4 MARTIE 1977: 42 de ani de la cel mai mare cutremur din România contemporană

0

4 martie 1977, ora 21.22 , minutul în care devastatorul cutremur a curmat peste 1.500 de vieți- persoane strivite sau asfixiate sub dărâmături, la care s-au adăugat 11.300 de răniţi şi aproape 35.000 de locuinţe prăbușite.

Toate stațiile seismice de pe glob, aflate pe receptie, au reperat cutremurul, energia distructivă eliberată de seism fiind egală cu cea emisă de zece bombe atomice de tipul celei aruncate asupra Hiroshimei!

Cutremurul care a lovit România la 4 martie 1977 a fost unul dintre cele mai puternice seisme din Europa survenite în ultimul secol. Cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, seismul a avut epicentrul în zona Vrancea, la o adâncime de circa 110km. Violența lui s-a înregistrat atât pe verticală, cât si pe orizontală, în direcția nord-sud și est-vest.

cutremur-309x200

Întrucât mişcarea seismică este un eveniment imprevizibil, este necesar să cunoaştem regulile de comportare, modul, măsurile şi locurile care pot asigura protecţie în toate împrejurările: acasă, la serviciu, în locurile publice, în mijloacele de transport etc., atât înainte de producere, cât şi pe timpul producerii cutremurului şi imediat după ce mişcarea seismică a trecut.  În ultimii 200 de ani, în România a fost lovită de patru cutremure devastatoare.


Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelul de conștientizare și de educare a populației în situația producerii unui cutremur, IGSU a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”, cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.

„Misiunea noastră rămâne salvarea vieții, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate și să învețe principalele măsuri și reguli de autoprotecție.Însușirea și adoptarea unui comportament proactiv în fața unor situații de urgență vă pot salva viața!”, transmit reprezentanții IGSU.

42 de ani de la cutremurul din 1977

În urmă cu 42 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977, România a fost afectată de un seism devastator, soldat cu aproximativ 11.300 de răniți și peste 35.000 de locuințe prăbușite.Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelul de conștientizare și de educare a populației în situația producerii unui cutremur, IGSU a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”, cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.Misiunea noastră rămâne salvarea vieții, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate și să învețe principalele măsuri și reguli de autoprotecție.Însușirea și adoptarea unui comportament proactiv în fața unor situații de urgență vă pot salva viața!https://fiipregatit.rowww.nutremurlacutremur.ro#IGSU #SMURD #ISU #România #NuTremurLaCutremur #Seism

Gepostet von IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania am Sonntag, 3. März 2019
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate