Ziua Vânătorilor de Munte la Târgu Neamț

0

În plin război, pe 3 noiembrie 1916, se constituia primul batalion de vânători de munte din Armata Română, ca unitate de elită care să intervină în situaţii extreme. Și anul acesta, evenimentul a fost marcat la Târgu Neamț. Oficialități locale și județene, generali și veteran de război, cadre didactice și simpli târgnemțeni s-au adunat la Monumentul Vânătorilor de Munte, pentru a aduce un omagiu eroilor neamului.

După intonarea Imnului de Stat și a Imnului Eroilor, interpretate de muzica militară a Brigăzii 15 Mecanizată Podul Înalt, delegațiile prezente au depus coroane la baza Monumentului –mausoleu. Printre cei care au adus un semn de respect pentru bravii vânători de munte căzuți la datorie pe meleagurile noastre s-au numărat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Traian Humulescu, prefectul Vlad Angheluță, deputatul Mugur Cozmanciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, Dan Manoliu, reprezentanții școlilor târgnemțene, Jandarmeriei, Detașamentului de Pompieri, Poliției și a diverselor asociații și fundații locale.

Un sobor de 15 preoți din Târgu Neamț a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor Vânători de munte. „Atunci când mergem mai des într-un loc și înălțăm rugăciuni, locul respectiv devine important, un loc sacru. Venim aici an de an, în calitate de pelerini, și nu doar vizitatori, excursioniști. Pentru că medităm la ceea ce au fost eroii neamului nostru. Rugăciunea pe care o înălțăm este cel mai profund moment de reculegere”, a spus părintele protopop Ioan Dogariu.

IMG_8631A urmat alocuțiunea prefectului de Neamț, Vlad Angheluță. Potrivit acestuia, românii din ziua de azi sunt prea ancorați în grijile materiale și trebuia să ia exemplul urmașilor: „Mă bucur că și astăzi pot fi în mijlocul dumneavoastră, într-o zi de sărbătoare pentru orașul Târgu Neamț și pentru armata română. (…) Arma Vânători de munte este o armă de onoare. O treime din teritoriul României este teritoriu muntos. Trebuie să luăm o lecție de la cei care, în ciuda lipsurilor materiale, acum 98 de ani s-au pornit într-un marș de 500 km către Garnizoana Târgu Neamț. Noi, cei de astăzi, poate câteodată privim prea greu viața. Ne dorim prea multe, ne ancorăm prea mult în lucruri materiale. Trebuie să luăm o lecție de la cei careau constituit o armă etalon pentru noi toți. Când au primit ordinul de luptă în vara anului 1917, nu au ezitat nicio secundă să-și dea viața la Târgu Ocna, Coșna, Cireșoaia, Oituz. Cei care-și odihnesc osemintele la baza Monumentului trebuie să ne fie tot timpul repere și modele. Numai așa suntem ce suntem astăzi: un stat național, suveran, unitar, independent, o democrație, o Românie care tocmai și-a exercitat un drep democratic”.

harpa

Și primarul Daniel Harpa a spus câteva cuvinte cu această ocazie: „Astăzi este ziua care marchează constituirea pe 3 noiembrie 1916 a primului Batalion de Vânători de munte din Armata Română, o unitate de elită, care să intervină în situații extreme. Privind retrospectiv traseul celor 98 de ani ai vânătorilor de munte, ne simțim mândri de înaintașii noștri, de devotamentul și credința lor. Se apropie centenarul Primului Război Mondial și este important să ne amintim, așa cum facem și aici, cât de profund a marcat acel conflict națiunile lumii. Astfel de momente ne determină să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru a susține pacea și securitatea țării (…)”.

Au urmat alocuțiunile Generalilor (r) Octavian Mancu și Vasile Murariu. Târgnemțenii prezenți la eveniment au ascultat cu interes și cuvintele lui Dumitru Stan din Răucești și prefesorului Vasile Vrânceanu.

Cu ocazia Zilei Vânătorilor de munte, Dumitru Stan s-a prezentat la Monumentul de pe Culmea Pleșului cu o expoziții de fotografii unice cu Batalionul 13 Vânători de munte din al Doilea Război Mondial.

„Este o zi încărcată de emoție. Nu trebuie să uităm niciodată de eroii neamului nostru, mai ales că avem această menire frumoasă de a educa și de a modela sufletele copiilor. Trebuie să le inoculăm în minte și în suflet încă de mici să poarte cinste eroilor neamului, care s-au jertfit pentru țară. Copii trebuie să învețe să-și cinstească portul, limba, obiceiurile, neamul,  eroii”, ne-a spus Luminița Agapie, coordonator de activitate la Grădinița nr. 1.

An de an, oficialitățile, veteranii de război și cadrele didactice călăuzesc pașii tinerei generații la Monumentul Vânătorilor de munte, pe 3 noiembrie. Epopeea vânătorilor de munte s-a născut în focul marilor bătălii pentru apărarea patriei. Batalionul înființat la Târgu Neamț a primit botezul focului la Cireșoaia și Cosna. Intrarea lor în luptă a contribuit la oprirea ofensivei germane și austro – ungare. Oricât de mic și de necăjit ar fi orașul nostru, trebuie să ne amintim că eroii instruiți aici s-au jertfit pentru viitor. Adică pentru noi.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate