Ziua Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare” Târgu Neamţ (program)

0

Tradiţia înseamnă educaţie, educaţia presupune formare, formarea creează performanţă. Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” aduce performanţa în viaţa ta!

Vineri, 25 mai, este Ziua Colegiului Național „Ștefan cel Mare” (CNSM) din Târgu Neamț. Prestigioasa unitate de învățământ se îmbracă în haine de sărbătoare, iar cu acest prilej propune un amplu program de activități.

Deschiderea oficială a Zilei CNSM  are loc la ora 9.00, în sala de festivități. După mesajul invitaților și al gazdelor, vor fi lansate cele mai recente numere ale revistelor „Foaia literară” și „Psyche”.

Manifestarea continuă cu prezentarea primei părți a istoricului colegiului, „Colegiul Naţional >Ştefan cel Mare< – Moștenire. Identitate. Performanță”.

Între orele 10.30- 13.30, se va desfășura Simpozionul „Identitate și spiritualitate românească”, ediția a V-a, cu participarea elevilor din școlile partenere și din CNSM, care vor fi mai apoi premiați de organizatori.

Tot de la ora 10.30 debutează următoarele ateliere de lucru:

*În aer liber (terenul de sport):

  • Școala de dans „Domnița Ruxandra”
  • Reconstrucție istorică Străjerii Cetății
  • punct de observație astronomică
  • expoziție de plante și flori
  • spectacolul „Ștefan are talent”

*În interior (corpul A):

-etajul I: Simpozionul „Omul- ființă rațională”, ediția a XI-a

-parter:

  • Sala Sfatului- masă rotunda cu tema „Performanța are cuvântul„. Vor participa 92 de elevi olimpici ai colegiului, în dialog cu reprezentanți ai ISJ Neamț, Primăria și Consiliul Local, Consiliul de Administrație
  • Sala Artiștilor- desen, poezie, make-up
  • Sala Alchimiștilor/ Monetăria – Concurs de cultură generală
  • Sala Culturii – maratonul lecturii- Frații Jderi, de M. Sadoveanu
  • Sala Tălmacilor – traducerea în limbile de circulație europeană a portretului lui Ștefan cel Mare din cronica lui Grigore Ureche
  • Cuhnia- expoziție culinară „Rețetele bunicilor

-laboratorul de Informatică: Concurs de șah

-Sala Polivalentă: Întreceri sportive

Dincolo de toate, Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț este o școală a respectului, care deschide calea demnă spre stiință și cultură prin servicii educaționale de calitate, asigurând succesul și identitatea absolventului de nivel european.

Scurt istoric

În anul 1948, ca urmare a Reformei învăţământului din 3 august, cursul normal al învăţământului nemţean antebelic, jalonat de marele pedagog şi ministru al Instrucţiunii Publice de atunci, Spiru Haret, a fost înlocuit cu surogate sovietice care şi-au dovedit nocivitatea în timp.

Şcoala îşi începe cursurile cu clasele gimnaziale elementare, sub titulatura de Şcoala medie de 11 ani, iar odată cu stabilirea studiilor liceale la durata de 3 ani (clasele VIII , IX , X ) se transformă în liceu mixt.

În noiembrie 1961 se dă în folosinţă actualul local de scoală, ce devine Şcoala medie „Ştefan cel Mare”.

În anul 1965 capătă denumirea de Liceul „Ştefan cel Mare”, cu un număr de 45 de cadre didactice, 10 lucrători în internat (existent de la înfiinţarea liceului în localul actualului Club Sportiv Şcolar al oraşului) şi 34 de clase cu profilurile real şi umanist (I-XI) ce cuprindeau 1.224 de elevi repartizaţi în 16 săli de curs.

Anii 1977-1978 marchează transformarea liceului în Liceul Industrial „Ștefan cel Mare”, funcționând în paralel până în 1980 cu clasele de real și uman și clase de profil industrial: mecanică, prelucrarea lemnului, construcții , industrie textilă , petrol și gaze.

La 1990, Liceul industrial „Ştefan cel Mare” devine Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare”, cu clase de profil real, uman şi economic.

Din septembrie 2003 liceul a primit denumirea de Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, când i s-a alipit prin absorbţie Şcoala Generală Nr. 5.

Atât pentru urbea de sub poalele Cetăţii Neamţului, cât şi pentru judeţ, CNSM Târgu Neamț, străjuit în faţa sa de stejarul secular din vremea lui Ştefan, este o unitate ce se constituie într-un factor de progres continuu al comunităţii, prin contribuţia ce şi-a adus-o la formarea actualilor cetăţeni, unitate reprezentativă în acelaşi timp pentru viaţa spirituală, datorită îndelungatei sale existenţe şi a valorilor pe care le-a dat în toate domeniile de activitate, devenind astfel unul dintre cele mai bune colegii din judeţ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate