Spectacolul literar – artistic dedicat lui Eminescu

0

Miercuri, 14 ianuarie, la Casa Culturii „Ion Creangă” s-a desfășurat un spectacol literar – artistic dedicat poetului național Mihai Eminescu.

Programul a început la ora 16.00 (deși inițial a fost anunțat pentru ora 17.00). Profesorul poet Gheorghe Simon a vorbit în stilul său de neegalat despre luceafărul poeziei române, reușind să îmbogățească cultura spectatorilor cu noi informații.

IMG_1635Pe scenă au evoluat elevi ai Colegiului Tehnic „Ion Creangă”. În periplul lor literar, cu pornire de la dialogul dintre bădița Ion Creangă și Mihai Eminescu, școlarii au reușit să introducă participantii în lumea eminesciană. S-au fredonat poezii reprezentative, cum ar fi O, rămâi sau Pe lângă plopii fără soț. Emoțiile micilor artiști nu au întârziat să apară, însă spectatorii au fost răbdători și au apreciat efortul depus atât de elevi, cât și de profesori.

IMG_1643Colegiul Național „Ștefan cel Mare” a fost reprezentat în cadrul acestui spectacol de liceeni care au recitat poezii, elevi pentru care Eminescu semnifică ceva aparte, o emblemă a orelor de română sau un refugiu în eternitate și muzică. Pe scenă au urcat apoi cinci membri ai Cenaclului Literar Artistic „Mugur de fluier” coordonat de Margareta Mihăilescu, directoarea Casei Culturii. Aceștia, de asemeni elevi ai Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, au prezentat un moment Eminescu, format din câteva cântece după creațiile marelui poet. Eleva Maria Așchiopoaie a recitat două creații proprii, intitulate Glosă și Labirintul, iar Magda Loghin și-a prezentat creația proprie numită Poezia lui Eminescu.

IMG_1691

Elevii Liceului „Vasile Conta” au adus și ei un omagiu luceafărului poeziei române, acompaniați de Claudiu Grosu (chitară, clasa  a IX-a), Claudiu Balaban (orgă, clasa a X-a) și Octavian Popa (saxofon, clasa a X-a). Nu au lipsit îndrăgitele interprete Ana Dragu și Magda Gavriloaia, care au creat emoție și fiori spectatorilor, printr-un duet remarcabil. Atmosfera romantică, tipic eminesciană, a fost întregită de pașii de dans ai Geogianei Cioca și Răzvan Iosub. Corul coordonat de prof. Maria Moisii a constituit o completare suavă a programului artistic pregătit de Liceul „Vasile Conta”.

Prof. pensionar Mihai Amariei a prezentat câteva repere din opera și geniul marelui Mihai Eminescu, după Zoe Dumitrescu Bușulenga. La final, Grupul „Romantica” format din 13 doamne, membre ale Organizației Pensionarilor din Târgu Neamț, i-a încântat pe cei încă prezenți în sală cu câteva cântece după poeziile eminesciene.

Restul invitaților anunțati de organizatori nu au participat la eveniment (scriitori locali precum Gheorghe Urzică, Petrică Tărăboanță, Ioan Balaban, invitatul de onoare conf. dr. univ. Cristina Elena Dascălu, Flavian Vârtea etc).

Mitul eminescian domină literatura română de mai bine de un secol. De o inteligență sclipitoare, romantic întârziat, Eminescu reușește să supraviețuiească propriului mit. În seara de 14 ianuarie, târgnemțenii au demonstrat că îl păstrează în suflet și în gând pe cel mai mare poet national și că le este dor… de Eminescu!

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate