Ziua comunei Grumăzești (I), o ediție memorabilă

0

În perioada 18- 19 august, la Grumăzești a fost sădită tradiția manifestărilor prilejuite de Ziua Comunei. 

Aflată la prima ediție, sărbătoarea a fost dedicată Centenarului Marii Uniri și organizată abia acum, după culesul roadelor muncii administrației publice locale din ultimii 20 de ani.

Evenimentul mult așteptat de către toți locuitorii a debutat sâmbătă, 18 august, cu un concert al trupei Coco.

Deschiderea oficială a Zilei comunei Grumăzești a avut loc duminică, 19 august, în prezența celor care s-au născut, trăiesc și muncesc pe aceste meleaguri binecuvântate. Înainte de veselie, un sobor de preoți a oficiat slujba de Te- Deum, după care a luat cuvântul Constantin Matasă, primarul comunei Grumăzești:

La mulți ani comunei Grumăzești!

Activitatea de astăzi este dedicată aniversării centenarului Marii Unii din 1918. Este prima ediție pentru că, până acum, am încercat să împărțim fondurile pentru alte investiții, prioritare. Am ajuns la concluzia că le-am făcut aproape pe toate și că cetățenii din Grumăzești merită să aibă parte de o astfel de sărbătoare, unde să se simtă bine, să se încarce pozitiv.  

Vă mulțumesc pentru tot ce am făcut împreună! Sigur, nu ne vom opri aici. De mâine încep lucrările pentru asfaltarea alor 12 km de drum (…)

La ceas de sărbătoare, urări de bine pentru locuitorii comunei și primarul Matasă au avut și oficialitățile de la nivel local, județean și central. Dintre cei care s-au alăturat Grumăzeștiului în această zi specială îi amintim aici pe Daniela Soroceanu- prefectul județului Neamț, Emilia Arcan- senator, Dan Manoliu- senator,  ing. Serban Strătilă- fost senator și vechi prieten al comunei, primari și viceprimari ai comunelor învecinate, printre care Ticușor Vasiliu- Petricani și Neculai Adrian Nastasă de la Agapia.

Deși a avut un program încărcat, nici Ionel Arsene- președintele Consiliului Județean Neamț nu a lipsit de la acest eveniment. E fiu al satului și se mândrește cu originile sale, cu educația primită aici și cu sfaturile valoroase dăruite de primarul Constantin Matasă.

Cu acest prilej inedit și prin hotărâre de Consiliu Local, a fost decernat titlul de Cetățean de onoare al comunei Grumăzești prof. Gheorghiță Croitoru, cel care a slujit școala din localitate timp de 40 de ani, din care peste 30 a fost director al unității de învățământ. De asemenea, pentru merite deosebite în întreaga activitate a primit titlul de cetățean de onoare prof. univ. Constantin Anichitoae, fiu al satului Netezi. Onorat cu acestă distinctie a fost și ing. Șerban Strătilă, fost senator care, în mandatul său, a contribuit semnificativ la dezvoltare comunei Grumăzești.

Din partea Primăriei și Consiliulului Local, diplome și premii au fost înmânate celor născuți acum 100 de ani, deodată cu România Mare, veteranilor de război și cuplurilor care serbează 50 de ani de căsnicie.

Deși Ziua comunei Grumăzești s-a aflat la prima ediție, nu a dus lipsă de copii și tineri talentați. Localitatea nemțeană s-a dovedit a fi una unde talentul și tradițiile locale sunt puse la loc de cinste, pe scenă și în inimile locuitorilor. Pe parcursul zilei, scena special amenajată a devenit un colț de celebritate pentru tinerele talente locale, care s-au bucurat de aprecierea prietenilor, a familiei și a vecinilor din toate satele comunei Grumăzești. Alături de ei, au dansat și s-au bucurat toți cei din Grumăzești, de la mic, la mare.

Hora moldovenească s-a încins în fața scenei, în timp ce vârstnicii își răcoreau privirile de sub corturile special amenajate. Pentru ei, probabil, cel mai important a fost să vadă că ai lor copii, nepoți și strănepoți duc mai departe tradiția strămoșească, iar ritmul muzicii populare le curge prin vene și nu se sfiesc să arate acest lucru.

Manifestările dedicate Zilei comunei Grumăzești au continuat cu muzică și voie bună, în compania unor artiști celebri, precum Nemuritorii, Kronoss, Grigore Gherman, Viorica Macovei, Dinu Iancu Sălăjanu, Andreea Bălan și DJ Project.

Cunoscuți în ținutul Neamțului drept oameni gospodari, locuitorii comunei Grumăzești au dovedit în acest weekend că știu să se și distreze frumos. Cu toții, își doresc ca Ziua comunei să fie organizată anual și, cu siguranță, primarul Constantin Matasă, alături de consilerii locali, va face acest lucru posibil. Căci, trebuie să prezicăm, prima ediție a sărbătorii comunei, în an Centenar, a fost organizată doar cu bani de la bugetul local.

Manifestările s-au încheiat cu un superb foc de artificii, cu amintiri frumoase și cu dorința tuturor ca evenimentul să aibă continuitate.

La mulți ani, Grumăzești!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate