Carnavalul Medieval Nonformal – Asociaţia Puzzle OptimEast

0

Carnavalul Medieval Nonformal organizat de Asociaţia Puzzle OptimEast s-a desfăşurat în perioada 3-5 iulie 2015. Proiectul a făcut parte din evenimentul ce s-a aflat la a 2-a ediţie: MedievArtFest.  Este o acțiune culturală, istorică și nonformală ce implică tineri din județul Neamț. Prin intermediul activităţii s-a încercat oferirea unei alte perspective asupra modului în care este privită educația culturală de către tineri. În acest sens am apelat la ce ne e specific: educaţia nonformală, la a oferi experienţe de învăţare.

Prin activităţile desfăşurate pe parcursul celor 3 zile se numără: parada de deschidere a zilelor de sărbătoare ce a fost organizată de directorul festivalului Liviu Pancu şi la care noi am luat parte prin intermediul tinerilor de la Piatra Neamţ şi Roman pe care i-am invitat la marele eveniment.

Tot în ziua de vineri a avut loc un flashmob de promovare a costumelor medievale, de stimulare a interesului cu privire la ce urma a avea loc zilele următoare în locaţiile de desfăşurare a festivalului. Activitatea a avut loc în dverse locaţii din oraş, locaţii unde se ştia că vor fi populate, în aşa fel încât un număr cât mai mare de persoane să fie informată. La activitate au participat tinerii voluntari ai asociaţiei, tineri de la Piatra Neamţ şi Roman.

O parte din cetăţile pregătite de copiii de la şcolile de pe Valea Muntelui au fost amplasate, urmând ca celelate cetăţi să fie amplasate sâmbătă dimineaţa. Tinerii şi cei interesaţi s-au putut distra cu joculeţele medievale pregătite, iar spre seară, elevii din grupul Menestreli ne-au încântat cu dansul medieval cu panglici pregătit.

Ziua de sâmbătă a avut ca protagonişti tinerii participanţi la concursul denumit Medieval Hunt, a 2-a ediţie a vânătoarei de comori organizată de Asociaţia Puzzle OptimEast. Aceştia s-au întrecut la probele eliminatorii pregătite în orăşelul medieval, ce au constat în jocuri medievale. Ultima parte a concursului a fost contratimp, tinerii având de găsit unele puncte de control pe baza unor ghicitori. La fiecare din punctele de control au avut de realizat o provocare. Cele 3 echipe câştigătoare a câte 3 membri au fost premiate, tinerii fiind ridicaţi la cangul de cavaleri duminică seara.

Pe parcursul zilei de sâmbătă şi duminică am avut momente muzicale, momente ce au făcut parte din partea de carnaval a activităţilor pregătite de noi. Cu această ocazie au avut loc momente dansante, scenete de teatru, momente de luptă cavalerească. Ilinca Istrate ne-a încântat cu îndemânarea şi talentul ei prezentându-l pe Pogany trecătorilor, iar duminică bucurând audienţa cu teatrul de păpuşi pregătit.

Pe parcursul celor 3 zile vizitatorii au avut ocazia de a realiza fotografii în costume medievale, au putut admira obiecte de hand-made realizate de voluntarii organizaţiei, dar şi de tinerii invitaţi din judeţ. O mare surpriză şi succes a avut-o cortul vrăţitoarei care le-a ghicit viitorul celor interesaţi. Copiii prezenţi s-au arătat încântaţi, stând la rând să li se ghicească.

Cu toate că ne propusesem să implicăm în proiect 100 de tineri, acest număr a fost depăşit cu mult, fiindi implicaţi aproximativ 200 de tineri atât din oraş, din împrejurimi, cât şi din tot judeţul.

Farmecul activităţilor nu ar fi putut fi acelaşi fără talentul şi iscusinţa voluntarei noastre Mălina Roşca şi a d-nei Gâtlan de la Clubul Copiilor care ne-au oferit ocazia de a purta costumaţiile medievale.

Proiectul a fost finanţat şi sprijinit de Primăria şi Consiliul Local Tg. Neamţ. Ne-am bucurat şi de sprijinul Fundaţiei Culturale „Ion Creangă” şi Asociaţiei Valea Ozanei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate