Rara avis! Barză neagră pe Valea Cracăului

0

Răzvan Deju de la Administrația Parcului Natural Vânători- Neamț a surprins, prin obiectivul aparatului foto, o prezență rar întâlnită în Ținutul Zimbrului, și nu numai: barza neagră.

Cu puțină atenție, veți putea distinge pasărea în următoarea fotografie, postată pe o rețea de socializare de Parcul Natural Vânători- Neamț. Probabil, barza neagră aștepta să-i ajungă și partenerul din țările calde, uimită că a găsit frig și zăpadă în Ținutul Zimbrului, la sfârșit de martie:

Fotografia a fost realizată de Răzvn Deju de la Parcul Natural Vânători- Neamţ, pe Valea Cracăului, județul Neamț.

Info de background:

Barza neagră, cunoscută şi sub denumirile de cocostârc negru şi barză ţigănească, este o specie caracteristică pădurilor de câmpie şi de pe dealuri ce au în apropiere zone umede. Retrase şi sfioase, cuibăresc în păduri, în cuiburi pe care le folosesc mai mulţi ani şi pe care le repară şi consolidează în fiecare an.

Spre deosebire de stârci şi asemeni berzei albe este aproape mută şi se manifestă prin „clămpănitul ciocului„ dar mai rar, mai scurt şi fără mişcările de gât caracteristice berzei albe. Cea mai mare parte a populaţiei europene traversează Bosforul, planând în special deasupra uscatului. Iernează pe continentul african.

Populaţia estimată a speciei este mică, cuprinsă între 7800-12000 de perechi. În România, populaţia estimată este de  numai 160-250 de perechi, potrivit specialiștilor din Societatea Ornitologică Română.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate