Amintirea lui Mihai Eminescu, păstrată vie la Schitul Vovidenia

0

Joi, 15 ianuarie, comuna Vânători- Neamț a sărbătorit cei 165 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu.

Oficialitățile locale, în frunte cu dna primar Adriana Petrariu, cadrele didactice și elevii unităților școlare de pe raza comunei Vânători au participat la slujba de pomenire a luceafărului poeziei române, oficiată la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț, de către arhim. Mihail Daniliuc.10343011_693563477428801_3979381449056432690_n

Tot în acest sfânt lăcaș s-a săvârșit slujba Parastasului pentru Mihai Eminescu și familia lui. Egumenul schitului, arhim. Mihail Daniliuc, a vorbit celor prezenți despre legătura poetului cu zona Neamț. Nu mulți sunt cei care știu că Eminescu a locuit timp de cinci luni de zile la Mănăstirea Neamț. Obișnuia să urce dealul Vovideniei, către locul cel tihnit pe care, mai târziu, scriitorul Mihail Sadoveanu l-a numit „Poiana Liniștii”.

Potrivit arhim. Daniliuc, între marele poet național și viața monahală a existat o legătură puternică, prin rudele sale călugărite (patru mătuși, doi unchi și o verișoară primară făceau parte din cinul monahal). Participanții la eveniment au aflat, dacă nu știau deja, despre prietenia dintre bunicul după tată al poetului, Vasile Iurașcu, și Veniamin Costachi- Mitropolitul de atunci al Moldovei.

Cu volumul de poezii eminesciene în mână și îmbrăcați în costume naționale, elevii școlilor din Vânători- Neamț au recitat creațiile literare ale marelui Mihai Eminescu, în acorduri de chitară.

Activitatea desfășurată la Schitul Vovidenia ne demonstrează că, pe lângă necesitatea evenimentelor culturale, este nevoie de săvârșirea unor slujbe de pomenire pentru oamenii de cultură, astfel încât comemorarea lor să fie deplină, iar noi, beneficiarii operelor literare, să nu uităm că le datorăm un moment de omagiu pentru moștenirea de o valoare inegalabilă.

Manifestările de la Vânători-Neamț dedicate lui Mihai Eminescu s-au dorit a fi o floare a recunoștinței, sădită în memoria celui mai mare poet național.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate