8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor

1

Au o istorie dramatică,  sunt răspândiţi pe tot globul pământesc şi mulţi se feresc să îşi declare etnia. Unii dintre ei stau cu capul sus, mândri de realizările lor. Alții stau cu mâna întinsă pe la toate colțurile lumii. Le ascultăm muzica și le admirăm dansurile, dar, în același timp, ne sunt ca un ghimpe în coaste din cauză că mulți dintre ei comit infracțiuni și nu admit incluziunea socială. Vorbim despre romi (uneori scris și rromi, cunoscuți popular și ca țigani  roma – în limba romani).

ziua romilorAstăzi, 8 aprilie este ziua lor. Data pentru Ziua internaţională a romilor a fost aleasă după organizarea primului Congres al romilor de pretutindeni, care s-a desfăşurat la Londra în 1971.

Potrivit internationalromaniunion.org, atunci au fost adoptate, ca simboluri internaționale, imnul ”Djelem, Djelem’‘ (Călătoream, călătoream”), compus de muzicianul francez Jarko Jovanovic, împreună cu medicul de origine slovacă Ján Cibulka.

zigenarflagga-150x150Tot în 1971 a fost adoptat şi steagul internaţional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite şi jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin.

La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta şi nomadismul tradiţional, în relaţie cu spaţiul originar, al Indiei.

Romii din România

Minoritatea romă din țara noastră constituie unul dintre grupurile etnice minoritare cele mai mari.

Primul document care atestă o prezență țigănească pe pământ românesc este actul emis în 1385, de Domnul Țării Românești, Dan I, prin care acesta dăruiește Mănăstirii Tismana un domeniu, pe care trăiesc și 40 de sălașe de “țigani” robi, potrivit artoteca.ro. Nicolae Iorga, ca şi alţi istorici, face referire la faptul că ţiganii au venit în Principatele Române odată cu invazia mongolă din 1241-1242. După ce tătarii s-au retras, țiganii au rămas ca robi, în curțile boierești sau pe domeniile mânăstirești. Robia romilor a fost desfiinţată în Moldova la 23 decembrie 1855 de domnitorul Gri­gore Ghica Vodă, iar la 20 februarie 1856 domnitorul Barbu Ştirbei a decretat dez­robirea romilor în Ţara Ro­mânească.

Romii din zona Târgu Neamț

rsz_rromi2În Târgu Neamț și comunele limitrofe, trăiesc mai multe comunități de romi. Cei mai cunoscuți sunt cei din cartierul Tăbăcari și cei din comunele Vânători- Neamț, Crăcăoani și Răucești (satul Cărpiniș). Unii își câștigă existența din fier vechi sau alte activități preluate de la înaintașii lor, alții se mulțumesc cu ajutoarele sociale și cu mersul la cerșit sau la furat, îndeosebi în orașul de sub Cetate.

Unii s-au românizat, profesează în domenii precum IT, învătământ, administrație publică sau fac parte din forțele de ordine și liniște publică, fiind un exemplu că se poate și altfel. Alții încă nu se pot descotorosi de vechile obiceiuri, cel mai deranjant fiind cerșitul, care,o dată cu înaintarea în vârstă, se transformă în infracțiuni mult mai grave.

Vrem, nu vrem, fac parte din societatea noastră. Însă sunt discrimnați și priviți cu ostilitate, dar, uneori, românii simt același lucru, pe propria lor piele.

De la robie, la incluziune socială

De ceva timp se tot vorbește despre incluziunea lor socială, despre schimbarea modului de viață, despre arme precum educație și civilizație. E un proces cu termen lung, care va fi implementat doar cu voința lor și cu sprijinul autorităților și al românilor care conviețuiesc în același perimetru cu romii. E un proces care durează cât o istorie și care înaintează cu pași lenți, care se întind pe zeci, sute de ani. De ziua lor, să ne amintim că romii au fost înrobiţi, deportaţi, discriminaţi, excluşi, izolaţi. Sute de ani, în orice colt al lumii.

Îmbunătăţirea situaţiei educaţionale, spre păstrarea culturii romani şi a limbii romani, creșterea nivelului de civilizație și spiritual de conviețuire sunt obiective care ar trebui să fie prioritare atât pentru romi, cât și pentru români.

Această etnie a dat mari talente, cu înclinaţii artistice, literare, muzicale şi cinematografice, dar şi meşteşugari populari neîntrecuţi, aducând numeroase elemente de noutate şi de originalitate atât în peisajul cultural naţional, cât şi în cel european şi internaţional.

În această zi de sărbătoare a identității, a valorilor și a limbii romane, urăm „La mulți ani!” cetățenilor de etnie romă de pretutindeni. Fie ca viitorul să aducă o schimbare în bine pentru fiecare dintre voi!

P.S.: La multi ani, Clif!, unul dintre puținii locuitori ai orașului Târgu Neamț, de etnie romă, care mi-au demonstrat că există și o parte plină a paharului, că romii pot fi respectuoși și sociabili.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Dorel spune

    Ati pus melodie tiganeasca spaniola.Tin sa precizez ca sunt integrati si sociabili nu ca rapenii din Romania in special cei din Tg Neamt.Tiganul spaniol nici sa nu auda de tiganul roman care este de cea mai joasa speta din toate rasele de tigani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate