Simona- Andreea Ciocoiu, șefă de promoție la CTIC Târgu Neamț (INTERVIU)

0

Nu mulți se pot mândri cu statutul de șef de promoție, iar în anul Centenar o singură elevă a Colegiului Tehnic „Ion Creangă” (CTIC) Târgu Neamț a reușit această performanță.

Este vorba despre Simona- Andreea Ciocoiu, care a absolvit ciclul liceal cu media generală 9.79.

Locuiește în satul Radeni, comuna Păstrăveni, acolo unde a urmat și studiile gimnaziale. Naveta n-a împiedicat-o să fie o liceană de excepție la CTIC Tîrgu Neamț. În urma finalizării studiilor liceale aici, a obținut o specializare de tehnician în activități economice, profilul Servicii.

Reporter: Cum e să fii șef de promoție la CTIC Târgu Neamț?

Simona Ciocoiu: Titulatura de  “șefă de promoție” este un privilegiu pentru mine, fiind onorată să îmi reprezint liceul care m-a format prin profesorii și experiențele trăite în acești patru ani.

Nu pe de rost, ci pentru un rost în viață

Reporter: Cât timp ai acordat studiului, în acești patru ani de liceu?

Simona Ciocoiu: Nu mă pot numi o tocilară și nu am de gând să fiu ipocrită să spun că am alocat n ore pe zi învățatului. Nu! Am învățat cât am considerat eu că este nevoie și m-am axat pe materiile pe care le-am considerat importante pentru ce vreau eu să fac în viitor. Niciodată nu am fost adepta învățatului “pe de rost”. Am încercat mereu să învăț cât mai logic și să găsesc un raționament în fiecare lucru învățat, profesorii ajutându-ne destul de mult la acest capitol.

Reporter: Ai avut o materie preferată?

Simona Ciocoiu: Cred că materiile preferate au fost alese în funcție de profesorii de care au fost predate. Modul de predare,relaționarea cu elevii, modul de adresare și relațiile pe care le creează un profesor cu elevii, atrag foarte mult un copil sau un adolescent către o anumită materie.

Reporter: Ce obiect de studiu ți s-a părut cel mai dificil? La ce materie ai luat note mai mici?

Simona Ciocoiu: Nu am avut un obiect care mi s-a părut dificil în mod deosebit, anumite dificultăți le-am întâmpinat, doar în prima faza, la fizică, pentru că eu aveam în cap ideea  că nu o să înțeleg niciodată această materie, dar odată cu venirea interesului meu și atenției la ore, nu mi s-a mai părut atât de grea.
Depinde de fiecare în parte cum consideră că o notă este mică sau mare, referitor la întrebarea ta, cred că cea mai mică notă a fost la istorie în clasa a X-a.

„M-am gândit la viitorul meu”

Reporter: Te-ai implicat și în activități extrașcolare?

Simona Ciocoiu:  Au fost și activități extrașcolare în care am fost implicată împreună cu colegii de clasă, profesorii și nu numai.

Reporter: Cum ai stat la capitolul absențe?

Simona Ciocoiu: La capitolul absențe am stat destul de bine, am mai plecat și eu de la anumite ore când nu aveam chef de stat la școală, cum probabil pățește fiecare elev cel puțin de 5-10 ori pe parcursul unui an școlar, dar niciodată nu am abuzat și nu am întrecut limita.

Reporter: Consideri că ai făcut anumite sacrificii pentru a  obține aceste rezultate excelente?

Simona Ciocoiu: Nu le pot numi chiar sacrificii, că nu am făcut nimic special, în afara faptului că m-am gândit la viitorul meu. Niciodată nu am fost o persoană care iese foarte mult pe afară, pierde nopți sau lucruri de genul acesta, așa că nu pot spune că am făcut anumite sacrificii sau compromisuri.

Reporter: Ce au însemnat pentru tine cei patru ani de liceu, la Colegiul Tehnic “Ion Creanga” Tirgu-Neamt?  Dorești să transmit un mesaj profesorilor?

Simona Ciocoiu:  Cei patru ani de liceu au însemnat destul de mult. În această perioadă mi-am descoperit “identitatea” , mi-am format un caracter și mi-am cizelat personalitatea.  Am învățat destul de multe lucruri de care sigur mă voi folosi în viitor. Aș vrea să le mulțumesc profesorilor pentru toate sfaturile pe care au fost dispuși să ni le dea, pentru toată răbdarea și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru implicare și, nu în ultimul rând, pentru formarea noastră că oameni valoroși pentru societate. Fie că conștientizăm sau nu, peste ani o să ne întâlnim cu multe situații de care ei ne-au zis sau învățat și o să spunem ”a avut dreptate domnul/a profesor de…” . Profesorii au fost pentru mine mai mult decât persoanele care trebuiau să ne învețe o materie, ei au fost dascăli în adevăratul sens al cuvântului.

Raționament și inginerie medicală

Reporter: Urmează Bacalaureatul, apoi o altă etapă importantă din viața ta: studenția. Ai emoții? Pentru ce facultate vei opta?

Simona Ciocoiu: Am emoții pentru examenul ce se apropie, e și firesc, sper doar că aceste emoții să fie constructive  și să nu îmi creeze probleme. Referitor la anii de studenție, nu știu ce să zic, sau la ce să mă aștept, am să mă concentrez pe studiat și pe cariera pe care am să o urmez. Am să urmez Facultatea de Mecanică , programul de licență fiind ingineria medicală, din cadrul Universității Politehnice Timișoara.

Reporter: Doreşti să rămâi în România după terminarea studiilor superioare?

Simona Ciocoiu: Asta depinde de ce și cât este dispusă țară să îmi ofere.

Reporter: Un sfat pentru colegii tăi mai mici?

Simona – Andreea Ciocoiu:  Pe colegii mei mai mici, și nu numai, i-aș sfătui să învețe la materiile pe care ei le consideră relevante și care i-ar putea ajuta pe viitor, să învețe pentru Bacalaureat din timp ca să nu li se pară foarte multă materie în clasa a XII-a, să fie atenți la ore și la ce explică profesorii și să încerce să evite “Nu  îmi preda profesorul” sau “Nu înțeleg modul lui de predare” ca scuză pentru eșecurile lor. Există un lucru numit “studiu independent” în care îți formezi lecțiile după raționamentul pe care tu îl ai, iar, pentru cei care nu vor să urmeze studiile în continuare singurul sfat pe care aș putea să-l dau este acela că, mai întâi să ia examenul  de Bacalaureat și după să se gândească să părăsească țară, ca acești 4 ani să nu fi fost făcuți degeaba.

a consemnat Andreea Butescu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate