Atenție la vipere! Femeie din Pipirig mușcată de șarpe și salvată la limită

0

Fiți cu ochii în patru la vipere! Pe caniculă, șerpii ies din ascunzișuri, iar mușcătura lor poate fi fatală! Miercuri, 8 iulie, o femeie de 48 de ani din Pipirig a fost mușcată de picior de un șarpe veninos. Aceasta se afla la adunat fân și nu a luat în serios pișcătura simțită la membrele inferioare.

În cele din urmă, văzând că piciorul se umflă în zona celor două mușcături, familia a sunat la 112. Ambulanța a preluat victima în jurul orei 16.00 și a transportat-o la Spitalul Orășenesc „Sfântul Dimitrie” din Târgu Neamț. Femeia prezenta durere locală, vărsături și transpirații abundente.

Medicii de la unitatea spitalicească din Târgu Neamț au făcut tot ce s-a putut în lipsa serului antiviperin: „Pacienta a fost monitorizată în privința funcțiilor vitale, a fost stabilizată și a primit tratament local la nivelul plăgii”, informează dr. Mihaela Antohi, directorul Spitalului din Târgu Neamț.

Femeia mușcată de șarpe a fost stabilizată hemo-dinamic, dar serul antiviperin care trebuia administrat de urgență era de negăsit. „În județul Neamț, nicio unitate spitalicească nu are ser antiviperin. Este o problemă la nivel national. A fost la Piatra Neamț, dar ultima doză s-a administrat săptămâna trecută, vineri. A fost contactat Centrul Operațional pentru Situații de Urgență din București. În cele din urmă, am primit ser antiviperin  de la un spital din Suceava, o doză fabricată în Croația”, completează dr. Antohi.

Ambulanța din Târgu Neamț a adus serul antiviperin din Suceava. Victimei i-a fost administrată doza după aproximativ două ore de la prezentarea la CPU. Viața i-a fost salvată, dar a fost transferată la Clinica de Boli Infecțioase din Iași, pentru supraveghere în privința evoluției la nivel local.venin sarpe

Specialiștii îndemnă să fiți cu mare băgare de seamă la vipere. Neintervenit la timp, muşcătura poate fi chiar fatală, iar puii sunt la fel de veninoşi ca şi adulţii. Mai mult decât atât, dozele de ser antiviperin, care vă pot salva viața, sunt foarte rar întâlnite în spitalele din România. „Pentru Spitalul din Târgu Neamț, noi facem demersuri să cumpărăm câteva doze. Acum… să vedem unde găsim. Serul antiviperin trebuie administrat cât mai repede posibil, în prima oră dacă mușcătura de șarpe veninos este la cap sau în alte zone bogat vascularizate”, informează dr. Mihaela Antohi, directorul interimar al unității spitalicești de sub Cetate.

E perioadă de secetă, viperele sunt agresive, foarte active în zilele toride. În județul Neamț, șerpii veninoși erau întâlniți în speță pe muntele Ceahlău, dar se pare că și-au extins aria. În cazul în care sunteți mușcați, medicii recomandă să lăsați deoparte speculațiile și să sunați imediat la 112, pentru a evita orice pericol.

Andreea Trăsnea

SIMPTOME – mușcătura de șarpe veninos:
– durere acută
– tumefierea (umflarea) zonei afectate;
– una sau două urme de înţepătură; (mușcătura de viperă se prezintă ca două înţepături la distanţă de 3-4 milimetri);
– semiconştienţa;
– decolorarea sau colorarea în violet sau negru a pielii din zona în care a pătruns veninul și necrozarea țesuturilor;
– alte simptome generale: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale, sete, anxietate și posibila pierdere a cunoștinței.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate