Tradiții de Florii

0

traditie_florii

Astăzi, 24 aprilie, creștin ortodocșii sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Duminica a șasea din postul Paștelui, cunoscută în popor și ca Duminica Floriilor, deschide Săptămâna Mare, cea mai importantă pentru pregătirile de Paști.

La biserică, după săvârșirea Sfintei Liturghii, se sfințesc ramuri de salcie aduse de credincioși, cu care se împodobesc icoanele, ușile și ferestrele gospodăriilor.

Pe lângă faptul că aceste crenguțe de salcie amintesc de intrarea Mântuitorului în Ierusalim, legenda spune că Maica Domnului, în timp ce se îndrepta spre locul unde era Iisus răstignit pe cruce, a fost ajutată de o salcie să treacă un râu. Maica Domnului a  binecuvântat-o să nu poată fi făcuți cărbuni din lemnul ei și să fie adusă în fiecare an la biserică, de Florii.

salcia-inflorita

Mâțișorii sfințiți astăzi, se împletesc în coronițe și se pun la icoane sau deasupra ușilor. Potrivit credinței populare, mâțișorii ne apără de boli și aduc spor în casă. La țară, ramurile de salcie înmugurite sunt legate în jurul pomilor fructiferi si puse în hrana animalelor, pentru productivitate.

Pe vremuri, după ce veneau de la biserică, exista obiceiul ca părinții să-și lovească încet copii cu nuielușa de salcie, pentru a crește sănătoși și înțelepți.

Astăzi se mănâncă pește, fiind cea de a doua dezlegare din postul Paștelui.

De asemenea, se spune că așa cum e vremea de Florii, așa va fi și în prima zi de Paști.

E bine să aerisești toate hainele în această zi, spune tradiția populară. Nu ai voie să te speli pe cap, fiindcă vei albi de timpuriu. Totuși, dacă faci asta, folosește apă sfințită. Dacă nu cinstești sărbătoarea de Florii așa cum cere datina, te vei umple de pistrui.

Tradiția cere ca de Florii mormintele să fie curățate și stropite cu apă sfințită, iar crucile să fie împodobite cu ramuri sfințite de salcie. Tot astăzi, se dau plăcinte de pomană pentru sufletele celor adormiți.

Și, nu în ultimul rând, astăzi îi sărbătorim pe toți cei cu nume de floare. Așadar, la mulți ani fericiți și-un destin înfloritor!

a

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate