Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
sâmbătă 20 octombrie 2018
  • :
  • :

Colocviul pastoral pentru tineret la Seminarul „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

În perioada 27 – 29 noiembrie a.c., cu binecuvântarea ÎPS PărinTeofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, La „Casa Hozeva” din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ s‑au desfășurat lucrările celei de‑a IV-a ediții a Colocviului pastoral de tineret.

Întâlnirea a reunit 30 de preoți implicați activ în lucrarea pastoral-misionară cu tinerii din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului şi Episcopia Huşilor, dar și reprezentanți ai asociațiilor ASCOR și ATOR. Lucrările s‑au desfășurat sub coordonarea arhim. Nicodim Petre, consilier eparhial al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În cadrul discuțiilor s-a arătat că Biserica este o comunitate creștină, având ca lucrare îndumnezeirea și comuniunea de viață sfântă a tuturor membrilor ei, unde tinerii constituie atât prezentul, cât și viitorul acesteia. De aceea, lucrarea misionară pentru formarea, păstrarea și buna lor creștere duhovnicească reprezintă o exigență și o prioritate a Bisericii.

În contextul evenimentelor pastoral‑misionare majore desfășurate în Arhiepiscopia Iașilor, în special ITO‑2017, s-a observat că interesul tinerilor pentru credința și spiritualitatea creștină a cunoscut un reviriment, aceștia manifestându‑și dorința de a participa mai intens la viața Bisericii. Una dintre preocupările colocviului a fost de a răspunde acestei dorințe a tinerilor prin crearea de proiecte și programe specifice.

În sesiunea a II-a au fost dezbătute câteva aspecte ale lucrării preoților cu tinerii și care au dorit să identifice dificultățile acestora și să ofere soluții. Una dintre principalele preocupări ale colocviului a fost pregătirea de materiale concrete care vor fi oferite ca sprijin în lucrarea pastorală cu tinerii. Dintre acestea menționăm: Ghidul „Tabăra din satul meu” și „Ghidul pentru pastorația tinerilor”, care va cuprinde îndrumări pentru organizarea unui grup parohial de tineret, propunere pentru un plan de lucru pentru un an, un modul de sesiuni tematice, îndrumări necesare organizării de evenimente la nivel de parohie.

Plecând de la solicitările preoților din parohii de a fi sprijiniți în lucrarea lor cu tinerii, participanții la colocviu au considerat necesară numirea unui preot responsabil al activităților cu tinerii la nivel de protopopiat. Acesta urmând să acompanieze preoții din parohii pentru formarea grupurilor parohiale de tineret, să faciliteze accesul la evenimentele majore ale Arhiepiscopiei dedicate tinerilor și să realizeze și să distribuie metode, mijloace și materiale necesare în activitățile cu tinerii.

Lucrările Colocviului pastoral de tineret din acest an au reușit să analizeze și să evalueze eforturile depuse până acum în lucrarea Bisericii cu tinerii și să contureze noi perspective pentru intensificarea acesteia.

Pr. Mihail Zvorâște

sursa: ziarullumina.ro

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *