Demonstrație de gastronomie și artă culinară la Târgu Neamț, cu chef Nico Lontras

0

Demonstrație inedită de gastronomie și artă culinară miercuri, 3 mai, la restaurantul „Belvedere” din Târgu Neamț.

Mai mulți bucătari din zona Moldovei (Iași, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani) au participat la un eveniment perfect îmbinat de către chef Nico Lontras, unul dintre cei mai cunoscuți chefi din România, cel care a pus în practică multe rețete tradiționale, dar într-un stil nou, original. Secondat de chef Marian Nistor și chef Vlad Florea, acesta a dezvăluit celor prezenți secretele reinventării bucătăriei românești și nu numai.

„Voi crea un meniu cu supe, antreuri, fel principal, desert etc. Nu am venit să demonstrez cât de bun bucătar sunt eu, ci vin cu idei noi. Mă interesează să gustati un mix de ingrediente, de texturi (..). La un momentdat, trebuie să separăm mâncarea >ca la mama acasă< de restaurantele românești.

Nu putem găti tradițional doar de dragul tradiționalului. De exemplu, la noi, doar de dragul tradiționalismului, gătim la o temperatură foarte mare, pe termen foarte lung. Dar.. o ciorbă fiartă patru ore e egală cu zero din punct de vedere nutrițional! Bucătăria românească trebuie să se dezvolte. Să facem lucrurile cu originalitate, să dăm frâu liber imaginației!”, i-a îndemnat chef Nico Lontras pe cei prezenți.

Nico Lontraș a petrecut douăzeci de ani ca bucătar în Europa, cei mai mulți în țările nordice. De un an și jumătate, face turul României,  alături de partenerii săi, pentru promovarea bucătăriei românești.

Un tur al gastronomiei românești le-a oferit și celor veniți din toate județele Moldovei la Târgu Neamț, o gastronomie bogată, dar despre care noi, românii,cunoaștem prea puțin.

„Avem 4 anotimpuri, avem munte și mare, dar spunem că gastronomia românească e ceafă si cartofi prăjiti. E o idee greșită din perioada comunistă, zic eu. (…) Avem istorie gastronomică. Prima carte de rețete în care se pomenesc sarmalele în România a apărut în 1690. Există un manuscris în care se prezintă varza a la Cluj și sarmalele. Pe acea vreme, conțineau carne tocată la cuțit, fără orez, erau învelite în varză murată etc, se găteau la ceaun, dar în listă era și un ingredient surpriză : ghimbirul (…)”, ne-a spus chef Nico Lontras.

Activitatea s-a întins pe parcursul a mai multor ore, timp în care participanții au aflat numeroase aspecte care ar putea îmbunătăți imaginea culinară a țării, soluții inedite de gătire a preparatelor din bucătăria internațională, mixuri de ingrediente care aduc originalitate până și celui mai simplu preparat.

„Evenimentul găzduit de Belvedere este o întâlnire profesională, prin intermediul căreia o companie (Patiline) își prezintă produsele potențiallor clienți. Ne bucurăm de prezența lui Chef Nico Lontras, unul dintre cei mai importanți oameni în domeniu, care încearcă să dea bucătăriei românești o nuanță modernă, contemporan (…).Ne dorim să îmbunătățim imginea gastronomică a zonei noastre si nu se poate decât prin colaborări cu oameni profesioniști, care ne demonstrează că o ceafă se poate servi și în alt mod. Să venim în restaurant să gustam și să apreciem o farfurie, nu doar să ne umplem stomacul”, ne-a spus Florin Cucu, patronul restaurantului ‘Belvedere” din Târgu Neamț.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate