9 mai la Târgu Neamț

0

Ziua de 9 mai, zi cu triplă semnificație în conștiința poporului român, a fost sărbătorită și la Târgu Neamț.

În prezența autorităților locale și a generalului maior (r) Nicolae Pruteanu, Margareta Mihăilescu, directoarea Casei Culturii a vorbit târnemțenilor veniți în Piața Adormirea Maicii Domnului despre cele trei evenimente importante petrecute pe 9 mai: Proclamarea independenței de stat a României la 9 mai 1877, Victoria  Coaliției Unite în cel de-al Doilea Război mondial la 9 mai 1945 și Ziua Europei.

IMG_3110După intonarea imnului Europei, a luat cuvântul primarul Daniel Harpa: „Aceste momente istorice au fost provocate de cei care au ales partea binelui și nu au făcut compromisuri cu viitorul nostru. Țin să le mulțumesc veteranilor de război, printre care și generalul maior Pruteanu-prezent astăzi aici-. Ei sunt cel mai bun exemplu pentru noi (…)”. După mulțumirile aduse directoarei Casei Culturii, târgnmețenilor și consilierilor locali prezenți, edilul a citit decretul președintelui României din 24.04.2015, prin care gen. mr. Nicolae Pruteanu  a primit ordinul Virtutea militară în grad de cavaler cu însemn de militar.

Ziua de sâmbătă,9 mai, l-a „aruncat” înapoi cu 70 de ani pe generalul maior (r) Nicolae Pruteanu, președintele cadrelor militare în rezervă și Asociației Veteranilor de Război- filiala Neamț . În discursul său, Nicolae Pruteanu a povestit despre evenimentele  la care el însuși a participat în cel de-al Doilea Război Mondial și a vorbit despre rolul important jucat de armata română, despre sacrificiul soldaților noștri: „(…) Tuturor acestor eroi, care nu au apucat ziua victoriei, aprindem în suflete candela recunoștinței (…)”. La final, generalul a înmânat diplome de excelență primarului Daniel Harpa și lui Florin Tofan- șeful Poliției Locale Târgu Neamț.

Pentru profesorul de istorie Emanuel Bălan, ziua de 9 mai este motiv de bucurie doar din perspectiva a două evenimente istorice: proclamarea independenței României și Ziua Europei. „Acum 70 de ani, pe 8 mai, Germania capitula. Pentru că așa a vrut eliberatorul popoarelor, tovarășul Stalin, a rămas 9 mai Ziua Victoriei. De fapt, eu aș spune că este ziua înfrângerii României și a ocupării României de sovietici, care au impus comunismul. Este victoria lui Stalin, cel care la câțiva ani după 1945 va declanșa Războiul Rece”, explica prof. Emanuel Bălan.

În cadrul activității de sâmbătă, 9 mai, preșcolarii de la Grădinița nr. 1 au recitat poezii patriotice, după care membrii Ansamblului Folcloric Plăieșii au încins o horă mare în Piața Adormirea Macii Domnului.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate