Lămuriri cu privire la preţul pentru gunoiul agenţilor economici:

0

Aşteptat cu surle, trâmbiţe şi preţuri mai mici, noul operator de salubritate, ROSSAL a băgat spaima în agenţii economici din Târgu Neamţ. Asta, încă de la prima vizită făcută de angajaţii noii firme, pentru a încheia contractul.

Acestora li s-a prezentat o metodă de calcul a preţului ce are în prim-plan suprafaţa de teren, şi nu cantitatea de deşeuri ridicată.  De exemplu, un patron a înţeles că ar trebui să plătească 300 lei pentru a i se colecta gunoiul pe care îl produce într-o lună, la biroul său de 15 mp. O sumă mult mai mare faţă de cei 60 lei pe care îi achita către ECO TG.

Nemulţumiţi de tarifele impuse, mulţi dintre agenţii economici au mers să-i ceară socoteală primarului Daniel Harpa. Asta, deşi societatea de salubrizare ROSSAL nu este în subordinea Primăriei, ci este firma care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru contractul Delegarea prin concesiune a gestiunii unor activităţi componente ale serviciului de salubrizare a unităţilor administrative-teritoriale membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Inter-comunitară ECONEAMT, inclusiv Târgu Neamţ.

Potrivit edilului, situaţia este o încurcătură provocată de angajaţii ROSSAL, care nu au ştiut să explice corect agenţilor economici cum se calculează preţul la gunoi.

„Agenții economici din Târgu Neamţ sunt nemulțumiți de taxa de salubrizare. Din start vă spun că a fost o neînțelegere între angajații Rossal si ei. Angajații de la ROSSAL nu au știut să calculeze prețul la fiecare agent economic în parte. În contractul cadru scrie clar: la non-casnici, unde se încadrează şi agenţii economici, se încasează 344 lei tonă. La casnici, este taxa de 6,02 lei-persoană, plus TVA.  Amintesc şi că de la 1 iulie s-a scos acea taxă de mediu, aşadar preţul este mai mic.

Agenţii economici din Târgu Neamţ au două posibilităţi la încheierea contractului:

  • să plătească 344 lei/ tonă, preţul lunar fiind în funcţie de cantitatea de gunoi colectată cu confirmare de predare
  • dacă agentul economic nu este de acord cu confirmarea cantităţii de gunoi la predare: se va calcula în funcţie de suprafaţa de teren unde îşi desfăşoară activitatea

 Aşa scrie în contractul cadru şi mi-a fost confirmat. În al doilea caz, se calculează doar suprafaţa unde agentul economic îşi desfăşoară practic activitatea, fără baie, fără terase sau anexe. Cei de la Rossal nu au explicat corect cum stau lucrurile.

În cazul în care sunt nemulţumiri sau nelămuriţi, transmit agenţilor economici că uşa primarului este deschisă şi îi aştept să discutăm.

Într-adevăr, modul de calcul folosit de ROSSAL pare întortocheat la prima vedere şi cauzează confuzie, prin raportarea la suprafaţa de teren.  Cert este că, orice-ar fi, preţul plătit pe tona de gunoi nu poate depăşi 344 lei.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate