O nouă donație către Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț

0

logo

În luna noiembrie a anului trecut, profesorul Vasile Vrânceanu din Târgu Neamț  a făcut o nouă donație către Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, reprezentând un lot de piese istorice, respectiv monede, medalii și decorații, totalizând 170 de obiecte. Această nouă donație se alătură demersurilor prof. Vrânceanu prin care, cea mai mare parte a colecției școlare pe care a înființat-o în unitatea de învățământ unde a activat, a fost transferată la muzeul amintit mai sus.

Cel mai recent lot de piese la care facem referire cuprinde câteva monede, dintre care cea mai veche este un denar roman de la Vespasian, iar cele mai recente sunt de la jumătatea sec. XX. Printre emisiunile monetare regăsim și piese de tip Sadagura, de la sfârșitul sec. XVIII.

Plachetele, emise cu prilejul unor evenimente jubiliare, sunt reprezentate prin exemplare cu frecvență crescută, dar sunt și câteva emisiuni rare.

Medaliile sunt cele mai numeroase, iar din punct de vedere cronologic sunt atribuite celei de-a doua jumătăți a sec. XIX și prima jumătate a sec. XX. Amintim printre altele câteva piese mai deosebite, cum ar fi: Medalia comemorativă V. Alecsandri 1905, Medalia jubiliară Austria Ferencz Joszef (1898), Medalia Regele Carol I – 25 de ani de Domnie 1866-1891, Medalia ,,Tunelul Teliu Linia Brașov Buzău” (1926). Medaliile sunt în cea mai mare parte militare, dar o proporție importantă sunt și civile, legate de anumite evenimente istorice și culturale.

Donația cuprinde și o serie de decorații cu specific militar, majoritatea având o frecvență crescută. Cea mai comună este ,,Crucea Comemorativă a Războiului 1916-1918”.

La toate cele amintite mai sus se adaugă și numeroase distincții și insigne specifice perioadei comuniste.

Acest nou lot de obiecte care a intrat în patrimoniul Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț are o valoare istorică ridicată prin prisma faptului că reunește un număr mare de piese, dar și variat ca tipuri, cuprinzând atât emisiuni rare, cât și piese relativ comune. Cele mai multe piese se află în stare bună de conservare, mai ales că la primirea donației sau aplicat proceduri elementare de curățare. Din totalul pieselor, 96 au fost deja inventariate, urmând ca în viitor să fie valorificate și din punct de vedere științific, dar și expozițional.

Vasile Diaconu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate