Biserica satului lui Creangă

0

Biserica „Sfântul Nicolaeˮ din Humulești, acolo unde Ion Creangă a fost botezat și a cântat pentru prima dată «Îngerul a strigat», înainte de Paște, a fost începută în anul 1766 și sfințită la 9 martie 1776 de către Gavril Calimahi, mitropolitul de atunci al Moldovei.

În anul 1835 a fost refăcută prin grija Mănăstirii Neamț. După 1895, o dată cu revenirea satului la Târgu Neamț, s-a pus și problema ridicării unei noi biserici, fiind astfel constituit un comitet format din arhimandritul Kiriac Nicolau și preoții Ioan Possa, Vasile Focșa și Vasile Enăchescu. Sfințirea locului a fost săvârșită în anul 1897 de însuși mitropolitul Narcis Crețulescu, biserica fiind ridicată din cărămidă pe temelie de piatră, în formă de corabie, în stil romanic cu două turle. La 7 martie 1902, epitropul prezenta o dare de seamă asupra fondurilor adunate, din care rezulta că au fost strânsă suma de 14939,69 de lei, din păcate insuficientă pentru a duce la bun sfârșit lucrarea. Proiectul întocmit de arhitectul Petru Lipițer se ridica la suma de 19385,05 lei așa că abia în 1908 sunt terminate lucrările și a avut loc și sfințirea bisericii. La această ceromonie a participat mitropolitul Moldovei, Partenie Clinciu, protopopul județului Neamț, Gheorghe Popovici și toți preoții de la bisericile din oraș, paroh fiind, Vasile Focșa.

Vechea biserică din lemn a fost dăruită locuitorilor satului Soimărești.

Biserica din Humulești a cunoscut noi lucrări de reparații în 1931 și 1964 sub condurea preotului paroh Constantin Cosma. Înainte de Al Doilea Război Mondial a fost introdus curentul electric. În trapeza bisericii, preotul Cosma a înființat Căminul Cultural și Muzeul Ion Creangă. În 1938, parohia a cumpărat o casă în centrul satului.

În curtea bisericii se afla și cimitirul, mutat apoi în țarina satului. Pe la 1890, este mutat din cauza depărtării de sat și adus în noua locație, unde a fost împrejmuit cu 80 de nuci.

Preoții care au slujit la această biserică din 1775 și până în prezent au fost:

-în 1775, sunt amintiți preoții Vasile Chirilă și Vasile Humă, ajutați de diaconii Teodor Humă și Isachi.

-între 1835 și 1942, preoții I. Humulescu, cel care a făcut școala din tinda bisericii, Tofan Focșa, G. Gavrilescu, Ioan Delabaltă, V. Focșa, V. Ionescu, Ioan Petrescu și din 1930, preotul Constantin Cosma care a slujit până în anii 70. A fost urmat de fiul său, Neculai Cosma alături de preotul Mihai Vizitiu care a slujit până în 1998. În prezent preot paroh este un urmaș de a lui Creangă, Viorel Cojocaru.

prof. Emanuel Bălan

Surse:

Ghibanescu-Biserica din Humulești– Ion Neculce, IV, 1924;

Ispir Mircea, Humulești-IonCreangă. Monografie, manuscris, Humulești-București, 1936-1966, 3 volume;

Luca Gavril, Târgu Neamţ. Monografie, Editura Constantin Matasă, Piatra Neamţ, 2008;

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate