Ziua Mondială a Broaştelor Ţestoase. Curiozități
23 mai este Ziua Mondială a Broaștelor Țestoase, inițiată în anul 2000, când American Tortoise Rescue a denumit-o prima dată ca fiind ziua mondială a acestei specii, aflată din ce în ce mai mult pe cale de dispariție.
Natura ne dăruie în fiece clipă exemple, modele, alternative… de-a trăi, supravieţui, lupta, de-a învinge… Depinde numai de noi să fim atenţi la animalele care trăiesc în jurul nostru… dacă le-am acorda puţină atenţie, am constata că noi oamenii suntem binecuvântaţi, că mama natură ne-a dat multe vieţuitoare, de la care să învăţam… să conştientizăm că talentul, educaţia şi…. din păcate superficialitatea cu care tratăm uneori ceea ce ne înconjoară… nu ne sunt întotdeauna suficiente… numai dacă stăruim şi suntem hotărâţi putem reuşi în viaţă… Vietăţile, vieţuitoarele, natura, ne îndeamnă să nu renunţăm la speranţă, să căutăm un rost în toate şi să mergem înainte orice ar fi…
Iată exemplul elocvent al broaştele ţestoase… Ţestoasele sunt reptile ce aparțin ordinului Chelonieni, care trăiesc pe Terra de aproximativ 220 milioane de ani… cu mult dinaintea dinozaurilor…Fantastic, nu este aşa?!!… Au o forţă de adaptare extraordinară, dar din păcateau ajuns o specie pe cale de dispariţie… din cauza faptului că au condiţii speciale de trăi, care se regăsesc din ce în ce mai greu, la ora actuală, în lume. Viaţa acestei specii de broaşte depinde foarte mult de mediul în care trăieşte, care-şi pune amprentă asupra temperaturii lor corporale şi a duratei de viaţă… Ele nu pot supravieţui frigului şi nici căldurii excesive, de aceea, schimbările de temperatură, frecvente la oră actuală în lume, le scurtează media de viaţă.
Dar, nu doar natura a devenit neprielnică supravieţuirii broscuţelor ţestoase…. Şi omul a intervenit în evoluţia speciei, când a început să le vâneze şi le găsească diverse utilizări, fie ca animal de companie, fie izolate în grădini zoologice… Broaştele ţestoase nu au fost vânate numai pentru carnea lor, pentru ouăle lor deosebit de gustoase, cât şi pentru carapacea lor… sau folosite în diverse industrii …
Ştiai că o broască ţestoasă poate trăi luni de zile chiar dacă a suferit amputări grave? În timpul unui experiment, biologul italian pe nume Redi a scos creierul unei broaşte ţestoase şi, cu toate acestea, ea s-a mişcat în spaţiul destinat timp de încă 6 luni. Iată şi alte curiozităţi pe care nu le ştiai despre broaşte ţestoase :
- În anul 1937 a fost găsită pe coasta Cubei o broască ţestoasă gigant, în vârsta de peste 500 de ani şi cu o lungime de 4 m.
- Insula Aldabra din Oceanul Indian, declarată rezervaţie naturală, este insula cea mai populată cu broaşte ţestoase uriaşe. Aici vieţuiesc peste 100.000 de broaşte ţestoase cu dimensiuni foarte mari.
- Broasca țestoasă are o rezistență formidabilă la foame, ce poate ajunge până la 400 de zile.
- Cea mai grea broască țestoasă din lume la ora actuală este broasca țestoasă pieloasă LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg și o lungime de 2-3 m; ea înoată cu viteza unui atlet în cursa de 100 m și trăiește numai în apele marine.
- Cele mai mari broaște țestoase de uscat trăiesc în Insulele Galapagos (Testudo elephantopos) și în Insulele Oceanului Indian. Ele depășesc 1 m lungime și o greutate de 250-400 Kg.
- Broasca țestoasă din specia Testudo Radiata trăiește peste 200 ani.
- Pe coasta Cubei a fost găsită în anul 1937 o broască țestoasă gigant, cu o lungime de 4 m și în vârstă de peste 500 de ani, ceea ce presupune că trăia încă de pe vremea când Columb a descoperit America.
- Puterea de regenerare la broaștele țestoase este extraordinară. Astfel, dacă carapacea unei țestoase este rănită sau arsă în proporție de 70%, ea are puterea de a și-o reface în unul sau doi ani.
- O broască țestoasă de dimensiuni mici, dacă prinde în gură o nuia sau o sfoară, poate sta atârnată de ea zile întregi.
- Creierul broaștei țestoase este mic și puțin evoluat, în schimb organele de simț, cum sunt: văzul și mirosul, sunt deosebit de fine, fiind capabile să sesizeze imediat variațiile de lumină foarte puțin diferențiate, precum și urmele foarte slabe de mirosuri.
- Una dintre cele mai frumoase broaște țestoase este țestoasa cu stele, pe care o întalnim pe coastele de răsărit ale Indiei. Carapacea este de formă ovala, cu centrul boltit și cu colorit feeric. Celelalte plăci compun un desen pe fond negru, prin care radiază benzi de culoare în galben marmorat.
- Un comportament mai particular îl întâlnim la masculul aparținând speciei Țestoasa-de-baga, care în larg, dacă este prinsă o femelă, sunt în stare să o urmeze și în barca pescarilor și de multe ori s-a întâmplat ca barca să fie răsturnată, iar masculul înșelat în speranțele sale (broasca femelă fiind moartă) atacă pescarii, aceștia ne mai având nici o șansă de scăpare.
În mitologia greacă, broasca țestoasă este atribuită zeului Hermes, cel care s-a folosit primul de carapacea ei pentru a alcătui un instrument muzical numit țiteră. În China, acest animal simboliza nordul și iarna. În mitologia indiană, lumea este alcătuită dintr-o piramidă, având la bază o țestoasă care susține pe carapacea ei un elefant, ce ține cu trompa lui lumea. În civilizația Maya, zeul lunii, deține o platoșă făcută din carapacea unei broaște țestoase. Longevitatea acestui animal este asociată la foarte multe popoare cu ideea de nemurire. În mitologia tibetană, dar și în concepția unor populații din Bengal, broasca țestoasă a fost aleasă de zeul creator pentru a aduce pământ de pe fundul Oceanului Primordial. Astfel, țestoasa are un rol important în geneza lumii.
Curiozităţi despre broasca ţestoasă
– Broaştele ţestoase sunt printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.
– În anul 1937 a fost găsită pe coasta Cubei o broască ţestoasă gigant, în vârstă de peste 500 de ani şi cu o lungime de 4 m.
– În anul 1961, în Deşertul Gobi, a fost descoperit scheletul unei broaşte ţestoase de dimensiuni uriaşe. Acesta a aparţinut speciei Ankylozaur şi atingea 2 m înălţime şi 5 m lungime, considerent pentru care geologii au denumit-o „tancul căţărător”.
– Ştiaţi că există o zi mondială dedicată broaştelor ţestoase? Ei bine, încă din anul 2000, American Tortoise Rescue au denumit pentru prima dată ziua de 23 mai drept ziua ţestoaselor.
– Ţestoasele se găsesc pe fiecare continent, mai puţin Antarctica.
– Carapacea unei ţestoase este formată din 60 de oase diferite unite între ele.
– Unele specii de apă pot absorbi oxigen prin pielea de pe gât, aceasta permiţându-le să rămână scufundate pentru o perioadă îndelungată şi chiar să hiberneze sub apă.
– Insula Aldabra din Oceanul Indian, declarată rezervaţie naturală, este insula cea mai populată cu broaşte ţestoase uriaşe. Aici vieţuiesc peste 100.000 de broaşte ţestoase cu dimensiuni foarte mari.
– Cea mai grea broască ţestoasă din lume la ora actuală este broasca ţestoasă pieloasă Luthul – Dermochelys Coriaceea, ce are o greutate de 700 kg şi o lungime de 2-3 m.
– Una dintre cele mai frumoase specii de broască ţestoasă este aşa-numita „ţestoasă cu stele” – Testudo elegans, originară de pe coastele de răsărit ale Indiei. Carapacea ei are formă ovală, cu centrul boltit şi prezintă desene sub forme de stele galbene, pe fond negru.
– Ţestoasa pieloasă este cea mai mare dar şi cea mai rapidă dintre ţestoase. Ea nu are carapace. În locul scutului osos această specie de broască ţestoasă are o piele groasă, susţinută de 7 creste distincte, dispuse dinspre cap către posterior, un soi de coaste care se ridică din corpul ei. Are astfel o formă asemănătoare unei lacrimi, ceea ce îi conferă un design hidrodinamic ce o ajută la înot. Şi deşi adulţii pot ajunge la dimensiuni impresionante, până la 2,2 metri lungime şi 700 kilograme, ţestoasele pieloase sunt deosebit de rapide: înoată cu până la 35 kilometri pe oră, adică 100 metri în 10 secunde.
– Ţestoasele Galapagos sunt cele mai mari de pe Terra. Cea mai mare broască ţestoasă de Galapagos măsura 1,5 metri şi avea aproape 250 de kilograme. Ţestoasa de Galapagos este o specie de animale ameninţată cu dispariţia!
– Cele mai mari broaşte ţestoase de uscat trăiesc în Insulele Galapagos (Testudo elephantopos) şi în Insulele Oceanului Indian. Ele depăşesc 1 m lungime şi o greutate de 250-400 Kg.
– Broasca ţestoasă din specia Testudo Radiata trăieşte peste 200 ani.
– Există specii agresive de broască ţestoasă ce atacă şi omul, nu doar animalele. Spre exemplu, broasca-vultur (Macroclemys temurinckii), originară din Golful Mexic.
– Creierul broaştei ţestoase are dimensiuni foarte mici şi este puţin evoluat, însă organele de simţ în schimb sunt sensibile, fiind capabile să sesizeze imediat variaţiile de lumină sau urmele foarte slabe de mirosuri.
– Broaştele ţestoase nu au dinţi, însă marginile maxilarelor superioare şi inferioare sunt acoperite de teci cornoase şi ascuţite. Aceste animale nu au fost întotdeauna lipsite de dinţi, dovada constituind-o broaştele ţestoase descoperite în Germania, care provin din triasicul superior şi care aveau dinţi.
– Broasca ţestoasă are o rezistenţă foarte mare la foame ce poate ajunge până la 400 de zile.
– Puterea de regenerare a broaştelor ţestoase este impresionantă. În cazul în care carapacea le este arsă sau rănită profund, refacerea ei durează mai puţin de doi ani.
– Un comportament mai particular îl întâlnim la masculul aparţinând speciei Ţestoasa-de-baga, care în larg, dacă este prinsă o femelă, sunt în stare să o urmeze şi în barca pescarilor şi de multe ori s-a întâmplat ca barca să fie răsturnată, iar masculul înşelat în speranţele sale (broasca femelă fiind moartă) atacă pescarii, aceştia nemaiavând nicio şansă de scăpare.
surse: argumentpress.ro; epochtimes-romania.com