Începe Postul Sânpetrului

0

Anul acesta,  postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe sâmbătă, 22 iunie și durează până pe 29 iunie, ziua de serbare a celor doi sfinţi. 

sursa foto: basilica.ro

Cunoscut în popor sub denumirea de Postul Sânpetrului sau Postul de Vară, acest post este considerat unul uşor de ținut. Sâmbăta şi duminica se face dezlegare la peşte, vin şi ulei, precum şi de sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), și alte sărbători de sfinți rânduiți de Biserică. De altfel, dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin.

Prin respectarea acestui post, se cinstesc darurile Sfântului Duh, care au pogorât peste Sfinţii Apostoli şi care au postit înainte să propovăduiască Evanghelia.

Sfinții părinți atrag atenția asupra modului în care postim. Nu este vorba numai de post de alimente, este vorba de comportarea cu semenii noștri, de întrajutorarea celor în nevoi, de milostenie și iubire. De asemenea, Biserica  sfătuiește pe cei bolnavi să respecte îndrumările medicilor, iar dacă nu pot posti să nu postească.

Postul  Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel nu are o durată fixă, deoarece începutul lui este în funcţie de data variabilă a Sfintelor Paşti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate