare an, începând din 2018, în luna martie se organizează Green Destinations Awards în cadrul celui mai mare de târg de turism, cel puțin din Europa – ITB Berlin. În condițiile actuale, anul acesta gala a avut loc online. Pe data de 12 martie a.c., a fost transmisă live și pe pagina de Facebook a destinației Ținutul Zimbrului – ecoturism în Neamț. Categoriile pentru care destinațiile din întreaga lume au fost nominalizate au fost: Mediu și climă, COVID și turism, Insule și plajă, Natură și ecoturism, Comunități și cultură. Iar anul acesta s-a inclus și a 6-a categorie: Votul publicului.

 Ținutul Zimbrului este inclus în Top 100 Destinații Sustenabile la nivel mondial încă din anul 2017, fiind până în prezent singura din România inclusă în acest clasament exclusivist, alături de alte destinații foarte cunoscute și apreciate din întreaga lume.

Includerea în acest top este evaluată de experți în turism din întreaga lume, la inițiativa Green Destinations. Criteriile care se iau în calcul sunt atenția care se acordă mediului înconjurător, biodiversității, implicarea și promovarea comunității, culturii locale, a specificului locului, precum și atenția, respectul pentru aceste aspecte și nu numai.

Se pune accent pe bunele practici. Se înțelege că nici o destinație nu este sustenabilă din toate punctele de vedere, dar se apreciază eforturile care se fac în această direcție.

În cazul microregiunii denumite și Athosul României, unul din exemplele de bune practici este programul de repopulare a pădurilor nemțene cu zimbri liberi. A fost inițiat în anul 2005, de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, fiind primul program din România de eliberare a celor mai mari mamifere de uscat din Europa. In prezent, prin aceste locuri se plimbă liberi peste 50 de zimbri.


Ținutul Zimbrului este destinația destinația ce se suprapune peste Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu-Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț. În 2016 a fost certificată la nivel național ca destinație de ecoturism. Începând din anul 2015 Asociația Ținutul Zimbrului împreună cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț se ocupă de managementul destinației.

Printre obiectivele acestora se numără dezvoltarea și promovarea destinației din punct de vedere ecoturistic, creșterea perioadei de ședere a turiștilor, creșterea calității serviciilor și produselor oferite la nivel local. Se lucrează în strânsă colaborare atât cu comunitatea locală, dar și cu autoritățile locale, instituții și organizații din zonă.

De asemenea, destinația face parte de mai bine de cinci ani din rețeaua de ecoturism națională sprijinită tehnic de Asociația de Ecoturism din România, cu sprijinul financiar al Fundației Româno – Americane și Fundației pentru Parteneriat.

Felicitări tuturor celor care au făcut posibilă această reușită!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate